kadamcz Opublikowano 19 Marca 2019 #1 Opublikowano 19 Marca 2019 Witam Noszę się z zamiarem wymiany zasobnika CWU. Do tej pory miałem poziomy firmy kospel 140 litrów. W domu jest czterech mieszkańców ( dwoje dorosłych i dwójka dzieci). Jedna łazienka, w której jest prysznic i wanna. Od niedawna zmieniłem piec CO i teraz palę pelletem. Chciałbym zakupić większy zbiornik, bo teraz kąpiel w wannie jednej osoby powoduje duży spadek temp ciepłej wody i kolejna osoba musi czekać na ciepłą wodę. Jestem zdecydowany na bojler Galmet Tower Biwal. Zastanawiam się tylko, jaka będzie optymalna pojemność zbiornika, która zagwarantuje optymalną ilość wody dla wszystkich?, a jednocześnie nie będzie obciążeniem dla pieca ( słyszałem, że moc pieca należy również uwzględnić przy doborze kotła). I kolejna kwestia czy jedna, czy dwie wężownice?. Narazie nie planuje dodatkowego źródła ciepłej wody, ale nigdy nie wiadomo. Słyszałem, że można połączyć ze sobą wężownice i wtedy nawet szybciej bojler się nagrzewa?! Czy to prawda? i jak to zrobić w praktyce? Z góry dzięki za cenne uwagi i porady pozdrawiam
KubaSko Opublikowano 19 Marca 2019 #2 Opublikowano 19 Marca 2019 Chyba cos jest nie tak z podlaczeniem tego bojlera bo 140 litrow na jedna kapiel to raczej niemozliwe jest. Jaka masz moc kotla ? Masz wlączony priorytet cwu na kotle? Na 4 osoby to 200-250 litrow spokojnie wystarczy, ale i 140 litrow nie powinno wielkiego klopotu sprawiac no chyba ze kazdy leje wanne do pełna. Wężownic nie ma sensu mostkowac bo i tak w wiekszosci przypadkow dolna wezownica ma wiecej mocy niz kociol wiec nic nie przyspieszysz.
sambor Opublikowano 19 Marca 2019 #3 Opublikowano 19 Marca 2019 4 minuty temu, KubaSko napisał: Wężownic nie ma sensu mostkowac bo i tak w wiekszosci przypadkow dolna wezownica ma wiecej mocy niz kociol wiec nic nie przyspieszysz. Górna też ma większą moc niż większość kotłów, natomiast warto wiedzieć ile tak naprawdę wody jest grzane jak jest 1 wężownica to często nie sięga do dna bojlera, a często zostaje niedogrzana nawet 1/3 pojemności
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.