Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wszystkich forumowiczów. Forum czytam od dłuższego czasu, ale przyszedł czas na zmianę kotła i stąd mój post.

Proszę o pomoc w doborze kotła na pellet, według wyliczeń strony cieplowłasciwe.pl zalecany jest kocioł 18-20kW.

W załączeniu link do wyniku http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5mw1.

Dysponuje budżetem od 10 do 12 tyś. zł, w związku z tym proszę o polecenie mi kotła na pellet, w tej kwocie.

Dziękuję bardzo.

Opublikowano (edytowane)

Ferroli Biopellet, Termika, Extraflame HP. Te dwa ostatnie coś około 13 tysięcy.  

Edytowane przez radik81
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Po przeliczeniu budżetu stwierdziłem, że na kocioł chciałbym wydać ok 15 tys.

Chciałbym, żeby w standardzie obsługiwał zawór 4d i miał duzy pojemnik na opał.

W związku z tym jakie macie propozycje?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co byście powiedzieli na te kotly, które znalazłem:

1. Tekla DRACO BIO COMPACT F II 23 kW.

2. Zębiec AGAT 20 kW.

3. Defro DELTA EKOPELL 20 kW.

4. Sas BIO EFEKT 23 kW.

5. STALMARK EKO SILVER 19 kW.

Który z tych pięciu byłby najlepszym wyborem??? Zależy mi na dużym zasobniku na pellet żeby codziennie nie martwić się o dosypywanie pelletu.

Opublikowano

Będziesz ogrzewać CWU? Bo ja tam w wyliczeniach 20KW nie widzę.  

Zobacz to http://sanitsystem.pl/id,2091/prod,kociol-na-pellet-blackstar-+-12kw_280-+-montaz_

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jak z naszej produkcji to z palnikiem viper bym szukał. 

Pozdrawiam RedEd 

Edytowane przez reded
Literówka
Gość robin60
Opublikowano

Kolego @zrywu a ten Twój Atmos to taki stary , że chcesz się go pozbyć. A myślałeś o jego zaadoptowaniu do palnika pelletowego.

Pytam ponieważ kolega zmodernizował takowy kocioł 40 KW który ogrzewa około 400 m2 i właścicielka jest zadowolona.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.05.2019 o 12:22, eliks napisał:

Będziesz ogrzewać CWU? Bo ja tam w wyliczeniach 20KW nie widzę.  

Zobacz to http://sanitsystem.pl/id,2091/prod,kociol-na-pellet-blackstar-+-12kw_280-+-montaz_

Będę ogrzewał CWU, na końcu w wyliczeniach na cieplowlasciwe.pl jest napisane, że kocioł na pellet powinien być 18-20 kW.

A mowisz, że 12 kW mi wystarczy? Bo Twoja propozycja mi się podoba.

W dniu 14.05.2019 o 13:16, robin60 napisał:

Kolego @zrywu a ten Twój Atmos to taki stary , że chcesz się go pozbyć. A myślałeś o jego zaadoptowaniu do palnika pelletowego.

Pytam ponieważ kolega zmodernizował takowy kocioł 40 KW który ogrzewa około 400 m2 i właścicielka jest zadowolona.

Mój Atmos jest w 2002 roku i boję się, że w każdej chwili może odmówić posłuszeństwa.

Edytowane przez Ryszard
Połączenie postów - własne posty można edytować do 1 godziny
Opublikowano
Godzinę temu, zrywu napisał:

Będę ogrzewał CWU, na końcu w wyliczeniach na cieplowlasciwe.pl jest napisane, że kocioł na pellet powinien być 18-20 kW.

A mowisz, że 12 kW mi wystarczy? Bo Twoja propozycja mi się podoba.

Dowiem się czy mocniejsze modele ograniczone są oprogramowaniem czy to są inne kotły. Musisz wiedzieć że gdyby kocioł miał grzać z pełną mocą 12KW to musiał byś sypać 50kg pelletu dziennie. Mam domek jak w stopce,  w domu 23* i najwyżej kocioł poszedł mi na 7,5-8KW.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@zrywu 12, 16 i 23KW różnią się palnikami. W założonych pieniądzach myślę że 16KW ogarniesz. Kocioł warty uwagi z dużym zbiornikiem, tak jak sobie założyłeś.

Opublikowano (edytowane)

Eliks dzięki za informacje odnośnie Blackstara, przyjrze mu się blizej i podejmę decyzję. Bo na pierwszy rzut oka wygląda na naprawdę poczciwa konstrukcje.

Edytowane przez zrywu
Opublikowano

No to jest markowy, duński produkt. Na prawdę warto. Różnica w cenie podobno 400zł między 12 a 16KW.

• Zgadzam się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Piecbud ma bardzo dobre kotły, zobacz sobie ich ofertę, teraz pełno tych nowych kotłów 5 klasy niskoemisyjnych

Edytowane przez polecka
pomylono słowo