Skocz do zawartości
IGNOROWANY

jeden poziom i dwa rozdzielacze

sasik007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam parterowke i wszedzie podlogowe ogrzewanie okolo 1350m do tego podzielone na dwa rozdzielacze jeden 9 a drugi 7 obiegow i teraz pytanie jak to powinno byc pospinane?? czy potrzeba dodatkowej pompy oprucz tej w kotle i sprzeglo?? kociol to orawdopodobnie immergas fc18b7bed5295eb75b78ec4953e8e3ea.jpge6d311cf687e7127eddd3447312c0352.jpg

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Trzeba policzyć wymagane przepływy, do nich dobrać odpowiednie średnice głównych rur zasilających i dobrać pompę i sprzęgło. Te drugie pojedyncze belki rozdzielaczy do czego są podłączone ?

Opublikowano

te drugie belki to od wody zimnej w systemie rozdzielaczowym ps. czyli dobrze hydraulik twierdzi ze potrzebuje sprzeglo??

Opublikowano
53 minuty temu, Digitrax napisał:

odpowiednie średnice głównych rur zasilających

Rury już są, zobaczymy czy dobre - ostatnio co drugi temat do za cienkie rurki

Opublikowano

a jakie byc powinny?? ten pierwszy rozdzielacz jest zaraz obok kotla a drugi jakies 8m dalej rura miedziana jka dobrze pamietam to 28 badz 25 ale napewno miedz

Opublikowano

A jakie były obliczeniowe przepływy w podłogówce?

Z nich wynika średnica rur, które  powinieneś zmierzyć a nie pisać że nie pamiętasz.

Jak jest moc potrzebna do ogrzewania tego budynku?

Opublikowano

Hydraulik powinien podać te przepływy - one służą do pierwszego nastawienia rotametrów + dla pamięci innych osób

Ponadto są potrzebne do dobory rur, pompy i sprzęgła

Trochę dużo tej mocy do ogrzania potrzeba.

Opublikowano

mowisz ze duzo mocy?? czyli co slabo ocieplony budynek? mam 15 grafitu w podlodze 20 grafitu strop i 15 grafitu sciany brak reku

Opublikowano

Napisałem tak gdyż wg mnie nowoczesny budynek nie powinien przekraczać 45-50W/m2 ,

Dużo zależy też od wysokości pomieszczeń , okien, drzwi zewn i np balkonów. 

Chociaż te 55W/m2 to sporo, ale teraz dopiero zauważyłem że u ciebie jest tylko parter.

Zmierz lepiej te średnice rur od kotła do rozdzielaczy oraz zainteresuj się ilością rury w pomieszczeniach- rozstawy , może jakieś fot i dane tych przepływów w pętlach

Opublikowano

mam zdjecia jak rozkladali rurki jest co 10 a w niektorych pokojach co 15 a korytarz np co 20 nawet na cieplowlasciwe. pl jak wpisywalem swoje dane wychodzilo ze mam 36w/m2 i jak bym dodal na strop ocieplenie bylo by najlepiej tyle ze mam juz tam zrobiona wylewke chyba ze na niej teraz uloze welne i to cos da dodaje zdjecia z podlogowki d13830870cd9cdb959b778daad7dafea.jpg11763c41671f985a8e7556107e3d9d98.jpg866771377b8fa92b7b752260c60179d7.jpg2742f225148e0444e69f3c96376b3015.jpg75456462545568d4beeba0e4af9ec063.jpg0c9364b52b8c1837d73a6ba2866e303d.jpg7b3f4b9f3baa4907bcc3e520cd905170.jpg7f04b596e6c80ceacf62964fcdebe0db.jpge5177e0c8e229773229a24b6aa1ea66d.jpg

Opublikowano

W sumie ładnie i widać że z głową i porządnie zrobione, mam nadzieję że rury do rozdzielaczy też dobrze dobrane oraz że pętle są nie za długie.

Strona cw jest tylko zabawką a nie wyrocznią.

Jaki kocioł to będzie napędzał?

Opublikowano

petle maja srednio po niecale 100m kociol myslalem o immergas victrix 12kw a powiedz mi to sprzeglo nie powodoje ze kociol przez to wiecej spala gazu i czy nie podnosi powrotu przez co brak kondensacji?? dodam ze sterowanie ma byc strefowe ps. a polecasz jakis inny kociol?? immergasa wybralem ze wzgledu na bliski serwis i mala moc minimalna ps. i z tego co widze w ozc temp zasilajaca ma byc az 45stopni

Opublikowano

Teoretycznie, tą instalację,  immergas powinien pociągnąć bez sprzęgła, ale moc kotła 20kW np 20x TT 2 ERP.

Może być też termet gold 20kW.

Jak masz mieć sterowanie strefowe to moc minimalna kotła jest mniej istotna, gdyż kocioł i tak będzie się wyłączał po zamknięciu kilku pętli.

Opublikowano
14 minut temu, sasik007 napisał:

i z tego co widze w ozc temp zasilajaca ma byc az 45stopni

I takie są te OZC - 45C zasilanie i delta 15C czyli typowe dane dla grzejników, natomiast dla podłogówki powinno być  zasilanie 38-40C i delta 5-6C

Opublikowano

hmm skoro pociagnie bez sprzegla to chyba bylo by prosciej taniej i lepiej?? musze porozmawiac z hydraulikiem tylko chcialbym sie czegos wiecej dowiedziec na ten temat zeby wiedziec co mowic mozesz cos wiecej napisac jak to pospinac??

Opublikowano

Tu trzeba zacząć od tego co było na początku - długości pętli , przepływy w pętlach i średnice rur  do rozdzielaczy - to masz lub możesz się dowiedzieć i wtedy można określić czy sam kocioł czy nie.

Opublikowano

ok rurki w podlodze to 16mm te glowne do rozdzielaczy nie wiem ale postaram sie dowiedziec bo nie ma mnie teraz na miejscu ale cos mi sie wydaje ze bylo to 28 miedz a przeplywy to nie jest tak zeskoro ma byc strefowe i elektrozawory to przeplywy otwarte na full??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.