jozef66 Opublikowano 6 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witam po długiej przerwie . Nosze sie z zamiarem wymiany mojego kopciucha sas 17nwt na piec z podajnikiem na eko groszek . Do ogrzania mam 170 m kw domu +cw , jest nie ocieplony , sciany z pełnej cegły gr 60 cm , dach ocieplony watą 15 cm. Z moich kalkulacji wynika że potrzebuje pieca o mocy ok 20 kw . Moje pytanie jaki kociołek polecacie i dlaczego . POZDRAWIAM Ps. Na dofinansowanie nie mam narazie szans , bo mam dość świeży piec z 2014 rok
mkaczko Opublikowano 6 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2019 WitamProponuje sprawdzi jaki bedzie potrzebny kociol jak bedzie pelna termomodernizacjaKociol za duzy latwo kupicPotem bedzie wielki problemPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
jozef66 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Termomodernizacji nie przewiduje
jozef66 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Halo , halo forum żyjecie czy Was zasypał śnieg
mkaczko Opublikowano 17 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Termomodernizacji nie przewidujeBez ocieplenia budynku spalisz jakies 30% wegla wiecejNiechcesz czy kwestie finansowe ?Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 17 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zrob obliczenia na stronie Cieplowlasciwe.pl i wklej link do wynikuWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
jozef66 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor #7 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Na ciepło właściwe wyszedł mi kociołek o mocy ok 20 kw razem z cwu , ale moje pytanie to jakiej firmy piec kupić . Tak sobie wybrałem 3 kotły - ogniwo eko plus m , kamen ,i defro sigma - który z nich , no chyba że ktoś poleci inny do ceny ok 10 tys -
mkaczko Opublikowano 18 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 18 Stycznia 2019 WitamKonkretnej firny nie polece bo jeden woli zielone a drugi czerwoneMoim zdaniem nalezy zwrocic uwage na kilka rzeczy1. Sterownik - dwustanowe se daruj wyrzucone moim zdaniem pieniadze musi byc z modulacja mocy, a najlepiej z netem, tzn. Dla mnie to wazne, 2. Poziomy wymiennik3. Łatwosc czyszczenia - przy pionowym bedziesz miec w piwnicy sahare pylow, a dokladne czyszczenie conajmniej 1 raz w miesiacu a nawet czesciejj4. Obowiazkowy montaz zabezp. Kotla5. Sprawdz grubisc blachy6. Zwykly palnik retortowy ewentualnie sv200 jesli dobrze pamietam technixa - poczytaj, 7. U rodzicow mam kociol z klastra kotlarskiego o mocy 15 kw ma pojemnosc wodna 90 litrow, i zap....ze az milo w grawitacyjnej instalacji z pompa na powrocie , produkuje go prawie wszyacy nazwy lider 5 itp., Osobiscie mam hefa i jest oki, moc 25 kw przewymiarowany o jakies 10 kw wiec troche wegla idzie w komin ale coz, Zanim kupisz pojezdzij i poogladaj, pomacaj, ProducenciPer ekoZebiecHefDefroKomizKlaster z pleszewaSekomJest jeszcze wielu ale tych kojarzeSzukaj tez zeby byl w poblizu serwisPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Ksieciunio Opublikowano 18 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 18 Stycznia 2019 http://suspenser.eu/kotly-skam/ Porozmawiaj z kolega Pieklorz - on w tym siedzi i doradzi. U teścia będzie montowany SKAM-PV 13KW (dom 100m2) z palnikiem SV200 i sterownik skzp_02 U Ciebie pasował by kocioł z mocą 20KW.
wuwu Opublikowano 18 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 18 Stycznia 2019 @ jozef66 Suspenser to sprzedawca, Pieklorz to producent - konstruktor, kocioł załatwisz u obu, oczywiście to tylko przykład producenta, jest ich na rynku bez liku. Wg mnie ważne byś wybierając kocioł kierował sie kolejno: -moc kotła- wykonaj OZC albo chociaż z cieplowlasciwe policz zapotrzebowanie, nie kupuj kotła za mocnego, 90% czasu kocioł pracuje na "luzie" -palnik- sprytny by mógł spalać gorsze paliwa, dobrany do mocy kotła, dla mnie obrotówka,wahliwy, rurowy, przy czym może się mylę ale czyszczenie rurowego jest mniej "komfortowe " niż starej retorty, choćby nowego Ardeo z uwagi na jego boczne ustawienie w kotle (sam nie widziałem, podpieram sie tym tu przeczytałem , choćby tu na forum. ), jeśli się mylę to użytkownicy SV zaraz mnie poprawią -ster- wybór ogromny, są mniej i bardziej przyjazne dla użytkownika, popytaj, poczytaj, można sobie wyrobić opinię na ich temat , najlepiej podejdź do kogoś kto takowe ma, nie ma to jak dotknąć... SPP, SKZP02,Bruli, K1.., itd, -wymiennik- pionowy czy poziomy - opinie podzielone, ja mam poziomy i sobie chwalę, znajomy ma pionowy i też sobie chwali ;) raczej zależy to od modelu kotła i miejsca jakie na niego możesz przeznaczyć -bajery- zawirowywacze\dźwignie do czyszczenia\zapalarki\etc - im tego więcej tym cena rośnie a obsługa staje się prostsza (niestety w praktyce często tak nie jest ) -producent- jest kilku którzy nie zostawiają użytkownika w przypadku problemów, reszta byle by sprzedać i zapomnieć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.