mkaczko Opublikowano 3 Lutego 2019 #1 Opublikowano 3 Lutego 2019 Witam Koledzy posiadam 13 glowic termostatycznych danfos cosmo Podlaczylem w koncu czujnik temperatury wewnetrznej do sterownika Na glowicy ustawione 3,5 czyli zgodnie z skala 22 stopnie a czujnik cyfrowy pokazuje 24 stopnie Oczywiscie czujnik moze troszke przeklamywac ale zakladam ze pokazuje dobrze I sedno sprawy Czy po 9 latach uzytkowania nie powinienem w jakis sposob wyczyscic, ewentualnie przedmuchac sprezonym powietrzem tych glowic ???? Moze czujnik jest za blisko kaloryfera ?? A moze glowica ma taka tolerancje ??? Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Jozefg1 Opublikowano 3 Lutego 2019 #2 Opublikowano 3 Lutego 2019 17 minut temu, mkaczko napisał: Moze czujnik jest za blisko kaloryfera ?? A moze glowica ma taka tolerancje ??? Ja u siebie umieściłem głowice poza parapetami z boku Kiedyś oglądałem charakterystyki głowic termostatycznych - zapamiętałem tyle że głowica ustawiona na 3 przy temperaturze +20*C zaczyna się zamykać a pełne zamknięcie następuje przy temperaturze +22*C. Czy wszystkie mają tak samo nie wiem, pewnie jakieś różnice są
o6483256 Opublikowano 3 Lutego 2019 #3 Opublikowano 3 Lutego 2019 Co tam chcesz czyścić ? Głowice dlatego mają nadrukowane numery 1-5, żeby ludzie nie czepiali się producenta, tłumacząc, że ustawili 22, a mają 19*C Tak są numery i po sprawie. Ustawiasz doświadczalnie raz i zapominasz ! Może czasami przyblokuje się sam zawór (iglica) i trzeba parę razy nacisnąć, ale reszty nie tykasz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.