zygmunt007 Opublikowano 1 Marca 2019 #1 Opublikowano 1 Marca 2019 Witam. Na składzie w mojej miejscowości mają orzech II Bobrek za 860zł/tona, ale oprócz kaloryczności 28MJ/kg nie potrafią podać jaki to typ węgla, albo jaką ma spiekalność. Pani średnio ogarnięta w temacie. W necie o dziwo też mało informacji na temat węgla Bobrek. Jest to typ 32.1 ze spiekalnością max 20Ri? Zastawiam się czy wybrać tego orzecha II z kopalni Bobrek, czy może większy orzech z kopalni Chwałowice za 840zł/tona. Parametry niby lepsze po stronie węgla z kopalni Bobrek, ale doczytałem, że w tym roku ekogroszek od nich jest słabej jakości. Nie wiem czy z orzechem nie będzie podobnie. Niestety nie mam czasu na testy i muszę kupić tonę na już. Kocioł to 12-letni DS przerobiony miesiąc temu z kotła górno-dolnego firmy "no name". Szału nie ma, ale póki co węgiel orzech Sośnica pali się "bezdymnie", jednak spiekalność mocno irytuje.
HarryH Opublikowano 1 Marca 2019 #2 Opublikowano 1 Marca 2019 Szansa, że to naprawdę Bobrek jest minimalna. Ta kopalnia się kończy. Ergo - Pani jest jednak ogarnięta :-), ale nie chce pokazać papierów. Proponuje jakiś ruski typ 31, na pewno nie bedzie się spiekał. Zresztą ten Bobrek raczej będzie ruskiem :-)
zygmunt007 Opublikowano 1 Marca 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Marca 2019 Może i tak być, ale jak nie kupie to się nie dowiem, czy skład czegoś wart :) A powiem ci że w trochę już składów tutaj skreśliłem, że względu na bardzo zmienną jakość węgla i niewiele mi pozostało. To już jeden z ostatnich miejscowych, który mi pozostał i o dziwo z największym wyborem węgla z różnych kopalni, z w miarę dobrą opinią. Reszta to głównie oparte rzekomo na jednej kopalni, a do wyboru masz tylko wielkość. Zagranicznym nikt tu chyba oficjalnie nie handluje. Niby jeszcze górny śląsk, a bida z węglem, aż piszczy. Podjadę jutro na ten skład i zobaczę co tam mają na miejscu. Trzeba będzie kupić trochę na wypróbowanie i sprawdzić u siebie. Deszcze chwilowo odwołali, więc kilka dni w zapasie na próby.
Gość berthold61 Opublikowano 3 Marca 2019 #4 Opublikowano 3 Marca 2019 Bierz te Chwałowice a się nie zawiedziesz , to dobry opał tak do podajnika jak i orzech do zasypowca ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.