Ptaszniko Opublikowano 23 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Po ponad 3 miesiącach palenia w zimie od kiedy mam piec na ekogroszek występował u mnie problem ze spiekami i niedopalonym węglem. Kocioł SKAMP-PV 9 kW, mała powierzchnia do ogrzania tj. 60 m². Węgiel ze znanego w moich rejonach składu w Limanowej. Z moich obserwacji największy problem z niedopalonym węglem występował przy dużym poborze wody gdy piec jechał na 100%. Tym razem myślę o zakupie 3 ton drogą internetową. Co byście polecili? Może do tak małego pieca nie ma potrzeby sypać ekogroszku o dużej kaloryczności i tu jest problem.
mkaczko Opublikowano 23 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Witam Ja stosuje mieszanke weglaCzeski 2 jednostki/czarna perla 1 jednostak/ pellet z luski slonecznika 1 jednostkaNie wystepuje problem niedopalonego weglaSpeki sa aczkolwiek nie sa zbyt meczaceTak to wygladaKiedy stosowalem wegiel 28 mj non stop mialem niedopalone kawalki wegla, z koleji stosowanie czarnej perly prowadzi do mega kalafiorow przynajmniej u mnie, Mozna sprobowac kupic wegiel 24 mj np. Z janiny i przetestowacMozesz tez zmniejszyc troche wiatr albo wydluzyc podawanie minimalnie zeby wegiel zdazyl sie dopalicPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.