Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma 16kw 5 Klasy Ekogroszek

wyspa13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sterowanie pogodowe mam wyłączone spk lux mam tylko do podglądu parametrów kotła nie steruje kotłem wyłączone sam zwiększam lub zmniejszam teperature zaworu w zależności od temperatury pomieszczenia za pomocą modułu wifi rs

Opublikowano

I sprawa się wyjaśniła:) nie sterujesz zaworem 4d wcale to nie możesz mieć na nim dużej temp. bo w domu będzie gorąco. Sam tak chcesz sterować czy ktoś ci doradził? Każdy robi po swojemu i ty zrobisz jak zechcesz ale  rozwiązanie twoje nie jest dobre MOIM ZDANIEM,  by nie było na mnie:) Powiem ci jak powinno być ;) SPK lux powinien sterować zaworem 4D przymykać go i otwierać (więcej, mniej) zależne od temperatury w pomieszczeniu gdzie znajduje sie SPK LUX. Wtedy na zaworze możesz mieć bez problemu większą temperaturę i będzie to hulać. Załącz sobie też sterowanie POGODÓWKĄ, tu będziesz miał sterowanie temperaturą na zaworze( dobierze sam temperaturę na zaworze według krzywej grzewczej( możesz zostawić taką jaką jest w sterowniku, lub dać niewielkie korekty sam decyduj o tym).  Po to masz całą elektornikę w tym piecu by to samo chodziło. CO do modułu fi nie wiem nie mam nie korzystałem, ale nie powinieneś nim za wiele więcej robić niż to co musisz:)  tzn. to co pisałem wyżej powinno być sterowane przez to co pisałem wyżej;);) jeśli mnie rozumiesz.

Opublikowano

Jak pisałem zrobisz i rób jak chcesz:) Uważam natomiast, że nie po to dałeś 700zł za regulator pokojowy by tylko sobie podglądać, uważam też, że nie po to jest sterowanie pogodowe w tym piecu by z tego nie korzystać, wtedy to wszystko robi się bez obsługowo. To moje zdanie nie musisz tak robić skoro ci to dobrze chodzi tak jak mówisz.

Opublikowano

tak zgadzam się z tobą w 100% ze przy tych   bajerach kocioł staje się bez obsługowy ale i więcej pożera wiem co mówię przetestowałem a zmniejszenie czy zwiększenie temperatury raz na jakiś czas przy użyciu telefonu to jak dla mnie nie problem

Opublikowano

Witam czy jest jakiś sposób na przydławienie bojlera kocioł chodzi stabilnie do momentu uruchomienia się pompy cwu gwałtowny spadek temperatury w kotle  pompa od cwu ustawiona na przepływ 0,5m

Opublikowano

To jest normalny objaw :)

Opublikowano

Normalnie jest tak, że pompa od cwu jest ustawiona na najmniejszą moc i ma dogrzewać bojler. Skok powinien być chwilowy (w zależności od histerezy cwu) i potem powrót coraz cieplejszy :)

Opublikowano

wyspa 13  a czy  ta instalacja jest ciśnieniowa bo zawór bezpieczeństwa widzę a zbiornik przeponowy gdzie , na kocioł rozgrzany to zimnej wody nie dolewaj ,chyba że masz możliwość dopuszczania ciepłej z bojlera (świetny patent )

Opublikowano

wyspa

masz dwie fotki z regulatora gdzie jest pokazane na wykresie jak to działa, oba zrobione w jednym czasie. Ale jak jest większy pobór wody ciepłej to tak jak pisał gilal.

IMG_20190103_112224.jpg

IMG_20190103_112204.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam podobny problem w piecu ogniwo eko plus 25kw.mianowicie przy temperaturze 60 c. Kotła, temperatura powrotu to zaledwie 39c.czy można zastosować podobne rozwiązanie. Tzn pompke na powrocie z zaworu 4d.?proszę o informację. 

IMG_20190115_081753.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.