Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rura spiro

Daniel8282

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź, dlaczego się przypaliła. Bo "naprawiona" może dopiero zrobić kuku, jak się sytuacja powtórzy.

Opublikowano

Jaka przyczyna braku ciągu? Brak napięcia? Awaria wentylatora? Rozgrzany komin powinien posiadać choćby minimalny ciąg.

Z tego, co wiem, to rury spiro do pieców peletowych są wykonane z samogasnącego tworzywa, stanowiąc kolejne z zabezpieczeń cofnięcia ognia do zbiornika. Co będzie, jak się sytuacja z brakiem ciągu powtórzy i ogień obejmie cały zbiornik paliwa? Najpierw zająłbym się przyczyną.

Napisz jaki to piec.

Opublikowano

W kominie czy w piecu?

To nowy piec wstawiony do starego budynku? Czy jest wkład w kominie? Napisz coś więcej, wrzuć jakieś foto. Będzie łatwiej.

Opublikowano

Nie znam tego kotła, ale na szybko znalazłem instrukcję i na 12 str opisany jest twój przypadek. Na samym dole tabelki.

Tam są wskazówki , co robić w takim przypadku. Najpierw postarałbym się wyczyścić te kanały ze spiralami, by umożliwić powstanie ciągu oraz możliwość wymiany ciepła. Potem pozostaje kwestia doboru ilości podawanego peletu oraz powietrza potrzebnego do jego spalenia. Niezwykle ważny jest dopływ świeżego powietrza do kotłowni. Wymiana rury spiro nic nie da, bo dalej będzie to samo.

Zwróć się na forum do kogoś, kto ma taki sam kocioł i porównaj ustawienia, może to pomóc .

Opublikowano

Producent nakazuje czyszczenie komory paleniska przynajmniej raz w tygodniu (!),  palnika co dwa tygodnie, górnej części kotła (mimo posiadania automatycznego systemu czyszczenia - nie podaje jak często) i komina przynajmniej raz na kwartał. Kiedyś swojego śmieciucha czyściłem rzadziej hmmm... Ale to tylko moja uwaga. Płacąc taka kasę wolałbym piec, który wymagałby ode mnie mniejszego zaangażowania.

Życzę dalszego bezproblemowego użytkowania kotła.

P.S.,Jak to zobaczyłem, to o mało nie padłem. 

Bez nazwy.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.