Panstan Opublikowano 20 Lutego 2019 #26 Opublikowano 20 Lutego 2019 My mówimy o specyfice ściany trójwarstwowej, zamiast styropianu może być płyta fasadowa z wełny jak wolisz. Pustka powietrzna robi tu za dylatację i wentylację równocześnie,a nie izolację (wtedy pustka byłaby zamknięta). W tym przypadku kondensat jest zawsze,wynika to z różnic temperatury wewnątrz domu i na zewnątrz,a w środku izolator. Dlaczego tą wentylacje daje się bezwzględnie przy ocieplaniu wełną,a dla styropianu już niekoniecznie? (chociaż być powinna w obu przypadkach).
kontoserwis Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor #27 Opublikowano 20 Lutego 2019 Ale dyskusja się wywiązała... Odnośnie ocieplenia dachu to chyba nic już tu nie muszę robić, bo poprzedni właściciel napchał tam sporo wełny, więc dużo strat na tej płaszczyźnie być nie powinno. Chcę dać trochę docieplenia na ścianie, gdyż raz, że jakieś tam docieplenie, a dwa, że chcę poprawić estetykę elewacji (teraz jest stary siding). I styropian, a nie wełna - wełna lepsza i bezpieczniejsza, ale jeżeli chodzi o cenę materiału i robocizny... P.S. Co macie na myśli mówiąc "kondensat" w ścianie trójwarstwowej?
Gość Opublikowano 20 Lutego 2019 #28 Opublikowano 20 Lutego 2019 3 godziny temu, kontoserwis napisał: Co macie na myśli mówiąc "kondensat" w ścianie trójwarstwowej? Krótko pisząc ciecz/woda.
kontoserwis Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor #29 Opublikowano 20 Lutego 2019 Tak się domyślałem. Jednakże parę lat temu, wymieniając stolarkę okienną, poprzedni właściciel zwrócił uwagę na stan "środka" i było sucho :) przynajmniej styropian był suchy. może akurat w konkretnym miejscu było sucho, a gdzie indziej pociło się - nie wiem. akurat koło okien było sucho. i uprzedzam z góry pytania czy docinki, że wierzę poprzedniemu właścicielowi - kupiłem dom od zaufanego.
Ksieciunio Opublikowano 20 Lutego 2019 #30 Opublikowano 20 Lutego 2019 Sorka, że zapytam nie do końca na temat. Mówisz, że masz ocieplony dach ? Ile masz tej wełny, strych masz użytkowy ?
kontoserwis Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor #31 Opublikowano 22 Lutego 2019 Tak, strych użytkowy, ale ile wełny nie pamiętam. Może mam gdzieś jeszcze te zapiski. Ale ciepły jest dach. Nie twierdzę, że tamtędy nie ucieka ciepło, jednakże jeżeli już mowa o stratach ciepła to bym poszedł w rekuperację, bo wentylacja grawitacyjna jest - ale to nie temat na teraz :)
kontoserwis Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor #32 Opublikowano 25 Lutego 2019 docieplenie dachu - 10cm wełny i 5 cm styropianu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.