Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy cofanie żaru do podajnikia

Sebastianp17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

RCK reguluje ciśnienie w pomieszczeniu w którym jest zamontowany. Jeżeli jest to inne pomieszczenie niż to z kotłem, a jeszcze jakby pomiędzy pomieszczeniami były zamknięte drzwi albo pełna ściana to montaż RCK nie ma najmniejszego sensu.

YARO

Opublikowano

Kurczę u mnie są właśnie drzwi i pomieszczenia plus pomieszczenia dzieli korytarz. Myślałem że to działa na tej zasadzie że się regulator otwiera się na skutek dużego ciśnienia w kominie co powoduje wpuszczenia powietrza zimnego do komina. Bo teraz mam otwartą wyczystkę kominową i właśnie jest super tylko jak by był trochę za mocno pogorszony ciąg kominowy.

Opublikowano
18 minut temu, Sebastianp17 napisał:

Chwila rozumiem że on działa na tej zasadzie że się otwiera i zabiera powietrze z kotłowni ?

Tak,... Zamiast szarpać powietrze przez kocioł i rozdmuchiwać płomień wysysając go w komin, RCK pobiera w czasie tych porywów i zbyt dużego ciągu powietrze z "boku" kotła czyli pomieszczenia kotłowni. Koniecznie pamiętaj aby był wykonany również nawiew świeżego z zewnątrz tzw. zetką. Wtedy będzie się stabilnie i równo paliło :)))

A takiego nie możesz zamontować przy kotle a nie w kominie?

1435650999_Screenshot_2019-01-04RegulatorcigukominowegoRCRDARCOnarurKIELC.png.c7c11634a79770dc325100c4775def5a.png

YARO

Opublikowano

Nawiew powietrza wiem ze musi być ale miałem go i jak robiłem elewacje i murowała drzwi od garażu to firma mi zakryła styropianem i teraz nie mam go . A z regulatorem teraz będę miał problem bo kotłowni nie dam rady zamontować teraz bo mam wkład a kotłownia jest zrobiona i teraz coś robić kominem szkoda ścian.

Opublikowano

Niestety nie dam rady tego zamontować bo kocioł jest podłączony do wkładu kominowego i jest połączony opaską między czopuchem i czopuch jest widoczny jakieś 2 cm .

Opublikowano
15 minut temu, YaroXylen napisał:

Tak,... Zamiast szarpać powietrze przez kocioł i rozdmuchiwać płomień wysysając go w komin, RCK pobiera w czasie tych porywów i zbyt dużego ciągu powietrze z "boku" kotła czyli pomieszczenia kotłowni. Koniecznie pamiętaj aby był wykonany również nawiew świeżego z zewnątrz tzw. zetką. Wtedy będzie się stabilnie i równo paliło :)))

A takiego nie możesz zamontować przy kotle a nie w kominie?

1435650999_Screenshot_2019-01-04RegulatorcigukominowegoRCRDARCOnarurKIELC.png.c7c11634a79770dc325100c4775def5a.png

YARO

tylko u mnie wychodzi tak że to jest problem z kominem a nie z powietrzem w kotłowni bo problemy zaczęły się dziać po montażu wkładu kominowego.

Opublikowano

Jak nie masz miejsca na montaż przy kotle a drugie pomieszczenie jest zamknięte na kotłownię (i nawiew do niej) to taki montaż jest pozbawiony sensu.

Zerknij na regulator Smartflow.

Opublikowano

Ok dzięki za odpowiedzi wszystkim. Najwyżej mam dwa wyjścia spróbować dobrze uszczelnić podajnik z zasobnikiem uszczelką do okien lub sprawdzić jak będzie działać regulator ciągu kominowego w drugim pomieszczeniu czy coś daje czy o podajnik się nie grzeje. :) Teraz tak dłużej pomyślałem ze może też być i nieszczelny podajnik zasobnik i przy dobrym ciągu wystarczy gdzieś mała szczelina zęby pociągnęło i żar cofa się do podajnika a otwierając wyczystkę kominową pogarszam ciąg i nieszczelność nie wystarczają w podajniku żeby się pellet palił i dla tego może tego problemu nie ma. :) Bo przed montażem wkładu kominowego miałem właśnie taki problem że zasobniku przeważnie jak paliłem eko groszkiem to był dym w zasobniku a po montaż wkładu kominowego problemu już nie ma tego tylko jest z tym cofaniem żaru przy pallecie .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziś doszedł do mnie RCK i w drugim pomieszczeniu założyłem i mogę napisać tak jak kocioł pracuje czyli nadmuch w kotle  to regulator się otworzył jakieś 2-3cm   ale jak kocioł przeszedł na tryb potrzymania regulator zamkną się po 1 minucie i po wyłączeniu pomki co kocioł był na czuwaniu jakieś 30-60 minut to żar zaczął się cofać do zasobnika czyli nic nie dało. Jeśli chodzi o  napowietrzenie kotłowni to obok mam pomieszczenie na opał z oknem małym i okno zrobiłem na mikro i w drzwiach zrobiłem od podłogi 30cm dziurę i do kotłowni się dostaje świeże powietrze teraz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.