wojtekv Opublikowano 1 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Cześć wszystkim, po roku małej walki z moim piecem, postanowiłem prosić innych o pomoc. Ogólnie nie narzekam i nie płaczę na działanie swojego pieca, ale nadal nie podoba mi się to jak pracuje. Słyszałem, czytałem o uszczelnianiu retorty, ale nigdy tego nie robiłem i też podobno montujący piec nie pokazali tego poprzedniemu palaczowi. Piec ma już swoje lata i podejrzewam że nigdy nie był uszczelniany. Moje pytanie jest takie, czy każdą retortę się uszczelnia a jeśli tak, to proszę o pomoc we wskazaniu sposobu uszczelnienia mojej. Niestety u producenta w karcie katalogowej brak informacji o uszczelnianiu. Przekopałem internet, ale mało jest informacji o tym producencie i takich palnikach o tak dużej mocy. Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam Wojtek
colover Opublikowano 2 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Mam dwa Ardeo, 38 i 200 kW. Znam jeszcze 3 inne mocne. Żadne nie są uszczelniane. Swoją 38 kiedyś nawet próbowałem, ale nic to nie dawało, a i szczeliwo za długo nie zagrzało miejsca. Jakby wiało poza palnik to można, ale ramka powinna być na tyle ścisło, że na zewnątrz nic się nie wydostaje.
wojtekv Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Skoro nie uszczelnia się tych palników to chyba musze skupić się na kolejnej kwestii, która moze powodować niezbyt dobre spalanie - wentylator. Doszedlem po instrukcji, ze mam troche słabszy niż zalecany przez producenta. Wentylator chodzi ciagle na max 10biegu i po wyczyszczeniu pieca jest w miare ok a za parę dni widzę jak spada jakość palenia. Wiem ze piec trzeba dość często czyscic ale jak dam mu troche więcej mocy wentylatorem to moze sytuacja się poprawi a aktualnie nie mam wiecej mocy by potestować. Polecasz jakieś dobre wentylatory czy wszystko chiny? A moze nie warto przeplacac i kazdy zda egzamin o odpowiedniej mocy?
Pieklorz Opublikowano 3 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Stalowe ardeo to akurat jedyne, które ja uszczelniałem. W mniejszych stalowych jeszcze na końcu palnika był taki dynks- nakretka z gwintem, którą zaślepiałem i wówczas dobrze paliło. Poszukam fotek i wrzucę (fotki sa z małego obrotowego AZP-R 12kW, ale zasada budowy obrót czy bez przy stalowych jest taka sama)
colover Opublikowano 3 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Kurczę, nigdy nie miałem tam przedmuchów. A sprawdzałem dość dokładnie. A przez tą dziurkę to faktycznie poddymia. Zakleję ją przy następnym odpaleniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.