Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o pomoc w ustawieniu histerezy załączania palnika w kotle CGB-2

Walczę z tym kotłem od dłuższego czasu i sczerze mówiąc tracę już nadzieje.

Zawsze rozumiałem histerezę jako parametr określający jak bardzo możemy przekroczyć lub spaść poniżej temperatury zadanej.

Jest to podstawowy parametr zapobiegający taktowaniu kotła

Najlepiej ilustruje to chyba ta grafika:

image.thumb.png.e329cace5fa1ae1344e78a190a07fb40.png

Niestety firma Wolf ma jakąś własną teorie na to jak ustawiać Histereze. W tym celu musimy ustawić aż 3 parametry HG01, HG60 oraz HG33

Instrukcja opisuje to w następujący sposób
image.thumb.png.6ac9c10dbc9928acf94dd5530aeba2eb.png

Czy ktoś potrafi to logicznie wyjaśnić?!?!?!

Niezależnie od ustawień tych parametrów kocioł załącza się w pierwszym możliwym momencie co doprowadza do ciągłego taktowania.

W firmie WOLF mam wrażenie wiedzą już o tym kotle mniej niż ja. Nikt nie wie jak wyregulować te parametry.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje

Ps Link do dokumentacji kotła:

https://polska.wolf.eu/fileadmin/Wolf_Internationalisierung/Polen/Bilder/Produktbilder_Produktteaser/Pobrane_ze_strony/Instrukcje/Technika_kondensacyjna/Gazowe_kotly_kondensacyjne_serii_II/instrukcja-montazu-dla-instalatorow_CGB-2_CGB-2K_3064078_201804.pdf

• 2 lata później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Odpowiedź dla wszystkich. Instalatorów też.

Ta histereza to wykres wyjścia w czasie poza temperaturę założoną.

HG01 to wartość o jaką może podnieść się temperatura na wyjściu powyżej założonej przez sterownik przy starcie palnika. Potem w ustawionym czasie HG33, wartość ta spada aż do HG60. Jeśli kocioł w tym czasie nie ustabilizuje temperatury do niższej niż zakładana przez sterownik + HG60, lub w czasie pracy wyjdzie poza tę sumę,  następuje blokada taktu.