JacekFF Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Witam. Odrazu piszę że to moja pierwsza przygoda z urządzeniem jakim jest bojler. Pytanie może dziwne ale dlaczego mimo pustego bojlera woda leci z kranu po przekręceniu kurka zimnej jak i ciepłej wody? Oczywiście leci woda zimna. Bojler galmet sgw(s) 200L podłączony jak na zdjęciach poniżej. Według instrukcji od góry: 1. CWU - odpływ ciepłej wody - zawór zamknięty 2. CO - dopływ z kotła do wężownicy - otwarty 3. Cyrkulacja - zawór zamknięty 4. CO - powrót do kotła - zawór otwarty 5. Dopływ wody zimnej - zawór zamknięty Jest jeszcze naczynie bezpieczeństwa - zawór zamknięty. Czy nie powinno być tak że jeśli bojler jest pełny i są otwarte zawory to leci dopiero woda z kurka ciepłej wody?
KubaSko Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Jak zakrecony to nie powina leciec woda, pod warunkiem ze baterie odkrecasz na maxa na stronę ciepła. Bo jak dasz wajchę baterii w pozycje posrednia to bedzie woda leciala nawet jak zakrecisz bojler. P.s. zawor naczynia przeponowego otworz i zdemontuj z niego motylek zeby nikt przypadkiem go nie zakrecil.
JacekFF Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zawory są zakręcone jak na zdjęciu. Bojler jest pusty bo nie napełniałem go by woda się nie zaśmierdziała. Mimo tego czy przekręcę baterię w prawo czy w lewo na max woda płynie. Niemam pojęcia co jest grane.
JacekFF Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Już chyba wiem gdzie jest problem. Zamiast zaślepić rury idące do wanny to połączyli je wężykiem i robi się obieg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.