Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Który termometr na kotle brać pod uwagę?

andrzejk82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam w kotle 3 termometry. Każdy z nich wskazuje inaczej, który brać pod uwagę? Cieczowy jest zaraz obok termopary od sterownika i temperatury są mniej więcej podobne, ale ten sprężynowy pokazuje dużo inaczej. Domyślam się że cieczowy i termopara mają różnicę spowodowaną ich osadzeniem, niedokładnością termopary, ale zastanawia mnie różnica pomiędzy cieczowym a sprężynowym, czemu jest aż taka duża różnica temperatur w kotle?

termometr1.JPG

termometr2.JPG

Opublikowano

Elektroniczny powinien wskazywać najdokładniej ale powinien być bardzo dobrze izolowany. Cieczowy raczej nie powinien oszukiwać jeśli nie jest uszkodzony tzn. nie ma przerw w cieczy na skali. Sprężynowy to lipa. Na niego nie zwracaj w ogóle uwagi.

Moja rada jest taka - dobrze zaizoluj od czynników zewnętrznych końcówkę czujnika i wskazania powinny być zbierzne z cieczowym. Póki co, kieruj się tym co wskazuje cieczowy.

Ja bym tak zrobił.

Opublikowano

Ważniejsza jest temper. w domu od tej na kotle, po warunkiem nie przekroczenia jej ponad 100*

Opublikowano

oczywiście że w domu ważniejsza, ale "dla zdrowotności" kotła i komina dobrze było by mieć ponad 60 stopni na piecu i dlatego się zastanawiam nad tym problemem

Opublikowano

Który przekłamuje to trudno powiedzieć. Wg mnie to przylgowy jest najmniej dokładny. Natomiast dla zdrowotności komina trzeba mierzyć temp. spalin w czopuchu. Do tego wystarczy zwykły termometr wędzarniczy do 300-400*.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.