Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy cofanie żaru do podajnikia

Sebastianp17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Od paru tygodni mam taki problem mam kociol firmy kempes 20kw budynek 180m2 pale pelletem  już trzeci sezon czasami paliłem ekogroszkiem mam taki problem w komin wstawiłem wkład kominowy fi150mm i przy montaż wkładu był odkręcany podajniki i od tej chwili mam problem z żarem w podajników  porostu cofa się zar i w zasobniku widać ze pellet się palił bo przy końcu jest zapalony ten problem jest kiedy w domu dochodzi do zadanej temperatury i pomka się wyłącza i kocioł jest na potrzymaniu ponadto zobaczyłem jedną rzecz zę kocioł mam ustawiony 40c i przy wyłączeniu pomki co temperatura rośnie na kotle nawet do 60c co może być przyczyną cofania się żąru do podajnika ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

nie żartuje ma już tak 3 sezony i kocioł mam suchy nie mam smoły ani rosy i tamtym roku kocioł czyściłem do blachy i nic się nie dzieje :)

Opublikowano

Jak podajnik był rozkręcony to może uszkodzona uszczelka klapy kosza lub między koszem a podajnikiem lub jeszcze gdzieś rozszczelnione. To bym na początku sprawdził. 

Opublikowano

No ale zrozumiałem że problemu do tej pory nie było i pojawił się dopiero po montażu wkładu i skręceniu wszystkiego do kupy. 

Jeśli tak, to bym obstawiał jakieś nieszczelności ale to już musisz dokładnie sprawdzić.

Opublikowano

Tak zgadza się ale odkąd wkład jest w kominie mam leprzy ciąg i teraz zrobiłem taki test pomka była wyłączona i kocioł był na potrzymaniu otworzyłem wyczystkę i podajnik przestał się grzać i pellet się przestał palić w tym czasie jak był podajnik na potrzymaniu :)

Opublikowano

myślę nad montaże teraz regulatora ciągu tylko jest taki problem wyczystkę jest w drugim pomieszczeniu w piwnicy a w kotłowni nie mam jak montować i teraz nie wiem czy można zamontować w drugim pomieszczeniu gdzie nie ma wentylacji ? :(

Opublikowano

No to chyba sam sobie odpowiedziałeś ;) 

Jeśli to drugie pomieszczenie nie mieszkalne to bym tam założył RCK jeśli w kotłowni nie ma opcji.

Opublikowano
2 minuty temu, krisgie napisał:

No to chyba sam sobie odpowiedziałeś ;) 

Jeśli to drugie pomieszczenie nie mieszkalne to bym tam założył.

akurat te pomieszczenie jest nie mieszkalne czyli nic się nie stanie ? a jeśli zamontuje na kominie daszek lub nasadę strażak czy one pogorszają ciąg kominowy ?

Opublikowano

zauważyłem teraz jeden problem jak mam otwartą wyczystkę kominową to w kotle jest pełno dymu jak otwieram dziczki to ten dym wystaje się na kotłownie przy wyłączaniu nadmuch jak kocioł jest na potrzymaniu czy to jest normalne bo do tej pory nie miałem takiego problemu  ?

Opublikowano

Pisz proszę składniej. Ciężko cie czasem zrozumieć.
Żar może ci się cofać bo:
1. Nieszczelny podajnik po złożeniu
2. zmienił się ciąg kominowy
3. Parametry podtrzymania złe.

Opublikowano

Chłopie zacznij używać znaków interpunkcyjnych.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Gość berthold61
Opublikowano
13 godzin temu, Sebastianp17 napisał:

Ktoś może miał taki problem lub ktoś wie co może być przyczyną ?

Ja miałem takie problemy ale ja mam palnik pancerpol-a a w nim tzn kolanku są trzy otworki i wystarczyło dwa z nich zaślepić i teraz temp podajnika trzyma się od 27-31 stopni w zależności o danej mocy kotła , działo mi się to głównie na niskich mocach ,

Opublikowano

Ja mam inny palnik u mnie jest tak zwany rynnowy. Z cofanie żaru już problem znika po otwarciu wyczystkę kominowej ale teraz mam problem z dymem w kotle i jak otwieram kocioł dym wydostaje się z kotła na kotłownie. Może ktoś wie czy daszek na kominie lub nasada kominowa pogarsza ciąg kominowy czy nie ?

Gość berthold61
Opublikowano

RCK pogarsza ciąg kominowy tzn nie pogarsza jako całość ale w kotle ssania już byś nie miał , koszt jakies 180zł .

Opublikowano

Właśnie taki regulator dziś zamówiłem tylko będę go montował w drugim pomieszczeniu gdzie mam wyczystkę tylko teraz pytanie czy on będzie działać ? Druga sprawa właśnie w kotle jest jak by było sanie bo kocioł się wyłącza a pellet się pali na potrzymaniu a jak otworzyłem wyczystkę problemu nie mam plus kociol spalił mniej opału jakieś 3-5kg :)

Opublikowano
21 godzin temu, Sebastianp17 napisał:

Właśnie taki regulator dziś zamówiłem tylko będę go montował w drugim pomieszczeniu gdzie mam wyczystkę tylko teraz pytanie czy on będzie działać ? Druga sprawa właśnie w kotle jest jak by było sanie bo kocioł się wyłącza a pellet się pali na potrzymaniu a jak otworzyłem wyczystkę problemu nie mam plus kociol spalił mniej opału jakieś 3-5kg :)

RCK aby działał prawidłowo powinien być montowany w pomieszczeniu, gdzie jest zainstalowany kocioł.

Opublikowano

Producent RCK wyraża się jasno gdzie i dlaczego powinien być montowany RCK dla prawidłowego działania:

" Regulator ciągu będzie prawidłowo regulował pracą komina jeśli będzie znajdował się w tym samym pomieszczeniu, w którym znajduje się urządzenie grzewcze, a dokładniej – w tym samym pomieszczeniu, z którego urządzenie grzewcze czerpie powietrze do spalania. Przepustnica regulatora rozdziela pomieszczenie, w którym jest piec, od przewodu spalinowego do wartości różnicy ciśnienia ustawionej na pokrętle regulacyjnym. Zbytni spadek ciśnienia w przewodzie kominowym powoduje otwarcie przepustnicy i przepływ powietrza z pomieszczenia do kanału kominowego. Skutkuje to zmniejszeniem podciśnienia przez schłodzenie spalin, w konsekwencji zmniejszenie ciągu oraz zwiększenie oporów przepływu – przewód kominowy oprócz spalin dodatkowo musi przetransportować powietrze. Ważną cechą dobrego regulatora ciągu jest początek otwarcia przepustnicy. Przepustnica powinna zaczynać otwierać się w chwili powstania różnicy ciśnień zbliżonej do nastawionej na pokrętle regulatora ciągu. Następnie przepustnica powinna otwierać się coraz bardziej utrzymując stałe ciśnienie aż do maksymalnego otwarcia. Zmiana nastawionego na Regulatorze Ciągu podciśnienia odbywa się przez zmianę wyważenia przepustnicy, której dokonuje się za pomocą pokrętła. Na pokrętle zaznaczona jest podziałka do nastawiania podciśnienia, na etykietce – znak wskazujący aktualnie nastawioną wartość podciśnienia. Regulator ciągu można zamontować: na czopuchu łączącym piec z kominem, nad czopuchem, pod czopuchem."

Nieprawidłowy jest montaż regulatora ciągu w innym pomieszczeniu, niż pomieszczenie, w którym znajduje się urządzenie grzewcze. Regulator ciągu określi wtedy różnicę ciśnień pomiędzy pomieszczeniem w którym jest zamontowany, a kanałem kominowym, a nie pomiędzy kotłownią a kominem.

Opublikowano

Teraz już nie rozumiem tego jakie znacznie ma że ciśnienie  w drugim pomieszczeniu będzie inne niż w kotłowni przecież on otwiera się na ciąg kominowy chyba ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.