genesis72 Opublikowano 7 Marca 2019 #1 Opublikowano 7 Marca 2019 Witam Zamierzam kupic piec kondensacyjny Mieszkam w 140 m2 budynku, dwukondygnacyjnego, stare budownictwo, bez ocieplenia Wysokość pomieszczen 280 cm Mam pytanie Jakiej mocy powinienej kupic piec? Przyjmujac 150w/m2 to wychodzi moc 21kW. (przyjąłem większy metraż) Czy piec 20 kW mi wystarczy do zagrzania takiej powierzchnii, aby piec jeszcze miał delikatna nadwyzke mocy? Czy przy piecach tego typy warto piec kupowac z nadwyzką mocy, czy mniejszy?
Ksieciunio Opublikowano 7 Marca 2019 #2 Opublikowano 7 Marca 2019 Lepiej kupić z nadwyżką bo i tak musisz ogrzać wodę w zasobniku. Szukaj kotła który ma dużą modulację, by kocioł pracował cały czas z możliwie niską mocą.
genesis72 Opublikowano 7 Marca 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Marca 2019 czyli im wiekszy piec (wieksza moc) pracuje z niską moca tym lepiej niż mały piec by pracował na full, rozumiem, że wtedy jest lepsza sprawność - jest lepszy odbiór ciepła przez wodę?
tommy07 Opublikowano 7 Marca 2019 #4 Opublikowano 7 Marca 2019 Czym do tej pory grzałeś i ile opału zużywałeś to trochę pomoże przy doborze mocy a najlepiej zacząć od tego http://cieplowlasciwie.pl/start
genesis72 Opublikowano 10 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 10 Marca 2019 do tej pory palilem weglem, zuzywalem 7 ton (piec starego typu, "smieciuch"), wychodzi mi ze musze miec 200w/m2, czyli to by byto 28 kw To bylby duzy piec? Jakiej mocy pieca srednio potrzebuje budynek 140 m2, jednopietrowy, przedwojenny- nie ocieplany?
Ksieciunio Opublikowano 10 Marca 2019 #6 Opublikowano 10 Marca 2019 Popatrz na Termet Gold Plus 25KW, w temp.wody dla kondensacji ma zakres od 3 do 27 KW. Do tego zbiornik na wodę. Musisz mieć dobrane grzejniki by pracowały w niskiej temp.zasilania. Poszukaj kalkulatora z doborem grzejników i sprawdź każde z pomieszczeń. Koniecznie musisz ocieplić strych / strop. Nawet najtańsza wełna kładzona na strychu zmniejszy spalanie (o ile nie masz składziku tam).
tommy07 Opublikowano 10 Marca 2019 #7 Opublikowano 10 Marca 2019 Ja mam kolego dom 160 m2 też bez ocieplenia ale ściany są z pustką powietrzną i mają 54 cm grubości. Paliłem w zębcu swk 14 kw i spalanie na sezon było w okolicach 5 ton , potem był kociołek rakoczy taki pseudo dolniak 13 kw spalanie spadło do 3 -3,5 tony , teraz grzeje Immergas Victrix skręcony do 14 kw i co najlepsze przy mrozach po -20 kociołek nie wyszedł z mocą powyżej 8,5-9 kw.Wniosek z tego taki ,że węglowce miały straszne przepały bo nie paliło się całą dobę a i gaz nie wychodzi drożej od węgla(przynajmniej u mnie)
genesis72 Opublikowano 11 Marca 2019 Autor #8 Opublikowano 11 Marca 2019 Czyli dla mnie 20kw-24kw powinno wystarczyć?
teres Opublikowano 12 Marca 2019 #9 Opublikowano 12 Marca 2019 Spokojnie ; patrz żeby zaczynał od niskiej mocy 2-3kW, wtedy nawet jak jest małe zapotrzebowanie na ciepło, to kocioł będzie pracował na niskiej mocy, a nie taktował. Szukaj : Termet Ecocondens Gold Plus, Junkers Cerapur Compact lub Smart, Immergas Victrix, Ariston Genus.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.