Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kolton duox 20 kw

mirdek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowym użytkownikiem kociołka Kolton Duox 20 kw palnik ekoenergia ,metraż domu około 160 m nowe okna nie ocieplony pustak 30 cm ocieplony dach wełna 30 cm w domu 15 grzejników plus dwie drabinki do tego cwu 150 litrów , szukam prawidłowych ustawień tego kotła może któryś z szanownych forumowiczów pomoże przy nastawach . Jeszcze zaobserwowałem że w podtrzymaniu temperatura powrotu spada do 39 stopni. Aktualne nastawy to 

Żądaną na piecu 58

Cwu 47

Po piec po wzbudzeniu dobija do zadanej w około 10 min na grzejniki puszczone za zaworze 4 d około 39 st spalanie dobowe około 18 kg przy tej pogodzie 

podawanie 11

Przerwa pod 42

Praca pod 20 s

Przerwa post 30 min

Nadmuch 35% klapa otwarta 3/4 

Proszę o sugestie.

IMG_20190102_155006.jpg

Opublikowano

Witam

Chronisz powrót przez 4D?, jeżeli tak to musisz podnieść zadaną na kotle żeby mieć wyższą temperature powrotu. A skoro szukasz prawidłowych ustawień to napisz co twoim zdaniem jest do poprawy i do opisu zalącz dokumentację foto.

Opublikowano

imageproxy.php?img=&key=acc5b9696ee8bf50Posiadam węgiel z kopalni Juliusz wydaje mi się się że się nie spala się jak powinien zostają takie spieki jak na zdjęciu, pytam bo dopiero zaczynam przygodę z ekogroszkiem i kotłami na ekogroszek

IMG_20190102_175451.jpg

Opublikowano

Witam kolegę.

Nie ze złośliwości napiszę tobie cytat z Wikipedii:..... 29 maja 2015 uroczyście wydobyto na powierzchnię ostatnią tonę węgla. Do końca 2016 roku trwała likwidacja zakładu górniczego Kopalnia Węgla Kamiennego "Kazimierz-Juliusz" Sp. z o.o.

I kolega ma jeszcze węgiel z przed prawie czterech lat? .....czy dał się zrobić w bambuko? Węgiel z kopalni Kazimierz-Juliusz był jednym z najlepszych ...ale BYŁ....

Zamieściłeś fotkę jednak bardzo niewyraźną, i ciężko zobaczyć jakie spieki są na palniku, ale wydaje mi się że żużlowe. zrób tylko trochę wyraźniejsze zawartości popielnika.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wiesz nie wiedziałem z tym grochem , muszę to sprawdzić na worku , podeślę rano zdjęcia. 

Opublikowano
23 minuty temu, mirdek napisał:

Wiesz nie wiedziałem z tym grochem , muszę to sprawdzić na worku , podeślę rano zdjęcia. 

Dlatego że sam napisałeś o początkach palenia ekogrochem zasygnalizowałem Tobie informację. Zrób fotki troszkę lepszej jakości i popiołu też.

Pozdrawiam. YARO :))

Opublikowano

Proszę to wyciągam z kotła , jeśli chodź o groch to zakupiony lokalnie na składzie o nazwie ekogroszek Juliusz 

IMG_20190103_094649.jpg

IMG_20190103_094644.jpg

IMG_20190103_094310.jpg

IMG_20190103_094307.jpg

Opublikowano
W dniu 2.01.2019 o 21:26, klapoluchy napisał:

Niech kolega gasi i korone uszczelnia, bo teraz to żadne kombinacje sensu nie mają.

Jak sprawdzić z czy korona jest wklejona , rozumiem że bierze lewe powietrze ?

Opublikowano

Podczas pracy palnika zapal kawałek papieru i podstaw pod rant korony, jak płomień będzie szarpany przez powietrze to wszystko jasne.

A z fotek które wstawiłeś to widać że masz bardzo mocny płomień, jak dmuchawa tam siedzi? Ale po kolej najpierw test szczelności.

Opublikowano
4 godziny temu, mirdek napisał:

Proszę to wyciągam z kotła , jeśli chodź o groch to zakupiony lokalnie na składzie o nazwie ekogroszek Juliusz 

Witam.

Bardzo dmuchasz, zmniejsz wiatr do 34-35 i obserwuj.

Zrób fotkę palnika z boku taką jak ta na przykładzie poniżej najlepiej z lampą czy innym światłem

image.png.0616435e156c16fdf732a349ca3eb0b3.png

I jeszcze pytanie czy to jest niespalony węgiel czy cień z aparatu?

281006478_Beztytuu.png.3f2c50f36bd1e8ab2076b2e6d9866045.png

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Tak to jest cień , dmuchawa 35 % uchylona na 3/4 ciężko zrobić takie zdjęcie jak ty bo kiepskie dojscie ale dowiem się od instalatora czy wkleił czy nie i dam znać , jak nie wkleił to wygaszam 

IMG_20190103_162157.jpg

IMG_20190103_162112.jpg

Opublikowano

Dzwoniłem do instalatora gość twierdzi że to jest wklejane fabrycznie ? Ja się z tym pierwszy raz spotykam więc nie wiem . Jak to faktycznie jest z tym palnikiem ekoenergia

Opublikowano

Witam.

To dolne zdjęcie już lepsze tylko jakbyś mógł zrób z lampą bez tego blasku z ognia, ...albo wyłącz na 2 minuty nawiew i zrób zdjęcie jeszcze raz. 

Jak to jest z tym palnikiem? Zazwyczaj nic nie jest wklejone. Najłatwiej sprawdzić jak wygasisz kocioł i spróbować podnieść lekko podważając koronkę, powinieneś bez oporów ją unieść po wyjęciu popiołu ze środka. A tutaj na zdjęciu żadnego mazidła narazie nie widać. Zrób fotkę z lampą z wyłączonym wiatrem(bez płomienia), dobre zdjęcie tylko ten blask niepotrzebny.  :)))

Yaro

Opublikowano

ok postaram się dziś zrobić dobre fotki, mam jeszcze pytanie odnośnie zwory 4d którym steruje ręcznie temperaturę na grzejniki i zastawaniem się czy zamontować siłownik do tego zaworu żebym nie musiał biegać do kotłowni ma to sens i czy ze sterownika można nim sterować (tech 491) 

tech.jpg

Opublikowano

witam

4D z siłownikiem super rzecz na temat sterowania zaworem z tech-a, nic tobie nie podpowiem, gdyż tego akurat nie znam :((

Yaro

Opublikowano

Wysyłam zdjęcie , co powiesz ? Chyba ok

IMG_20190104_182828.jpg

Opublikowano

uszczelnienie silikon

Opublikowano

37 minut temu, mirdek napisał:

uszczelnienie silikon

Witam.

Fotka ok. Wygląda na uszczelnienie tylko dziwnie równe gdyż zawsze nadmiar uszczelnienia wyciska się z boku a takie wyrównanie pod kreskę zastanawiające.

Osobiście przyjął bym że uszczelnione jest i przeszedł do etapu ustawień, a upewni się kolega przy okazji czyszczenia palnika po wygaszeniu, zobaczysz czy można podnieść koronkę lekko podważając(puknąć) czy nie.

Pisałem o tym że mocno dmuchasz i proponowałem obniżenie nawiewu, czy robiłeś to i jaki efekt zaobserwowałeś.

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

próbuję jak obniżę nawiew mam dużo spieków jakoś nie dopala , już sam nie wiem czy to wina grochu . teraz planuje zakup bartex gold zobaczę się będzie spalał

Opublikowano
24 minuty temu, mirdek napisał:

próbuję jak obniżę nawiew mam dużo spieków jakoś nie dopala ,

Czyli spieki czarne koksowe? jeśli tak to groszek nieciekawy. Kup nawet na próbę jakiś lekki węgiel i pomieszaj z tym który masz, jeśli masz jego dużo. Poczytaj na forum przed zakupem jakiegokolwiek węgla.....

YARO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.