Skocz do zawartości
IGNOROWANY

niedopalony węgiel, spieki

Friedrich1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze,

posiadam kocioł Drewmet ekoprim 17 kw z podajnikiem na groszek, który ogrzewa dom ocieplony ok 124m2 i ok.30 m2 podłogówki. Od kilku dni walczę by go ustawić optymalnie by nie zużywał 30 kg groszku na dobę (Bartex Rubin) i płynnie osiągał zadaną temperaturę.

Obecne ustawienia:

Temp. zadana: 50. Pompy równoległe

Czas podawania: 13s

Przerwa podawania: 88s

Nadmuch: 36.    W ok. 1/3 uchylona klapka wentylatora

Co zrobić by dobrze wypalał się groszek, A a spieków było mało? Czy jest możliwe by popiół wyglądał jak popiół z papierosa?W załączniku krótkie wideo..

Proszę o naprowadzenie mnie.

Opublikowano
57 minut temu, Friedrich1 napisał:

Temp. zadana: 50. Pompy równoległe

Czas podawania: 13s

Przerwa podawania: 88s

Nadmuch: 36.    W ok. 1/3 uchylona klapka wentylatora

1. Zwiększ temperaturę  zadaną do 55 a najlepiej do 60*C
  2. Czas podawania  10 sekund
  3. Przerwa podawania  70 sekund
  4. Na wentylatorze zostaw szczelinę około 1,5~2cm 
  5. Poobserwuj jak będzie się sprawować
Gość Visitor1230
Opublikowano

Co do spiekow. Nalezy podawac wegiel czesciej ale malymi porcjami. Czyli lepiej 3 do 5 sek zamiast 13. I dobrac do tego przerwe. Lepiej jest jezeli palnik pracuje mozliwie dlugo ale na nizszej mocy. Temperatura w zlozu Sspada i wtedy tworzy sie mniej spiekow. Zadana na kotle 50 stopni to zaprogramowana smierc kotla w krotkim czasie. 

Opublikowano

Temp co ustawiona na 59 zgodnie z zaleceniami  Jozefg1. Piec długo dochodzi do temperatury. Nadal jest niedopalony węgiel.W domu można się ugotować. Jakieś propozycje?

Wszystko pokazuje filmik

Opublikowano

W jaki sposób ograniczasz temp wychodzącą z pieca na dom?

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Gość Visitor1230
Opublikowano

Pewnie nie ogranicza. Brak mieszacza. Tyle co na kotle tyle na obiegu. To ze piec dlugo dochodzi to dobrze. Niedopal… nalezy wydluzac przerwe podawania.

Opublikowano
Godzinę temu, Friedrich1 napisał:

Piec długo dochodzi do temperatury. Nadal jest niedopalony węgiel.W domu można się ugotować. Jakieś propozycje?

Zainstalować termostat pokojowy , choćby najprostszy.... :D

Można wydłużyć przerwę podawania i troszkę zwiększyć nadmuch

Godzinę temu, Friedrich1 napisał:

Temp co ustawiona na 59

Ustaw 55 ale nie niżej!  Bo się ugotujesz. I obserwuj zużycie paliwa, powinno zejść do 20kg/doba

Opublikowano

Mam zawór 4d  bez siłownika ustawiony na 7. Czy jakoś trzeba go przestawiać? Słyszałem różne opinie na ten temat m. in. że nie należy go przestawiać bo piec sam się wyreguluje. Termostaty już skręciłem. Będę zwiększał przerwę i odrobinę nadmuch. Jutro dalsze info. 

Opublikowano

Temp zadana 55

Czas podawania 8 s

Przerwa podawania 70s

Czas podawania 38s

W ciągu 13 godzin poszło 6% załadunku podajnika czyli jakieś 12 kg węgla. Nadal pojawia się niedopalony węgiel jest go na  pewno mniej. Może zwiększać przerwę podawania?

Opublikowano

Oczywiście, wydłużaj przerwę, na filmiku widać że wiszą frędzle sadzy, to są stare czy powstały teraz przez noc...

YARO

Opublikowano

Dzięki za dotychczasowe wskazówki.W ciągu ostatniej doby poszło jakieś 22 kg węgla, są nadal niedopałki. Zwiększyłem teraz przerwę podawania z 73 do 75. W pół doby poszło jakieś 13-14kg węgla. Rozumiem że trzeba nadal zwiększać przerwę? Jak ustawiacie zawór 4d bez siłownika elektrycznego?

Opublikowano

Aha, te wcześniejsze frędzle sadzy  były stare- wczoraj je usunąłem

Opublikowano

Robiąc pomiary stwierdziłem, że idzie 25 albo więcej kg na dobę (rozczarowanie). Pojawia się niedopalony węgiel a gdy zwiększam przerwę podawania do 78- 80 to jest problem z uzyskaniem temp. 55 (dochodzi do 54 i spada).Czas podawania  to 8s a nadmuch 38.Wieczorem idzie więcej węgla niż w ciągu dnia bo przymrozek więc zmniejszam przerwę podawania do 74. Pomysły mi się wyczerpują

Opublikowano

To musisz ustawić przerwę na 75 i nadmuch 2-3 oczka w górę, też tak miałem że na niższym nadmuchu nie dopalał a wydłużanie przerwy powodowało że brakło mocy, ze spalaniem musisz się chyba pogodzić, widocznie tyle potrzebuje, u mnie w tej chwili spalanie ok 33kg

Opublikowano

Podjąłem inną próbę-

temp zadana 56

czas podawania 6 s

przerwa podawania 59s

Płomień fajny, niedopalonego groszku mało ale od doby temp zbliża się do max54 i spada. Zwiększanie nadmuchu nie pomaga, skracanie przerwy niedopalony węgiel. Szlag  człowieka trafia z tym paleniem a o ilości zużytego węgla to szkoda mówić...

Opublikowano

To co mogę doradzić to że piec będzie szybciej dobijał jak będzie dłuższe podawanie i dłuższa przerwa = większe spalanie

krótsze podawanie krótsza przerwa = mniejsza moc mniejsze spalanie.

Sam osobiście walczę z takimi ustawieniami , nie wiem czy masz sterownik z fuzzy logic ale ja odszedłem od tej opcji , więcej pali .

U mnie chyba( chyba ponieważ testy trwają ) stosunek spalania do mocy najlepszy jest np: 4,s5 Podawanie  -25 Podtrzymanie.

Jak miałem 12s Podawanie - 48 -50 s podtrzymanie  lepiej się wkręcał ale i spalanie większe .

Ja mam problem z utrzymaniem kopczyka powyżej retora i tak : jak zmniejszam podtrzymanie to podnosi się kopczyk ale zaczyna kopcić zaczynam dodawać powietrza mniej kopci spada kopczyk , ale podnoszę kopczyk w nadzorze .

Opublikowano
Mam zawór 4d  bez siłownika ustawiony na 7. Czy jakoś trzeba go przestawiać? Słyszałem różne opinie na ten temat m. in. że nie należy go przestawiać bo piec sam się wyreguluje. Termostaty już skręciłem. Będę zwiększał przerwę i odrobinę nadmuch. Jutro dalsze info. 

Witam

Mam podobna powierzchnie 180 m2 w przedwojennym domu, przy tych mrozach idzie 36 kg wegla, jak bylo powyzej zera to 26 kg,

Temperatury jak z plazy

W zasadzie wszystko zostalo powiedziane ale mam drobne pytanie

Jak jest wpiety powrot z podlogowki i gdzie ta podlogowka jest (pomieszczenie)

Masz zawor 4d na wyjsciu ale w jakiej funkcji
1. Zabezpieczenia powrotu
2. Ograniczenia wody na kaloryfery czy tylko obsluguje podlogowke

Ja mam na kotle teraz 65 spalam tyle samo co jak mialem ustawione 56, (wyzsza sprawnosc)

pomysl czy na przyszly sezon nie lepiej zainwestowac 900-1500 zeta w sterownik z modulacja mocy, bo latanie do piwnicy tez kosztuje,

Pomysl nad weglem bo moze dorzuc pelletu, owsa, wegla brunatnego i bedzie po problemie, dodalem fotke jak wyglada palenisko z mieszanka, czarna perla/brunatny,pellet

Ale przede wszystkim nalezy dlaczego nie wchodzi na 60 stopni

Pozdrawiamd604aca107b639500fdfff62b3442320.jpgff33aae6add44d6f5672afd3ee581b52.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zastanawialem sie nad tym twoim zaworem

Jesli masz podobny do tego z fotki i jest ustawiony na 7 - mam na mysli prawy rysunek

To na powrot idzie 2/5

Przemysl czy moze przestawic 8, zasilisz powrot wieksza iloscia cieplej wody, bo przypuszczam ze zalewasz powrot zimna woda z podlogowki

Pytanie jeszcze o bojler cwu jak jest podlaczonyec512dd5b1bd664929b53de277c2be7e.jpg&key=9a2b9c869bd9c9d029ce1000e69deec7f25730e69e513b4f91cbe368e4bf4b09

Opublikowano

Powiem tak: Cuda już robiłem, zwiększałem przerwę podawania, zwiększałem, zmniejszałem nadmuch. Przez chwilę fajnie doszedł do temp zadanej a później dalej probemy z osiągnięciem temperatury i niedopalony węgiel cały czas. W nocy wstawałem i zaglądałem co jest grane, a kocioł ciągle w trybie pracy.   Przestawianie zaworu 4d, który zabezpiecza temp. powrotu z 5 na 8 tylko obniżało temp zadaną.         Albo jestem debilem albo technologia groszkowa to wielkie nieporozumienie. W takim układzie cena groszku ponad 900 za tonę  +ciągle pracująca dmuchawa z podajnikiem bo nie osiąga zadanej czyli prąd= nieopłacalne

Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
W dniu 23.01.2019 o 06:44, Friedrich1 napisał:

Podjąłem inną próbę-

temp zadana 56

czas podawania 6 s

przerwa podawania 59s

Płomień fajny, niedopalonego groszku mało ale od doby temp zbliża się do max54 i spada. Zwiększanie nadmuchu nie pomaga, skracanie przerwy niedopalony węgiel. Szlag  człowieka trafia z tym paleniem a o ilości zużytego węgla to szkoda mówić...

Wegiel tanszy nie bedzie. To pewne. A debilem nie jestes. Zapewniam :) Jezeli opanowales sterownika na tyle, ze masz prawidlowy kopiec, malo spiekow i brak niedopalu to jestes wygrany. Jedyne co bym zmienil to zadana kotla. Jezeli chcesz popalic tyym kotlem kilka lat to podnies zadana kotla. 56 stopni to powolne dozynanie kotla. 

Ale do meritum. Zainwestuj w sterowanie zaworem. Tu lezy problem. Mialem podobnie. Archaiczny sterownik , ktory sterowal tylko kotlem. Dokupilem autonomiczny sterownik zaworu TECH 431 N z panelem pokojowym Tech 280 zdaje sie. I oczywiscie silownik zaworu.  Podlaczenie proste jak budowa cepa. Zanim to podlaczylem przeczytalem instrukcje od dechy do dechy. I inwestycja zwrocuila sie po jednym sezonie. Tona wegla w suchym dla mojej niewielkiej powierzchni.

Jak to ma dzialac?

- montaz wszystkiego z czujnikiem pogodowym na polnocnej scianie

- ustawienie krzywej grzewczej na sterowniku trzeba zrobic doswiadczalnie,( wystarczy pogrzebac w necie dla zorientowania sie jak one maja wygladac)ustawienie skoku zaworu, proporcjonalnisci skoku, nieczulosc mieszacza ( np 1 stopnien), stala prace pompki ( sprawa kluczowa), minimalne otwarcie zaworu ( np. 5 do 20%)

´- sterownik pokojowy montujesz gdzies w przedpokoju. ma czulosc 0,1 stopnia i ustawiasz zadana temp pokojowa. 

- ustawiasz sobie temp w pokojowym na 22 stopnie. w przypadku dogrzania pokojowki ( 22,1 stopnia) na zaworze mozesz ustawic sobie obnizenie temp. na obieg( zawor sie przymyka).  o 5 do 8 stopni. Jezeli temp w domu spadnie do 21,9 zawor sie otwiera az uzyska temp zadana na obieg do wartosci jaka nakazuje w chwili obecnej pogodowka. 

- kociol bedzie dazyl tylko do zadanej i to bedzie jego zadanie, warto wylaczyc w sterowniku ochrone powrotu. Wachania od 40 do 60 stopni wystarcza dla ochrony kotla. Warto za to wlaczyc ochrone kotla. jezeli z jakis wzgledow kociol mialby sie zagotowac, zawor otwiera sia na max. Warto ustawic na kotle zadana na 70 stopni. zapewniam ze nie zezre wiecej wegla. albo tyle ze nawet nie zauwazysz

- kluczowa sprawa dla takiego sposobu grzania bedzie stala temp cala dobe. jezeli chcesz miec w sypialni nizsza to skrec na stale troche glowice na grzejniku. 

Podsumowanie, plusy minusy:

Stala temp. w domu, stala produkcja ciepla a odbior proporcjonalny, staly w korejacji z potrzebami budynku, oszczednosc opalu, , komfort cieplny i banan na twarzy palacza a minus to wydatek ktory przy twojej powierzcni zwroci sie po jednym sezonie.

Opublikowano

W dniu 27.01.2019 o 00:31, Friedrich1 napisał:
...  Przestawianie zaworu 4d, który zabezpiecza temp. powrotu z 5 na 8 tylko obniżało temp zadaną.         Albo jestem debilem albo technologia groszkowa to wielkie nieporozumienie. W takim układzie cena groszku ponad 900 za tonę  +ciągle pracująca dmuchawa z podajnikiem bo nie osiąga zadanej czyli prąd= nieopłacalne

Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi. 

Zrob zdjecie tego twojego zaworu

Skoro 8 nie pomogla to sproboj z 4

Opublikowano

Obecnie zmieniłem groszek z Bartex Rubin (nierówny węgiel) na Bartex Silver (wyższa kaloryczność)

zadana temp. 60

czas podawania 6s

przerwa podawania 58s

Kociołek dochodzi do temperatury,ma krótkie podtrzymanie i byłoby ok gdyby węgiel był dopalony- niestety nie udaje się- w załączniku zdjęcie niedopału oraz film z pracy kotła.Zastanawiam się nad uszczelnianiem retorty... Będę szukał instrukcji. Jakie są konkretne objawy nieszczelności?

Zastanawiałem się nad regulatorem pokojowym i siłownikiem .

Czy sterowanie zaworem jest już w sterowniku st48? Myślałem że jest i nie trzeba już modułu.

Usłyszałem od hydraulika że głowice termostatyczne + regulator pokojowy= wariowanie. Twierdził że trzeba wybrać jedno albo drugie.

Czy ma rację?

W plikach przesyłam też zgodnie z sugestią mkaczko zdjęcia zaworu (otwarty na 5).

IMG_20190127_220631.jpg

IMG_20190127_222121.jpg

IMG_20190127_222103.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Przy niedopale wydluzaj nieznacznie przerwe i obserwuj. 

Link do uszczelnienia kolnierza: http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html

St 48 nie steruje zaworem. Wystarczy sie wysilic i poczytac na stronie Techa.

Hydraulik pieprzy bzdury. To jeden z tych Januszy ktorzy wylaczaja pompke po dogrzaniu domu. 

Nie ma co sie uzalac. Tylko zrob jak opisalem wczesniej. 

Rury w kotlowni do ocieplenia. Tego hydraulik nie zauwazyl?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.