adamkiedrowski Opublikowano 4 Lutego 2019 #1 Opublikowano 4 Lutego 2019 Witam ogrzewam dom około 200m2 budynek jest ocieplony, posiadam kaloryfery na piętrze parter podłogowe. Ogrzewam 50% powierzchni . Moje ustawienia Czas podawania 15s Przerwa podawania 65s Praca potrzymania 15s Przerwa podtrzymania 15min Wentylator 40-50% Takie ustawienia zaproponował serwis Defro Problem polega na tym, że gdy na dworze jest - 10stopni to działał bez zarzutu 2tyg, a przy ociepleniu wzrasta temperatura na podajniku 75stopni co powoduje włączenie alarmu i slimak wypycha wegiel przez 10min Piec jest wyczyszczony popiołu w retorcie nie ma i otwory od wentylacji czyste Ktoś może doradzić co mam zrobić? bo męcze się już od kilku miesiecy
orally Opublikowano 4 Lutego 2019 #2 Opublikowano 4 Lutego 2019 Ogrzewasz 50%? Czyli połowę zburzyłeś...żart. Ogrzewasz kubaturę nie m/k. Ja bym zwiększył kopczyk dłuższe podawanie lub krótsza przerwa zjakiejś przyczyny kopczy sie pali za nisko i grzeje podajnik. Może też być za dużo powietrza i mocno wypala kopczyk. Zdjęcie palnika zrób jak kocioł pracuje. Wysłane z mojego Prime_2 przy użyciu Tapatalka
Jozefg1 Opublikowano 4 Lutego 2019 #3 Opublikowano 4 Lutego 2019 54 minuty temu, adamkiedrowski napisał: Czas podawania 15s Przerwa podawania 65s Praca potrzymania 15s Przerwa podtrzymania 15min Wentylator 40-50 Masz podawanie/przerwa 1:4 - zwiększ na 1:7 lub 1:8 , np: podawanie 10 sek ; przerwa 70 sek i stosownie do nastawu zmniejsz nadmuch tak żeby ciepło nie uciekało w komin i utrzymywał się kopczyk - poobserwuj przez dobę Praca podtrzymania też trochę duża
gilal Opublikowano 4 Lutego 2019 #4 Opublikowano 4 Lutego 2019 Kolega ma palnik UNI czyli rynna. Jak eko zbyt kaloryczne i pewnie piecyk stoi trochę w podtrzymaniu to tak będzie. W nowszych softach (aktualizacja sterownika) jest przed alarm. Użytkownik tego nie widzi, ale chyba (bo już zbytnio nie pamiętam) przy temp. 55° podajnika lekko ślimak przepycha eko do przodu i temp. spada. Ewentualnie może jeszcze być nieszczelność w połączeniu rury podajnika z palnikiem. Pozdrawiam
adamkiedrowski Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 4 Lutego 2019 dziękuję bardzo za odpowiedzi poobserwuje i dam znac
segal21 Opublikowano 4 Lutego 2019 #6 Opublikowano 4 Lutego 2019 Jaki posiadasz sterownik, tez mam taki kocioł tylko ze jeszcze duo, palę cały czas z pidem.
segal21 Opublikowano 4 Lutego 2019 #8 Opublikowano 4 Lutego 2019 Kocioł masz chyba starszy od mojego, bo prędzej montowali te stery, nie znam go na tyle aby Ci pomóc, możesz poszukać na yutobie , kiedyś oglądałem filmik z ustawieniami tego stera ale w innym kotle.
adamkiedrowski Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor #9 Opublikowano 4 Lutego 2019 chyba doszedłem na koniec internetu juz haha ciagly problem
PioBin Opublikowano 4 Lutego 2019 #10 Opublikowano 4 Lutego 2019 8 godzin temu, gilal napisał: Ewentualnie może jeszcze być nieszczelność w połączeniu rury podajnika z palnikiem. @adamkiedrowski sprawdz tak jak pisze @gilal. Przy okazji zwroc uwage na koncowke slimaka. Przyjmijmy jeszcze ze ustawienia PID sa wlasciwe. Dodam od siebie: Czy masz zamontowany "dosuszanie" zbiornika na wegiel? Palisz ekogroszkiem albo np. Varmo (chodzi o ziarno duze czy male)?
gilal Opublikowano 4 Lutego 2019 #11 Opublikowano 4 Lutego 2019 Tak jest trzeba sprawdzić ślimak (oczywiście jak dawno nie był sprawdzany) bo może być zużyty i nie podaje jak trzeba eko
adamkiedrowski Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor #12 Opublikowano 5 Lutego 2019 11 godzin temu, PioBin napisał: @adamkiedrowski sprawdz tak jak pisze @gilal. Przy okazji zwroc uwage na koncowke slimaka. Przyjmijmy jeszcze ze ustawienia PID sa wlasciwe. Dodam od siebie: Czy masz zamontowany "dosuszanie" zbiornika na wegiel? Palisz ekogroszkiem albo np. Varmo (chodzi o ziarno duze czy male)? dziękuje dzis sprawdze szczelność oraz slimaka bo tyle lat bylo ok a w tym roku porażka :/ osuszacza nie mam do eko a eko to wieczorek
adamkiedrowski Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor #13 Opublikowano 9 Lutego 2019 witam zakupiłem ekogroszek 24-26 i widać używałem za mocnego węgla bo wcześniejszy był 28-31, temperatura na podajniku utrzymuje sie 28stopni gdzie wczesniej było 60-70 :/ parametrów nie zmieniałem
gilal Opublikowano 9 Lutego 2019 #14 Opublikowano 9 Lutego 2019 Dla rynny taka kaloryczność eko w sam raz :) Ja też paliłem takim do 26 i było bezproblemowo. Jak zostało Ci tego mocnego eko to mozna trochę dodawać /wymieszać z tym słabszym. Ale to musiałbyś sprawdzić bo już coraz cieplej na zewnątrz :) Pozdrawiam
adamkiedrowski Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor #15 Opublikowano 9 Lutego 2019 Bardzo dziękuję czyli najdroższy nie znaczy najlepszy poprostu :-) dzięki będę mieszał :-)
adamkiedrowski Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor #16 Opublikowano 9 Lutego 2019 1 godzinę temu, gilal napisał: Dla rynny taka kaloryczność eko w sam raz :) Ja też paliłem takim do 26 i było bezproblemowo. Jak zostało Ci tego mocnego eko to mozna trochę dodawać /wymieszać z tym słabszym. Ale to musiałbyś sprawdzić bo już coraz cieplej na zewnątrz :) Pozdrawiam Dzięki :-) a jak było minus 12 to działał pięknie na 31 Kj
gilal Opublikowano 9 Lutego 2019 #17 Opublikowano 9 Lutego 2019 Bo był większy odbiór ciepła z kociołka :) Myślę, że na tym słabszym eko też palnik i piec da radę przy - 12 :)
adamkiedrowski Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #18 Opublikowano 10 Lutego 2019 Napewno da radę ogólnie rozmawiałem z gościem od serwisu to te starsze kociołki maja za blisko czujnik i to była wada właśnie teraz troszkę cofnęli w tych nowszych. Piec wyczyszczony sprawdzony ślimak, szczelność i wszystko ok parametry jak dawniej a tu nagle cofanie się żaru, ewidentnie eko
adamkiedrowski Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #20 Opublikowano 11 Lutego 2019 oby nic kociołkowi nie odpaliło :-))
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.