gutiks Opublikowano 3 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam. Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem forum więc CZOŁEM wszystkim. Mam parę pytań do bardziej doświadczonych palaczy. 1. Czy miejsce , w którym stoi piec tzn miejsce nieocieplone , na znaczenie na jego pracę? 2. Problem z ustawieniami tzn. piec potrafi dobić do zadanej temperatury i w bardzo szybkim tempie potrafi ta temperatura spaść nawet o 10 st. Dom nieocieplony pow. 150, okna plastikowe, kaloryfery żeliwne, stare grube rury. Piec Protech 14Kw sterownik ST 480N ustawienia (piec zamontowany w sierpniu i cały czas karuzela z ustawieniami) podawanie 20s przerwa podawania 45s nadmuch 45% ze 100% podtrzymanie 2min spalanie 800kg mc spieki są małe i delikatne, rozpadają się w palcach zawór trójdrożny ustawiony na połowę skali Może, któryś z użytkowników forum ma podobną sytuacje i mógłby się podzielić doświadczeniem i pomocną radą w ustawieniach aaaa i jeszcze ważne, kopczyk żaru to średnica dużego słoika wysokość ok 3 cm.
klapoluchy Opublikowano 3 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam Odnośnie miejsca gdzie znajduje się kocioł to napewno jakaś strat energii będzie ale u Ciebie największą strata jest brak docieplenia budynku. Możesz sobie przeprowadzić audyt na stronie ciepłowłaściwe i w jakimś stopniu przekonasz się czy twoje zapotrzebowanie będzie się pokrywać a następnie możesz sobie dorzucić ocieplenie na domek i zobaczysz różnicę a napewno będzie duża. Odnośnie szybkiego spadku temperatury to brak ocieplenia i stara instalacja z dużą ilością wody są pewnie przyczyną takiego stanu rzeczy. Możesz zapodać jakies fotki palnika i instalacji to moze ktoś się coś wypowie. Pozdrawiam
YaroXylen Opublikowano 3 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2019 10 minut temu, klapoluchy napisał: Odnośnie szybkiego spadku temperatury to brak ocieplenia i stara instalacja z dużą ilością wody są pewnie przyczyną takiego stanu rzeczy. Witam. Akurat stara instalacja o dużej objętości wody jest stabilizatorem wahań temperatury. Kolega ma kociołek 14kW i ogrzewa 150metrów nieocieplonego budynku więc palnik ma co robić. Kolego ten sterownik ma PID? U sąsiadki jest ST 480NK ale z PID-em. Odnośnie wiatru to chyba za dużo dmuchasz. YARO
klapoluchy Opublikowano 3 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Widać ze ostro jedzie a w podtrzymaniu ledwo co. A kolega pisze że na palniku raczej spoko to pewnie niewiele idzie poprawić. Niech zrobi audyt i wklej wynik i zapoda fotki palnika. A powrót to jakoś chroniony jest?
gutiks Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 4 Stycznia 2019 cholera jasna od 2 walczę z piecem. na palniku żar a temperatura nie rośnie a spada. wrzucę fotki w dzień bo i tak już obudziłem córkę bo kręcę się pół nocy. co to jest PID?
gutiks Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 4 Stycznia 2019 no kurde temp rośnie rośnie a jak ide za 30 min to jest spadek nawet o 12st
Jozefg1 Opublikowano 4 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jaka temperatura kotła ustawiona? Przy jakiej temperaturze włącza się pompa? Jaka pompa, na którym biegu?
reeich Opublikowano 4 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Mały kocioł jak kolega wyżej pisał ,instalacja z ogromną ilością wody więc to co dogrzeje zaraz znika w instalacji. Z tych 14kw pewnie jeszcze cwu grzeje więc zostaje 10kw
YaroXylen Opublikowano 4 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Witam kolegę Za mocno gonisz kocioł...co to jest PID ...praca w automacie ...resztę sobie znajdź w necie czy na forum. Instrukcję czytałeś? tam powinno być. Histerezę temperatury kotła ustaw na 1 stopień, zrób fotki palnika przy pełnej mocy jak idzie. Wypełnij dokładnie ten audyt :)) http://cieplowlasciwie.pl/start a wynik(link) wklej tutaj, bez tych informacji reszta to wróżenie z fusów...i nie kręć tyle kotłem, po jakiejkolwiek zmianie należy ze 2-3 godziny poczekać na efekt. YARO
mafik Opublikowano 4 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Yaro, a co według Ciebie jest lepsze histeza 1 czy 2 stopnie ?
YaroXylen Opublikowano 4 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 4 Stycznia 2019 W/g mnie??? ....PID :)) ... Jak paliłem (sterowałem) titanikiem to miałem najmniejszą wtedy jakoś zmiany były najmniejsze, gdyby kolega umiał ograniczyć jeszcze moc to by tak nie szarpał kotłem. Byłoby stabilniej i dłuuuuuuugo dochodziłby do zadanej... to chyba lepsze. Jednak PID robi dobrą robotę. ale ja też kagańca mu założyłem. Yaro
mafik Opublikowano 4 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 4 Stycznia 2019 A jeśli nie mam Pida, to zmienić histezę z 2 na 1 ? W tej chwili mam zadaną 65st. i podczas pracy temp spada do 59-60 po czym dochodzi do zadanej, jak sie włączy CWU to nawet do 56st.
YaroXylen Opublikowano 4 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jeśli nie widzisz jakiś negatywnych skutków to zostaw. Ja mimo wszystko nawet spróbowałbym na Twoim miejscu ustawić na minimum. Na pewno skoki będą tylko że mniejsze, I wiadomo im dłużej palnik w podtrzymaniu tym kocioł brudniejszy , a skoro sadza to nie spalony węgiel..... Zależy to również od opału, każdy inaczej leżakuje na palniku. Yaro.
mafik Opublikowano 4 Stycznia 2019 #14 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Ok, spróbuję dzisiaj na 1st, akurat przez weekend poobserwuję co będzie
gutiks Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #15 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Wiatm. w końcu się udało żaru pierwszy raz tyle jest ustawienia (fotki zaraz ogarnę) podawanie 24s przerwa podawania 55s nadmuch 20% praca [podtrzymania 40 s przerwa p[odtrzymania 4min boję się teraz kombinować z podawaniem w okolicach 6-8 s z przerwa 35-40 sek żeby znów pół nocy nie przesiedziec w kjotłowni
mafik Opublikowano 4 Stycznia 2019 #16 Opublikowano 4 Stycznia 2019 podtrzymanie masz 40s co 4 minuty ?
gutiks Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #17 Opublikowano 4 Stycznia 2019 tak jak napisałem przerwa 4 min i praca 40 s . Coś nie tak?
mafik Opublikowano 4 Stycznia 2019 #18 Opublikowano 4 Stycznia 2019 to bardzo dużo w podtrzymaniu, nie wywala Ci grochu niespalonego ?
mironw Opublikowano 4 Stycznia 2019 #19 Opublikowano 4 Stycznia 2019 jaka temperatura powrotu , histereza CO? praca (podtrzymania 40 s ) , nie za dużo w stosunku do przerwy ( podtrzymania 4min) , może 30s/4m albo 40s/ 6m obserwuj kopczyk ale daj kociołkowi popracować trochę po zmianie parametrów (2-3h) jaka temperatura na grzejnikach po 4D i jaka ilość wody w układzie CO?
gutiks Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #20 Opublikowano 4 Stycznia 2019 temp powrotu 38st woda na grzejnik ok45-50 st wychodzi zawór 3d na polowe skali wody w układzie 60 l
YaroXylen Opublikowano 4 Stycznia 2019 #22 Opublikowano 4 Stycznia 2019 1 godzinę temu, gutiks napisał: Wiatm. w końcu się udało żaru pierwszy raz tyle jest ustawienia (fotki zaraz ogarnę) podawanie 24s przerwa podawania 55s nadmuch 20% praca [podtrzymania 40 s przerwa p[odtrzymania 4min boję się teraz kombinować z podawaniem w okolicach 6-8 s z przerwa 35-40 sek żeby znów pół nocy nie przesiedziec w kjotłowni Przecież 24s do 56s to proporcja 3 do 7. Jak ustawisz 12s do 28s to będzie podobnie czy 6s do 14s też ... z tym ze częściej będzie się złoże poruszać co jest wskazane przy spiekach :) Dlatego Twoja kombinacja na ślepo 6-8 s z przerwa 35-40 spowodowałaby gwałtowne zapadnięcie się żaru i jeszcze szybszy Twój powrót do kotłowni na nocną zmianę :)) Czyli teraz początek normalnego ustawiania kotła Yaro
YaroXylen Opublikowano 4 Stycznia 2019 #24 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Ustaw sobie na razie 12 podawanie przerwa 28 i obserwuj. Pamiętaj aby te już w miarę wypracowane nastawy zapisywać sobie gdyż w przypadku skuchy masz gotowca do którego możesz wrócić i poustawiać :)) JAK KOPIEC ROŚNIE -- WYDŁUŻ PRZERWĘ PODAWANIA, JAK SIĘ ZAPADA TO SKRACAJ PRZERWĘ tylko po 1-2 sek i obserwować. Jak popracuje trochę to daj znać na forum jak i co i dalej koledzy będą drapać się po głowie :)) co z Tobą zrobić :))) (żart) A jak cokolwiek niepokojącego zauważysz to pisz od razu i kto pierwszy wstanie lub jeszcze nie zaśnie spróbuje Tobie pomóc Pozdrawiam.YARO
klapoluchy Opublikowano 4 Stycznia 2019 #25 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Z tymi nowymi nastawami to kocioł się odstawia czy pracuję caly czas? Bo jak się odstawi z takimi nastawami podtrzymania to zaraz bedzie wywalało opał do popielnika. Zmień to podtrzymanie na 30 min. Podtrzymaniem to się można bawić w lato jak CW się grzeje albo jak byś miał kocioł ostro przewymiarowany i by się odstawiał na długo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.