maciej112 Opublikowano 28 Maja 2019 #1 Opublikowano 28 Maja 2019 Dzień dobry, przymierzamy się do modernizacji ogrzewania w domu. Łącznie jest to 60 m2 piętro + 30 m2 parter. Na piętrze grzejniki, łącznie 5 sztuk (docelowo chcemy niskotemperaturowe Regulusy) parter to natomiast 4 pętle ogrzewania podłogowego. Chcemy zasilić to wszystko buforem 1000L (kombinowany ze zbiornikiem CWU wewnątrz) Proszę o opinię, czy podłączenie takie jak na rysunku będzie działać? Myślałem dodatkowo o zastosowaniu sterownika zaworu 3D firmy TECH. Pozdrawiam
sambor Opublikowano 28 Maja 2019 #2 Opublikowano 28 Maja 2019 Ten układ nie bardzo będzie prawidłowo grzał, nie wiem czy już przeliczyłeś ile będą kosztowały grzejniki na temp zasilania ok 35C i jakie będą miały rozmiary. Może warto jednak zastosować 2 temperatury czynnika np ok 55-60C na grzejniki i na podłogę ok 35C?
maciej112 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor #3 Opublikowano 28 Maja 2019 Witaj sambor. Wiem, że koszty są duże w porównaniu do tradycyjnych grzejników, jest to na razie jakiś tam pomysł. Co do ich wielkości, na piętrze znajdują się wyłącznie sypialnie + salon więc biorę pod uwagę maksymalną temperaturę 20C. Czy przy ewentualnym zastosowaniu dwóch temperatur, dołożenie zaworu temperaturowego wg. schematu poniżej będzie miało jakiś sens?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.