Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Twin Bio Luxury Compact 16 kW problem z rozpalaniem

tomek1979b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kocioł jak w temacie od jakiś 2 tygodni (grzeje tylko CWU i odpala 2 razy dziennie). Od początku są z nim problemy tzn. raz odpala od razu a raz wcale. Nadmuch przy rozpalaniu był ustawiony standardowo na 50 %. Wtedy nie rozpalał co drugi raz. Serwisant zmniejszył na 35 % i niby było ok przez 3 dni ale znowu pojawiły się nieudane próby rozpalenia.  O co chodzi? Dalej próbować zmniejszać nadmuch rozpalania? Pellet Lava 6 mm. Dawka rozpalania 60 g.

Dostęp do ustawień serwisowych mam. Także jeżeli to wina ustawień przy rozpalaniu to jestem w stanie coś zmienić bo może to wadliwa zapalarka lub inna cześć palnika VG pomimo że nowy. Moje ustawienia:

Rozpalanie

Czas rozgrzewania: 30 sek, 

Dawka startowa paliwa: 60 g

Detekcja płomienia: 5 %

Nadmuch rozpalania: 35 %

Czas rozpalania: 8 min.

Wydajność podajnika: 7.9 kg/h; Kaloryczność: 5.3 kW h/kg

Gość Trener40

Spróbuj zwiększyć dawkę paliwa do 70g, i mniejszyć nadmuch do np. 20. Jeżeli będzie lipa, to zwiększ nadmuch o kolejne pięć... Jeżeli dawka startowa jest  za mała, to gorące powietrze będzie pellet owiewało i będzie trudniejszy zapłon. Gorące powietrze powinno być przez tą dawkę "blokowane"  siła nadmuchu też jest ważna... Nie może być za duża i za mała... Musisz tymi dwoma parametrami kombinować. 

Próbowałem już 60g i 50%, 60g i 35%, 70g i 35%, 70g i 25% (tutaj pojawił się ogień - "grafika na sterowniku" po 4 minutach ale po chwili zanikł pojawił się po dosypaniu porcji pelletek). Za każdym razem odpalenie to loteria. Nawet 40g i 35% też odpalił - raz. Za drugim razem nieudana próba.

Gość Trener40

To atakuj serwis jeżeli masz gwarancję. 

P.s. Palisz Lawą, więc nie sądzę, że to wina pelletu, ale zawsze możesz sprawdzić na innym... Moze ta lawa jakaś felerna jest. 

Ustawiłem 60g dawka i nadmuch 30% przy rozpalaniu. Na razie 2x pod rząd rozpalił co wcześniej mu się nie udawało. Wcześniej było 35% nadmuchu i lipa. Ciekawe czy te 5% robi różnice?? Przez jakieś 3 min nadmuch i tak jest 15% potem rośnie na te zapodane 30% i dopiero po 5 min. jest płomień, który dosyć szybko podczas rozżarzania rośnie na 100%. Czy ten proces rozpalania jest ok? Nie za wolno? Nie znam się na pelleciakach :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.