mirdek Opublikowano 2 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Witam jestem nowym użytkownikiem kociołka Kolton Duox 20 kw palnik ekoenergia ,metraż domu około 160 m nowe okna nie ocieplony pustak 30 cm ocieplony dach wełna 30 cm w domu 15 grzejników plus dwie drabinki do tego cwu 150 litrów , szukam prawidłowych ustawień tego kotła może któryś z szanownych forumowiczów pomoże przy nastawach . Jeszcze zaobserwowałem że w podtrzymaniu temperatura powrotu spada do 39 stopni. Aktualne nastawy to Żądaną na piecu 58 Cwu 47 Po piec po wzbudzeniu dobija do zadanej w około 10 min na grzejniki puszczone za zaworze 4 d około 39 st spalanie dobowe około 18 kg przy tej pogodzie podawanie 11 Przerwa pod 42 Praca pod 20 s Przerwa post 30 min Nadmuch 35% klapa otwarta 3/4 Proszę o sugestie.
klapoluchy Opublikowano 2 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Witam Chronisz powrót przez 4D?, jeżeli tak to musisz podnieść zadaną na kotle żeby mieć wyższą temperature powrotu. A skoro szukasz prawidłowych ustawień to napisz co twoim zdaniem jest do poprawy i do opisu zalącz dokumentację foto.
pastor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Co znaczy prawidłowych nastaw? Nie napisałeś czego oczekujesz ewentualnie co teraz jest nie tak.
mirdek Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Posiadam węgiel z kopalni Juliusz wydaje mi się się że się nie spala się jak powinien zostają takie spieki jak na zdjęciu, pytam bo dopiero zaczynam przygodę z ekogroszkiem i kotłami na ekogroszek
YaroXylen Opublikowano 2 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Witam kolegę. Nie ze złośliwości napiszę tobie cytat z Wikipedii:..... 29 maja 2015 uroczyście wydobyto na powierzchnię ostatnią tonę węgla. Do końca 2016 roku trwała likwidacja zakładu górniczego Kopalnia Węgla Kamiennego "Kazimierz-Juliusz" Sp. z o.o. I kolega ma jeszcze węgiel z przed prawie czterech lat? .....czy dał się zrobić w bambuko? Węgiel z kopalni Kazimierz-Juliusz był jednym z najlepszych ...ale BYŁ.... Zamieściłeś fotkę jednak bardzo niewyraźną, i ciężko zobaczyć jakie spieki są na palniku, ale wydaje mi się że żużlowe. zrób tylko trochę wyraźniejsze zawartości popielnika. Pozdrawiam.
mirdek Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Wiesz nie wiedziałem z tym grochem , muszę to sprawdzić na worku , podeślę rano zdjęcia.
klapoluchy Opublikowano 2 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Niech kolega gasi i korone uszczelnia, bo teraz to żadne kombinacje sensu nie mają.
YaroXylen Opublikowano 2 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 2 Stycznia 2019 23 minuty temu, mirdek napisał: Wiesz nie wiedziałem z tym grochem , muszę to sprawdzić na worku , podeślę rano zdjęcia. Dlatego że sam napisałeś o początkach palenia ekogrochem zasygnalizowałem Tobie informację. Zrób fotki troszkę lepszej jakości i popiołu też. Pozdrawiam. YARO :))
mirdek Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #9 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Proszę to wyciągam z kotła , jeśli chodź o groch to zakupiony lokalnie na składzie o nazwie ekogroszek Juliusz
mirdek Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #10 Opublikowano 3 Stycznia 2019 W dniu 2.01.2019 o 21:26, klapoluchy napisał: Niech kolega gasi i korone uszczelnia, bo teraz to żadne kombinacje sensu nie mają. Jak sprawdzić z czy korona jest wklejona , rozumiem że bierze lewe powietrze ?
klapoluchy Opublikowano 3 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Podczas pracy palnika zapal kawałek papieru i podstaw pod rant korony, jak płomień będzie szarpany przez powietrze to wszystko jasne. A z fotek które wstawiłeś to widać że masz bardzo mocny płomień, jak dmuchawa tam siedzi? Ale po kolej najpierw test szczelności.
YaroXylen Opublikowano 3 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 3 Stycznia 2019 4 godziny temu, mirdek napisał: Proszę to wyciągam z kotła , jeśli chodź o groch to zakupiony lokalnie na składzie o nazwie ekogroszek Juliusz Witam. Bardzo dmuchasz, zmniejsz wiatr do 34-35 i obserwuj. Zrób fotkę palnika z boku taką jak ta na przykładzie poniżej najlepiej z lampą czy innym światłem I jeszcze pytanie czy to jest niespalony węgiel czy cień z aparatu? Pozdrawiam. YARO
mirdek Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #13 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Tak to jest cień , dmuchawa 35 % uchylona na 3/4 ciężko zrobić takie zdjęcie jak ty bo kiepskie dojscie ale dowiem się od instalatora czy wkleił czy nie i dam znać , jak nie wkleił to wygaszam
mirdek Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #14 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Dzwoniłem do instalatora gość twierdzi że to jest wklejane fabrycznie ? Ja się z tym pierwszy raz spotykam więc nie wiem . Jak to faktycznie jest z tym palnikiem ekoenergia
YaroXylen Opublikowano 3 Stycznia 2019 #15 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam. To dolne zdjęcie już lepsze tylko jakbyś mógł zrób z lampą bez tego blasku z ognia, ...albo wyłącz na 2 minuty nawiew i zrób zdjęcie jeszcze raz. Jak to jest z tym palnikiem? Zazwyczaj nic nie jest wklejone. Najłatwiej sprawdzić jak wygasisz kocioł i spróbować podnieść lekko podważając koronkę, powinieneś bez oporów ją unieść po wyjęciu popiołu ze środka. A tutaj na zdjęciu żadnego mazidła narazie nie widać. Zrób fotkę z lampą z wyłączonym wiatrem(bez płomienia), dobre zdjęcie tylko ten blask niepotrzebny. :))) Yaro
mirdek Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #16 Opublikowano 4 Stycznia 2019 ok postaram się dziś zrobić dobre fotki, mam jeszcze pytanie odnośnie zwory 4d którym steruje ręcznie temperaturę na grzejniki i zastawaniem się czy zamontować siłownik do tego zaworu żebym nie musiał biegać do kotłowni ma to sens i czy ze sterownika można nim sterować (tech 491)
YaroXylen Opublikowano 4 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 4 Stycznia 2019 witam 4D z siłownikiem super rzecz na temat sterowania zaworem z tech-a, nic tobie nie podpowiem, gdyż tego akurat nie znam :(( Yaro
mirdek Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #18 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Wysyłam zdjęcie , co powiesz ? Chyba ok
klapoluchy Opublikowano 4 Stycznia 2019 #19 Opublikowano 4 Stycznia 2019 To jest jakieś mazidło czy odbarwienie od lecącego powietrza?
klapoluchy Opublikowano 4 Stycznia 2019 #21 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Dobra skoro uszczelniona to robiłes juz jaksies zmiany w ustawieniach spalania czy leci na tym z pierwszego posta?
YaroXylen Opublikowano 4 Stycznia 2019 #22 Opublikowano 4 Stycznia 2019 37 minut temu, mirdek napisał: uszczelnienie silikon Witam. Fotka ok. Wygląda na uszczelnienie tylko dziwnie równe gdyż zawsze nadmiar uszczelnienia wyciska się z boku a takie wyrównanie pod kreskę zastanawiające. Osobiście przyjął bym że uszczelnione jest i przeszedł do etapu ustawień, a upewni się kolega przy okazji czyszczenia palnika po wygaszeniu, zobaczysz czy można podnieść koronkę lekko podważając(puknąć) czy nie. Pisałem o tym że mocno dmuchasz i proponowałem obniżenie nawiewu, czy robiłeś to i jaki efekt zaobserwowałeś. Pozdrawiam.YARO
mirdek Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #23 Opublikowano 4 Stycznia 2019 próbuję jak obniżę nawiew mam dużo spieków jakoś nie dopala , już sam nie wiem czy to wina grochu . teraz planuje zakup bartex gold zobaczę się będzie spalał
YaroXylen Opublikowano 4 Stycznia 2019 #24 Opublikowano 4 Stycznia 2019 24 minuty temu, mirdek napisał: próbuję jak obniżę nawiew mam dużo spieków jakoś nie dopala , Czyli spieki czarne koksowe? jeśli tak to groszek nieciekawy. Kup nawet na próbę jakiś lekki węgiel i pomieszaj z tym który masz, jeśli masz jego dużo. Poczytaj na forum przed zakupem jakiegokolwiek węgla..... YARO
klapoluchy Opublikowano 4 Stycznia 2019 #25 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Foty palnika, popiołu tylko dobre i film jak sie pali.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.