Morro Opublikowano 24 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Witam serdecznie, mam problem ze ślimakiem. Gdy węgiel zostaje dociśnięty do kielicha i się ślimak blokuje. Czyszczony, sprawdzany na 2 różnych węglach za każdym razem to samo. Zmieniony kondensator, zawleczka niepęknięta. Silnik besel sa silnik typ semkh 63-4a2/8021 Nazwa pieca nie wiem gdzie znaleźć, poprzedni właściciel zostawił ten piec.
sajmon55556 Opublikowano 24 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Może kręci się w złą stronę i się blokuje.
Morro Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Było parę miesięcy ok, nagle coś się zepsuło. Wydaje mi się, że dobrze się kręci.
Zbyszko125 Opublikowano 24 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Wytarty ślimak może powodować takie objawy.
Morro Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Rozumiem, ślimaki są uniwersalne? Bo jestem zielony na ten temat.
marcus312 Opublikowano 25 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Można spróbować dla próby podłączyć silnik bezpośrednio do prądu pomijając sterownik czy też się zablokuje da nam to odpowiedz czy problem nie pochodzi z usterki w sterowniku pasuje kabel od zasilacza komputera .Inny test można wykonać wybić śrubę zawleczkę czyli rozłączyć ślimak od przekładni i pokręcić nim ręcznie kluczem w tym samym kierunku co przekładnia czyli w prawo powinno dać się to bez problemu kręcić oczywiście razem z węglem w ślimaku , da to pewien obraz sytuacji gdzie szukać dalej przyczyny , czy na torze ślimak rura kolano , czy przekładnia silnik .
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 25 Stycznia 2019 17 godzin temu, Morro napisał: Witam serdecznie, mam problem ze ślimakiem. Gdy węgiel zostaje dociśnięty do kielicha i się ślimak blokuje. Czyszczony, sprawdzany na 2 różnych węglach za każdym razem to samo. Zmieniony kondensator, zawleczka niepęknięta. Silnik besel sa silnik typ semkh 63-4a2/8021 Nazwa pieca nie wiem gdzie znaleźć, poprzedni właściciel zostawił ten piec. Tez tak mialem. Po wyjeciu slimaka okazalo sie ze w rurze przed plnikiem gdzie wegiel odparowuje, korozja zjadla pletwe do zera. Powodujac podobne rewelacje. Wyjmij slimak i sprawdz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.