Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor+Grzejniki+Podłogówka schemat

maciej112

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, przymierzamy się do modernizacji ogrzewania w domu. Łącznie jest to 60 m2 piętro + 30 m2 parter. Na piętrze grzejniki, łącznie 5 sztuk (docelowo chcemy niskotemperaturowe Regulusy) parter to natomiast 4 pętle ogrzewania podłogowego. Chcemy zasilić to wszystko buforem 1000L (kombinowany ze zbiornikiem CWU wewnątrz) Proszę o opinię, czy podłączenie takie jak na rysunku będzie działać? Myślałem dodatkowo o zastosowaniu sterownika zaworu 3D firmy TECH.

Pozdrawiam

rozdz.jpg

Opublikowano

Ten układ nie bardzo będzie prawidłowo grzał, nie wiem czy już przeliczyłeś ile będą kosztowały grzejniki  na temp zasilania ok 35C i jakie będą miały rozmiary.

Może warto jednak zastosować 2 temperatury czynnika np ok 55-60C na grzejniki i na podłogę ok 35C?

Opublikowano

Witaj sambor. Wiem, że koszty są duże w porównaniu do tradycyjnych grzejników, jest to na razie jakiś tam pomysł. Co do ich wielkości, na piętrze znajdują się wyłącznie sypialnie + salon więc biorę pod uwagę maksymalną temperaturę 20C. Czy przy ewentualnym zastosowaniu dwóch temperatur, dołożenie zaworu temperaturowego wg. schematu poniżej będzie miało jakiś sens?

rozdz.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.