83piotrek Opublikowano 2 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Witam, drugi rok mieszkam w nowym domu. To typowa konstrukvcja z poddaszem. Ocieplony 15 grafitu, na poddaszu 25cm welny (nie bylo mnie przy montazu, tak wiec nie wiem czy dokladnie to zrobili). Firma hydrauliczna wziela kase a teraz nie chce przyjezdzac bo uwazaja ze wymyslam. Dom caly z garazem po posadzkach ma 200mkw, ale garazu nie ogrzewam wiec zostaje 150mkw. Na 200mkw jest podlogowka plus prawie wszedzie grzejniki, ale uzywam tylko drabinek w lazienkach- ustawione na minimum. Piec die dietrich mca 25, ustawiony na dzien i noc 20.5stC. Mam kilka watpliwosci: 1. przez caly rok woda +co zuzylem 3300 ltr gazu z butli ? czy to nie za duzo? bo jak czytam internet wszyscy zuzywaja duzo mniej 2. przy stawieniach pieca na 20.5(jest pogodowka), na dole na kaflach(rotametry na 0.6 litra na minute- mam temp 23stC, ale juz na gorze gdzie sa panele jest wyrazie chlodniej bo przy 1.0 na rotametrach mialem ok 20stC, wiec wszedzie na górze zwiększyłem przeplywy na 1.5 i teraz dopiero mam 22stC--tak to powinno wygladac? 3. czy ustawiajac piec mogli cos spaprac ze teraz spala wiecej gazu? bo w ta zime widze ze schodzi wiecej jak w tamta(a rok temu zuzylem 3300). Obliczjac na podstawie czujnika % butli, zuzywam przy cieplej zimie jak teraz ok 440 liteow gazu na miesiac. 4. palnik w piecu chodzi okresowo. przez wiekszosc dnia, co odczytuje z wyswietlacza pieca, temperatura powrotu jest wieksza od temperatury zasilania i ten mieszacz caly czas pracuje.... chyba ze cos zle interpretuje. np przed chwila temp zasilania podlogowki 25stC, temp powrotu na mieszaczu 26stC(odczytane wyświetlacza z pieca). Chyba że odczytuje źle pola ale dziś mierzyłem termometrem belki i faktycznie zasilanie i powrót ma ta samą temperaturę więc gdzie delta t? Instalacja sklada sie z pieca Dietrich mca25 z pogodowka, mieszaca 3 droznego afriso. podlogowka zrobiona "na pale" czyli wszedzie co 12,5cm i pompy co leszczynska na biegu 2. Prawie wszędzie grzejniki ale zakręcone. Brak siłowników. W rozdzielni tylko rotametry na każdym obiegu. Ps. Jak podłogowa zrobiona na palę jak regulować ten pięć? Poradzicie czy zwiększać temperatury czy bawić się rotametrami? Ps. Jutro będą zdjecia
Charon Opublikowano 3 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2019 W DTR kotła są schematy jak powinien być być zamontowany kocioł. Podstawowy błąd to brak sprzęgła, nawet jesli grzejniki nie pracują. Oszczędzanie na materiale przy montażu równa sie kłopoty. Przerobić układ: kocioł - sprzegło- pompa co - pompa podłogowa + siłownik i ustawić przepływy, krzywą grzewczą i tyle. Spalanie przy 150 m powinno być zdecydowanie mniejsze.
83piotrek Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witam, nadal nikt nie pomoze przy tym dietrichu? Właśnie porównałem ustawienia w stosunku do nastaw fabrycznych z instrukcji to różnią się w 3 miejscach Minimalna maksymalna prędkość pompy. W instrukcji jest 20-60% a u mnie 70-100 oraz temperatura maksymalna kotła w instrukcji 75st a u mnie 55stC. Oraz maksymalna moc kotła w instrukcji 100% a u mnie 70%. Reszta ustawień fabryczna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.