wyspa13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #26 Opublikowano 2 Stycznia 2019 sterowanie pogodowe mam wyłączone spk lux mam tylko do podglądu parametrów kotła nie steruje kotłem wyłączone sam zwiększam lub zmniejszam teperature zaworu w zależności od temperatury pomieszczenia za pomocą modułu wifi rs
wyspa13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #27 Opublikowano 2 Stycznia 2019 może to dziwne ale skuteczne i dobrze ocieplony budynek to podstawa pozdrawiam
jaammm Opublikowano 2 Stycznia 2019 #28 Opublikowano 2 Stycznia 2019 I sprawa się wyjaśniła:) nie sterujesz zaworem 4d wcale to nie możesz mieć na nim dużej temp. bo w domu będzie gorąco. Sam tak chcesz sterować czy ktoś ci doradził? Każdy robi po swojemu i ty zrobisz jak zechcesz ale rozwiązanie twoje nie jest dobre MOIM ZDANIEM, by nie było na mnie:) Powiem ci jak powinno być ;) SPK lux powinien sterować zaworem 4D przymykać go i otwierać (więcej, mniej) zależne od temperatury w pomieszczeniu gdzie znajduje sie SPK LUX. Wtedy na zaworze możesz mieć bez problemu większą temperaturę i będzie to hulać. Załącz sobie też sterowanie POGODÓWKĄ, tu będziesz miał sterowanie temperaturą na zaworze( dobierze sam temperaturę na zaworze według krzywej grzewczej( możesz zostawić taką jaką jest w sterowniku, lub dać niewielkie korekty sam decyduj o tym). Po to masz całą elektornikę w tym piecu by to samo chodziło. CO do modułu fi nie wiem nie mam nie korzystałem, ale nie powinieneś nim za wiele więcej robić niż to co musisz:) tzn. to co pisałem wyżej powinno być sterowane przez to co pisałem wyżej;);) jeśli mnie rozumiesz.
jaammm Opublikowano 2 Stycznia 2019 #29 Opublikowano 2 Stycznia 2019 OK rozumiem:) również pozdrawiam:)
wyspa13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #30 Opublikowano 2 Stycznia 2019 dzięki za pomoc i życzę mniejszego spalania 2019 roku
jaammm Opublikowano 2 Stycznia 2019 #31 Opublikowano 2 Stycznia 2019 mam nie ocieplony dom jak na razie aaa dość duży, spalanie muszę tu doliczyć pewnie około 10kg więcej niż u ciebie
wyspa13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #32 Opublikowano 2 Stycznia 2019 to jeszcze tylko dodam że przy minus -15 temperatura na siłowniku to 40stopni
jaammm Opublikowano 2 Stycznia 2019 #33 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Jak pisałem zrobisz i rób jak chcesz:) Uważam natomiast, że nie po to dałeś 700zł za regulator pokojowy by tylko sobie podglądać, uważam też, że nie po to jest sterowanie pogodowe w tym piecu by z tego nie korzystać, wtedy to wszystko robi się bez obsługowo. To moje zdanie nie musisz tak robić skoro ci to dobrze chodzi tak jak mówisz.
wyspa13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #34 Opublikowano 2 Stycznia 2019 tak zgadzam się z tobą w 100% ze przy tych bajerach kocioł staje się bez obsługowy ale i więcej pożera wiem co mówię przetestowałem a zmniejszenie czy zwiększenie temperatury raz na jakiś czas przy użyciu telefonu to jak dla mnie nie problem
jaammm Opublikowano 2 Stycznia 2019 #35 Opublikowano 2 Stycznia 2019 A to więcej pożera to ile na dobę ci idzie tego EKOGROSZKU? Przy jakim metrażu, ocieplenie jest bo pisałeś to już wiem.
wyspa13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #36 Opublikowano 2 Stycznia 2019 dom 160m piwnica parter 1 piętro ocieplone 15cm styropian dach 15cm wełna spalanie 13do15 kg na dobę przy temperaturze zewnętrznej 0,-3
jaammm Opublikowano 2 Stycznia 2019 #37 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Tak jak pisałem, mój jakieś 20m2 więcej nie ocieplone ściany tylko strop na dach. Też piwnica, parter i piętro a spalanie 15kg to marzenie;):)
wyspa13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #38 Opublikowano 2 Stycznia 2019 pytanie z innej beczki mam dopuszczanie wody do kotła na powrocie z bojlera jest na zdjęciu czy mogę do rozgrzanego kotła delikatnie dopuścić wody
wyspa13 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #39 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam czy jest jakiś sposób na przydławienie bojlera kocioł chodzi stabilnie do momentu uruchomienia się pompy cwu gwałtowny spadek temperatury w kotle pompa od cwu ustawiona na przepływ 0,5m
wyspa13 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #41 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Czyli nic się nie da zrobić z tym fantem
wyspa13 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #42 Opublikowano 3 Stycznia 2019 a jak by tak przykręcił zawory na zasilaniu i powrocie od cwu to nic nie wybuchnie
gilal Opublikowano 3 Stycznia 2019 #43 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Normalnie jest tak, że pompa od cwu jest ustawiona na najmniejszą moc i ma dogrzewać bojler. Skok powinien być chwilowy (w zależności od histerezy cwu) i potem powrót coraz cieplejszy :)
wyspa13 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #44 Opublikowano 3 Stycznia 2019 ok a co z tym dopuszczaniem wody na powrocie do rozgrzanego kotła
mironw Opublikowano 3 Stycznia 2019 #45 Opublikowano 3 Stycznia 2019 wyspa 13 a czy ta instalacja jest ciśnieniowa bo zawór bezpieczeństwa widzę a zbiornik przeponowy gdzie , na kocioł rozgrzany to zimnej wody nie dolewaj ,chyba że masz możliwość dopuszczania ciepłej z bojlera (świetny patent )
jaammm Opublikowano 3 Stycznia 2019 #46 Opublikowano 3 Stycznia 2019 wyspa masz dwie fotki z regulatora gdzie jest pokazane na wykresie jak to działa, oba zrobione w jednym czasie. Ale jak jest większy pobór wody ciepłej to tak jak pisał gilal.
wyspa13 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #47 Opublikowano 3 Stycznia 2019 dobra panowie wiem wszystko dzięki za komentarze i stawiam browarek wrzucam jeszcze zdjęcie dla mironw gdzie znajduje się zbiornik przeponowy pozdrawiam
Łukasz1983 Opublikowano 30 Stycznia 2019 #48 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Witam. Mam podobny problem w piecu ogniwo eko plus 25kw.mianowicie przy temperaturze 60 c. Kotła, temperatura powrotu to zaledwie 39c.czy można zastosować podobne rozwiązanie. Tzn pompke na powrocie z zaworu 4d.?proszę o informację.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.