Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co smarujecie zawór czy siłownik? Wydzielone z tematu "Sterownik Kotla Skzp-02 - Ustawienia, Porady"

Paweł19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie może nie w temacie ale nie moge nic znaleść w necie co smarujecie zawór czy siłownik? bo u mnie strasznie ciężko chodzi siłownik a zawór jest ok gdy go zdjałem z zaworu i przełączyłem na prace ręczną ledwo moge nim przekręcić wcześniej chodził dosc swobodnie

Opublikowano
6 godzin temu, Paweł19 napisał:

Pytanie może nie w temacie ale nie moge nic znaleść w necie co smarujecie zawór czy siłownik? bo u mnie strasznie ciężko chodzi siłownik a zawór jest ok gdy go zdjałem z zaworu i przełączyłem na prace ręczną ledwo moge nim przekręcić wcześniej chodził dosc swobodnie

Ja niczego nie smaruję. Instrukcja mówi wyraźnie zawór i siłownik bezobsługowe.

Włóż na rozgrzaną do 70*C blachę smar i zobacz ile sekund ci na niej poleży.

Smarowanie +wysoka temperatura+zapylenie może tylko spowodować zapieczeni części ruchomych.

Takie jest moje zdanie, może ktoś ma inne argumenty?

Opublikowano
36 minut temu, ktm6107 napisał:

Włóż na rozgrzaną do 70*C blachę smar i zobacz ile sekund ci na niej poleży..

A i 5 lat poleży ten na zdjęciu do smarowania tworzyw zębatek z tworzyw, uszczelnień, zaworów kulowych dławic ,etc zaczyna płynąć w 150stopniach i do tego właśnie jest, nietoksyczny do wody pitnej...

Możesz użyć silikonowego smaru gęstego w aerozolu, nie używa się żadnej oliwki czy W/D, gdyż rozpuszczają powierzchnię uszczelnień i często oprócz chwilowej poprawy zaczynają się blokady i wycieki... często w zaworach wystarczy posmarować oś pod napędem i ręką parę razy poruszać...

Tu masz rysunek typowego trójdrogowca (cztero podobny) i miejsca smarowania, pamiętaj o zakręceniu wody lub częściowym spuszczeniu, przy okazji możesz osady zdjąć.... do demontażu potrzebny zegierownik i kluczyk ampulowy lub zwykły wkrętak w zależności od wykonania.

YARO

mix_m_rozklad.png.515b9ad3bd21bc7bfbbff12366e622e5.png

20181230_205709.thumb.jpg.3c2a7cf271510ce20790e906d75f4ab0.jpg

Opublikowano
56 minut temu, YaroXylen napisał:

A i 5 lat poleży ten na zdjęciu do smarowania tworzyw zębatek z tworzyw, uszczelnień, zaworów kulowych dławic ,etc zaczyna płynąć w 150stopniach i do tego właśnie jest, nietoksyczny do wody pitnej...

Możesz użyć silikonowego smaru gęstego w aerozolu, nie używa się żadnej oliwki czy W/D, gdyż rozpuszczają powierzchnię uszczelnień i często oprócz chwilowej poprawy zaczynają się blokady i wycieki... często w zaworach wystarczy posmarować oś pod napędem i ręką parę razy poruszać...

Tu masz rysunek typowego czterodrogowca i miejsca smarowania, pamiętaj o zakręceniu wody lub częściowym spuszczeniu, przy okazji możesz osady zdjąć.... do demontażu potrzebny zegierownik i kluczyk ampulowy lub zwykły wkrętak w zależności od wykonania.

YARO

mix_m_rozklad.png.515b9ad3bd21bc7bfbbff12366e622e5.png

20181230_205709.thumb.jpg.3c2a7cf271510ce20790e906d75f4ab0.jpg

To po jaką cholerę smarować zawór który ma dwa miesiące czy nawet dwa lata skoro producent już go posmarował tym cudownym smarem.

A swoją drogą nie wiedziałem, że są takie smary. Dzięki za info.

Opublikowano

W instrukcji jest napisane:

Siłownik elektryczny ARM ProClick AFRISO nie wymaga czynności konserwacyjnych (kropka)

Opublikowano
18 minut temu, ktm6107 napisał:

To po jaką cholerę smarować zawór który ma dwa miesiące czy nawet dwa lata skoro producent już go posmarował tym cudownym smarem.

Na czy mogą zaoszczędzić? na tubce smaru za 60zł? Pewnie nie....  ale kup wiertarkę rozbierz ją i popatrz ile jest tam smaru, mimo, że komory powinny być co najmniej w 1/3 wypełnione.

Oczywiście zawór to nie wiertarka ale....

Yaro

Opublikowano
19 minut temu, Deafnezz napisał:

Siłownik elektryczny ARM ProClick AFRISO nie wymaga czynności konserwacyjnych (kropka)

Wiesz kolego.

Najpiękniejsza z tego to jest ta   ....KROPKA...   :)))

Normalnie jakbym swojego wnuczka słyszał .. bo pisać nie umie.. :))

Zapomniałeś zacytować coś jeszcze ...zawór jest urządzeniem bezobsługowym....  iiii   ..  KROPKA ...to po kiego grzyba siedzisz całymi dniami i męczysz się z tą kropką....ups.... bezobsługowym zaworem czterodrogowym...czy jakoś tak?

YARO

Opublikowano
Na czy mogą zaoszczędzić? na tubce smaru za 60zł? Pewnie nie....  ale kup wiertarkę rozbierz ją i popatrz ile jest tam smaru, mimo, że komory powinny być co najmniej w 1/3 wypełnione.
Oczywiście zawór to nie wiertarka ale....
Yaro
Właśnie to nie wiertarka a poza tym tam jest silnik krokowy i nawet niewielka ilość smaru jest wystarczająca ponieważ nie ma tam wysokich obrotów i nie zostanie on z zębatki wyrzucony przez siłę odsrodkowa

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 minutę temu, YaroXylen napisał:

Wiesz kolego.

Najpiękniejsza z tego to jest ta   ....KROPKA...   :)))

Normalnie jakbym swojego wnuczka słyszał .. bo pisać nie umie.. :))

YARO

Dziadziuniu, chyba posiadasz słabe wiertarki.

Zainwestuj, nie w smary, a lepsze sprzęty.

Pozdrawiam

Opublikowano
4 minuty temu, MarekDabrowski napisał:

Właśnie to nie wiertarka a poza tym tam jest silnik krokowy i nawet niewielka ilość smaru jest wystarczająca ponieważ nie ma tam wysokich obrotów i nie zostanie on z zębatki wyrzucony przez siłę odsrodkowa

Smar adhezyjny, Mordeczko :-)))

Opublikowano
7 minut temu, MarekDabrowski napisał:

kolego

Opór stawia zawór, i o nim była mowa że kolega ręką bardzo ciężko ruszyć miał..... a nie napęd(silnik krokowy).....

Yaro

Opublikowano
22 minuty temu, Deafnezz napisał:

czyli smarując możesz stracić gwarancję

Opublikowano
1 minutę temu, ktm6107 napisał:

czyli smarując możesz stracić gwarancję

Siłownika nie smarujemy.

Koledzy piszą, żeby zawór(gdy ciężko chodzi) przesmarować smarem.

Mojego palcami prawie nie ruszysz, trzeba założyć pokrętło, żeby ruszyć i na 2.10 chodził dobrze, a 2.18 kuleje.

Jest błąd oscylacji siłownika, a chłopaki chcą wysmarować całe forum. :-)

Opublikowano
kolego
Opór stawia zawór, i o nim była mowa ze kolega ręką bardzo ciężko ruszyć miał..... a nie napęd.....
Yaro
Każdy stawia opór mój od nowości chodzi dosyć ciężko a siłownik sobie z tym radzi i nie przekłamuje ani temperatury ani procentów na sterowniku więc siła siłownika jest wystarczająca żeby nim sterować a poza tym prędzej zawór zacznie cieknąc niż się zatrze

Opublikowano
9 minut temu, Deafnezz napisał:

Dziadziuniu, chyba posiadasz słabe wiertarki.

Zainwestuj, nie w smary, a lepsze sprzęty.

Pozdrawiam

O kolego nie stać mnie na takie rzeczy.

Aby kupić ster. SKZP musiałem pożyczkę na 2 lata w providencie wziąć, a kolega pisze abym jeszcze wiertarkę zmienił na lepszą... no właśnie trzeba ją mieć aby zmienić, niestety nie stać mnie nawet na tą tańszą :((

YARO

Opublikowano
1 minutę temu, Deafnezz napisał:

Siłownika nie smarujemy.

Koledzy piszą, żeby zawór(gdy ciężko chodzi) przesmarować smarem.

Mojego palcami prawie nie ruszysz, trzeba założyć pokrętło, żeby ruszyć i na 2.10 chodził dobrze, a 2.18 kuleje.

Jest błąd oscylacji siłownika, a chłopaki chcą wysmarować całe forum. :-)

Słusznie, jak ktoś kręcił zaworem na sucho to było lekko ale pod wodą jest już trochę inaczej.

Opublikowano
O kolego nie stać mnie na takie rzeczy.
Aby kupić ster. SKZP musiałem pożyczkę na 2 lata w providencie wziąć, a kolega pisze abym jeszcze wiertarkę zmienił na lepszą... no właśnie trzeba ją mieć aby zmienić, niestety nie stać mnie nawet na tą tańszą :((
YARO
Nie masz wiertarki to jaki z ciebie bohater domu:-):-):-):-):-):-):-):-)

Opublikowano

Jeśli ktoś jest odrobinę techniczny to rozumie że jak smarujesz tak jedziesz, a tak to siłownik bedą chłopaki smarować. 

Ale nie jest tak źle bo niektórzy rozumieją że jak coś ciężko się kreci to jak przesmarujesz to będzie chodzić lżej i nawet jeśli nie rozwiąże  to problemu rozjeżdżania to wydłuży życie siłownika.

W najnowszej wersji softu siłownik zbliżając sie do zadanej temperatury robi ruchy zaworem o 1/4 % a w starej o 1% wiec jak zawór ciężko chodzi może siłownik nie zawsze przekręcić zawór o te 1/4 % i po jakimś czasie jest rozjazd, ale to moja teoria i nie mòwie że na pewno jest słuszna.

Opublikowano
3 minuty temu, broda1301 napisał:

Jeśli ktoś jest odrobinę techniczny to rozumie że jak smarujesz tak jedziesz, a tak to siłownik bedą chłopaki smarować. 

Ale nie jest tak źle bo niektórzy rozumieją że jak coś ciężko się kreci to jak przesmarujesz to będzie chodzić lżej i nawet jeśli nie rozwiąże  to problemu rozjeżdżania to wydłuży życie siłownika.

W najnowszej wersji softu siłownik zbliżając sie do zadanej temperatury robi ruchy zaworem o 1/4 % a w starej o 1% wiec jak zawór ciężko chodzi może siłownik nie zawsze przekręcić zawór o te 1/4 % i po jakimś czasie jest rozjazd, ale to moja teoria i nie mòwie że na pewno jest słuszna.

Może i masz rację kolego ale ja podnosząc czas stabilizacji do 180s. pogodziłem % sterownika z mieszaczem. Bez smarowania.

Opublikowano

Zależy jak ciężko dla jednego będzie że nie może ruszyć palcem a dla drugiego że kombinerkami z jednym się muszę zgodzić kto smaruje ten jedzie

Opublikowano
W dniu 30.12.2018 o 23:31, Deafnezz napisał:

Może i masz rację kolego ale ja podnosząc czas stabilizacji do 180s. pogodziłem % sterownika z mieszaczem. Bez smarowania.

Chciałbym zakwestionować sam siebie. :-)

180sek. nie rozwiązało problemu.

Teraz domu nie przegrzejesz , tylko nie dogrzejesz.

Przy czasie 20sek. stabilizacji siłownik nie domykał zaworu, a przy 180s. nie otwiera do końca.

Posłucham kolegów i ustawiam na 28s. i zobaczymy.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.