Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie podłogowka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem żmija instalacja C. O

Posiadam pięć na ekogroszek firmy defro. Posiadam w swojej instalacji 3 pompy oraz jeden zawór 4 drozny i zawór 3 drozny do podłogowki. 

Mój problem polega na umiejscowieniu czujnika od temperatury podłogi. 

Gdy go umieszczę na powrocie ciepła woda z kotła spływa do podłogowki i pompa bardzo długo się nie włącza. 

Natomiast jeśli czujnik umieszczę między rurka i powrotu następuje ta sama sytuacja. 

Jeśli jednak wyjme czujnik i podłogowka będzie chodziła non stop wtedy bardzo długo piec pracuje do zadanej temperatury i krótko ja utrzymuje. 

Proszę o wskazówki co złe wykonuje i czy instalacja jest prawidłowo zrobiona

IMG_20190103_211056.jpg

IMG_20190103_211046.jpg

IMG_20190103_211030.jpg

Opublikowano

Pompa podłogi ma pracować cały czas, a temperaturę wyreguluj na pokrętle 3D (na początek 30-35). Ten czujnik widać gdzieś na foto? Dlaczego nie zrobiłeś sterowania pogodowego?

Parę uwag ogólnych.

1. PP do kotła węglowego to kiepski pomysł. 

2. Powrót z układu poprowadzono tak, że grozi zapowietrzeniem.

3. Jak to układ otwarty, to jest totalnie źle.

4. Nie widać zaworu zwrotnego za pompa CWU.

Opublikowano

Jestem trochę lajkiem w tym także musisz dużymi literami:) 

Jest to piec na ekogroszek 15 kw. 

Nie posiadam na zawór w siłownika także z tego co wyczytałem pogodowka nic tu nie zdziała. 

A poza tym też mam niska temperaturę powrotu w okolicach 40 stopni

Doklejam więcej zdjęć 

Proszę o bardziej konkretną odpowiedz jak to dobrze ustawic

MVIMG_20190103_215113711.jpg

IMG_20190103_215145118.jpg

IMG_20190103_215213358.jpg

IMG_20190103_215206322.jpg

Opublikowano

Pompa podłogi powinna pracować cały czas. Jeśli jest podpięta pod wyjście "Pompa podłogi", to czujnik odepnij i niech sobie gdzieś dynda, tak by pompy nie wyłączał. To, że pogodówka nic nie da, to nie problem braku siłownika, tylko złej koncepcji sterowania ogrzewaniem podłogowym.

Zimny powrót to już się nudzi tłumaczyć dlaczego. Poczytaj tematy. A właściwie to majstra zapytaj dlaczego tak to zbudował., że warunków gwarancyjnych kotła nie spełnia. 

Sprawdź jaki masz zawór bezpieczeństwa na grupie bezpieczeństwa i skonfrontuj to z max ciśnieniem dla kotła wg DTR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.