Damio Opublikowano 26 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Witam jestem użytkowaniem od ok. 6 Msc kotła Enka set 15 kw z sterownikiem i palnikem pellasx który ogrzewa nasz nowy dom ok. 55 m2 podłogówki i dwa grzejniki. Ustawienia to temperatura zadana 66 stopni histeryza 11 stopni pellet ok. 5,4 kWh kaloryczność. Mój problem polega na tym iż piec dosyć długo moim zdaniem nabija temperaturę ok. 2h i to w dodatku gdy chodzą podłogówki albo same grzejniki bo w przypadku gdy trzeba nagrzac to i to w jednym momencie to jest tragedia piec może chodzić parę godzin i efekt mizerny nie nabije temp. zadanej dlatego gdy zakręce na głowicach grzejniki to na grzeje podlogowke a wtedy dopiero odkrecam głowice żeby nabic grzejniki. Gdy piec już dojdzie do tej temp zadanej to bardzo szybko zbija temperaturę ok 60 min lub nawet już po 30 min idzie ostro w dół i od nowa mielenie. Może ktoś miał podobnie proszę o pomoc bo teraz w kotłowni spędzam całe dnie
Benton661 Opublikowano 26 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Kalibracja podajnika zrobiona? W jakim trybie pracuje kocioł? Jaki tam dokładnie jest palnik? Jakie ustawienia sterownika- moce, nadmuchy, histerezy? Jaka temperatura spalin i powrotu? Pierwsze, co rzuca się w oczy, to fatalnie zamontowany zawór 4d, ale fachowcem w tej dziedzinie nie jestem, wydaje mi się jednak, że instalacja wymaga przeglądu przez kumatego instalatora, bo ja tam widzę niezły burdel... Ten kocioł powinien bez problemu ogrzać 3 takie domy...
g69 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 27 Stycznia 2019 A mnie dodatkowo zastanawia zawór termostatyczny.Tam gdzie jest zamontowana pompa powinien być powrót z ogrzewania podłogowego a tu wychodzi,że jest zasilanie do OP.
Damio Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Dziękuję za zainteresowanie, był u mnie serwisant parę dni temu ale nic konkretnego nie powiedział problem zauważyłem gdy chciałem w domu podnieść temperaturę na termostacie z 21,4 dałem na 22 i głowice w grzejnikach z 2,5 na 3 no i się zaczęło mielenie pobieranie pelletu a temperatura na piecu ok. 40 stopni i nie chce więcej gdy zakrecilem głowice dopiero wtedy nagrzala się pięć i podłogówka drugi problem ze gdy piec dojdzie do 66 zadanej nawet robi się 72 stopnie to po ok 1 h do 1,5 h temperatura już z kotła leci na łeb na szyję gdzie w tym czasie piec nie musi nic nagrzewa bo w domu ciepło i woda też ciepła. Nie znam się na tych ustawieniach więc zrobiłem kilka fotek
Benton661 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Jaka jest wydajność podajnika i czy była sprawdzana ostatnio?
Damio Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Tak serwisant sprawdzał i przeliczał
Damio Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #7 Opublikowano 27 Stycznia 2019 A to mój sterownik i palnik
Benton661 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Moim zdaniem winy trzeba szukać w niewłaściwie wykonanej instalacji. Wrzuć dokładny opis i zdjęcia do działu "Instalacje Co i Cwu", tam zaglądają doświadczeni użytkownicy i instalatorzy, którzy na pewno Ci pomogą
Damio Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #10 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Benton661 ale Twoim zdaniem ustawienia kotła są prawidłowe? Ja też mam wrażenie jakby to instalacja dławiła ten piec dodam że sąsiadka ma taki sam plus do tego jeszcze ma górę w domu i śmiga u niej pięknie
Benton661 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Jeżeli wydajność podajnika jest prawidłowo wpisana, nie ma problemów ze spalaniem pelletu to raczej jest ok. Problem tkwi w tym, że prawdopodobnie kocioł zalewa zimna woda i tu jest największy problem. Masz czujnik temp powrotu i spalin?
Damio Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #12 Opublikowano 27 Stycznia 2019 No właśnie nie mam niestety tego czujnika, jutro od rana przyjeżdża instalator który to robił i niech patrzy
g69 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Możesz przerzucić czujnik z bojlera na rurę powrotu kotła wtedy pompa CWU będzie jednocześnie robić za ochronę powrotu kotła.Ogrzewanie podłogowe bardzo skutecznie wychładza powrót kotła.U siebie mam ogrzewanie podłogowe i grzejniki i widzę jak szybko się wychładza powrót gdy zostanie wyłączona pompa która napędza grzejniki i bojler.Dlatego u mnie nawet jak głowice zamkną się na grzejnikach pompa CO mieli non stop przez bojler.Dzięki temu różnica między zasilaniem a powrotem jest kilka stopni chociaż pompa od OP chodzi też non stop.
Damio Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #14 Opublikowano 27 Stycznia 2019 A ile u Ciebie czasu kocioł trzyma temperaturę czy też tak szybko spada?
g69 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #15 Opublikowano 27 Stycznia 2019 7 godzin temu, Damio napisał: drugi problem ze gdy piec dojdzie do 66 zadanej nawet robi się 72 stopnie to po ok 1 h do 1,5 h temperatura już z kotła leci na łeb na szyję gdzie w tym czasie piec nie musi nic nagrzewa bo w domu ciepło i woda też ciepła. Straty postojowe mogą świadczyć o słabej izolacji termicznej kotła.Druga sprawa to w czasie postoju prawdopodobnie jest przeciąganie zimnego powietrze przez palnik do komina.
Damio Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #16 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Jutro od rana będzie działał instalator zobaczymy co będzie dalej no już spać po nocach nie mogę przez ten piec
laptop Opublikowano 27 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 27 Stycznia 2019 45 minut temu, g69 napisał: Straty postojowe mogą świadczyć o słabej izolacji termicznej kotła Sama instalacja też sporo ciepła "gubi". Nie widzę izolacji na rurach. Palnik pracuje w trybie standard ? H1 zmniejszyłbym do 3. Czy FL? Piszesz, że zadana 66, czasami przebija do 72, czyli przy wygaszaniu? Jaka pojemność wodna tego kotła?
laptop Opublikowano 27 Stycznia 2019 #18 Opublikowano 27 Stycznia 2019 8 godzin temu, Damio napisał: po ok 1 h do 1,5 h temperatura już z kotła leci na łeb na szyję Jeśli tyle trwa postój, to nie wiem czy to jakiś problem. Myślałeś, że kocioł pół dnia będzie wygaszony?
Benton661 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #19 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Kaloryczność można oczywiście wpisać na 5.0, ale to nie jest najważniejszy problem autora tematu
Damio Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #20 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Mam taki pellet z Kostrzyna nad Odra
Benton661 Opublikowano 27 Stycznia 2019 #21 Opublikowano 27 Stycznia 2019 7 minut temu, laptop napisał: Jeśli tyle trwa postój, to nie wiem czy to jakiś problem. Myślałeś, że kocioł pół dnia będzie wygaszony? Damio wyłącza pewnie kocioł od termostatu pokojowego a kocioł szybko się wychładza m. in. przez źle wykonaną instalację
laptop Opublikowano 28 Stycznia 2019 #22 Opublikowano 28 Stycznia 2019 W dniu 27.01.2019 o 17:58, Damio napisał: Jutro od rana będzie działał instalator I co tam zdziałał Twój instalator?
g69 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #23 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Po zdjęciach z innego wątku wynika,że chłopina się pogubił w tej instalacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.