Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Obejście pompy, zawór dbv, zb, jak to zgrabnie połączyć ?

Kolekszy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drugi mój wątek tutaj, ale żeby nie zaśmiecać tamtego tematu pisze nowy.  Przeglądając forum uświadomiłem sobie że hydraulik dał ciała przy podłączaniu mojego pieca , a koledzy na forum mnie tylko przekonali do tego. Co prawda ogrzewanie działa ale jest nie fachowo zrobione. 

Do rzeczy, na jednym wyjściu z pieca mam podłączyć obejście pompy, zawór bezpieczeństwa ( układ zamknięty) zawór dbv, 3d w celu zabezpieczenia powrotu.

Możecie podpowiedzieć jak to poskręcać żeby było fachowo i przede wszystkim zgodnie ze sztuką? Mile widziane wasze szkice. Nie chcę zapraszać kolejnego" fachowca" bo dalej nie będę mieć pewności że to wszystko zgodnie ze sztuką 

Opublikowano

Korzystając z uprzejmości sprzedawcy skleciłem takie coś . Ma to prawo poprawnie działać ? Jestem ograniczony miejscem, a taki zestaw pasuje mi na styk. ed29a71d2a447f10d02ae0617ce70e81.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zasadniczo jest OK. Choć lepiej byłoby, gdyby zawór bezpieczeństwa został wkręcony bezpośrednio w kocioł. Tu zamieniłbym miejscami zawór schładzający z zaworem bezpieczeństwa. 

Opublikowano

Na środku kotła nam odpowietrznik, mogę go zastąpić ZB , 2.5 będzie odpowiedni?  Co do zaworu schładzającego, mam obawy czy w razie "W" zadziała w takim miejscu. Może moja głowa wymyśli jeszcze jakiś inny układ.

Opublikowano

Jaki ZB, to musisz wyczytać w DTR kotła.

Zawór schładzający zadziała, tylko musi być zanurzony w strudze wody zasilającej. Możesz go zamontować bezpośrednio w trójniku 1'x3/4"X1".

Niektóre kotły mają w górnej części  głęboką mufę 3/4" przeznaczoną dla DVB.

Opublikowano

W trójnik redukcyjny go nie wkręcę bo opiera się o ściankę  brakuje dosłownie 2-3 obroty do pewnego mocowania. A z redukcja jest ciut wyżej. Więc układ zostanie jak jest, tylko muszę zerknąć w papiery jaki zalecają zawór.

Znalazłem ,2.5 bar.

Screenshot_20190123-202900.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.