Renia11 Opublikowano 30 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Witam. Od dwóch tyg. jestem posiadaczką pieca defro eko komfort pz ze sterownikiem SPK Lux. Pytanie; co oznacza temp. -20°C przy temp.grzejników? (Temp.zaworu 4D) i w jaki sposób mogę ją zmienić oraz te -10°C na kotle ?
Przemyslaw85 Opublikowano 31 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 31 Grudnia 2018 To oznacza obniżki temp wody na instalację CO o 20 stopni gdy regulator stwierdzi iż jest dogrzane. Innym słowy: zadana na mieszkanie to 21 stopni. W mieszkaniu jest 21,5. Znaczy to że dogrzane, temp została uzyskana więc zgodnie z ustawieniami na instalację ma płynąć chłodniejsza woda.Zmień sobie tą wartość na 5-8 stopni.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Renia11 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Dziękuję za odpowiedź ☺ jeszcze prosiłbym o podpowiedź jak zmniejszyć tą wartość -20 na np.-8 °C ? Byłabym wdzięczna .
Przemyslaw85 Opublikowano 31 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Powinno to byś tu: - menu -> menu instalatora -> zawór -> urządzenie regulatora pokojowego -> obniżenie pokojówki. Przy okazji wyłącz obniżkę temp na kotle (tygodniówka). Aktualnie masz -10 dla koła co przy zaworze 4D mija się z celem. Z moich obserwacji wynika że nie ma z tego tytułu oszczędności. - menu -> tygodniówka Ustawiasz to na sterowniku kotła. DEFRO SPK LUX to regulator pokojowy a nie sterownik chociaż można z jego pomocą niektóre ustawienia kotła mienić z tego poziomu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.