Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Witam - Proszę o pomoc w ustawieniu parametrów pracy kotła

joanna22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z ustawieniem pieca. 

Piec 20 kw Magnum z Pleszewa, sterownik Joker ds3p, powierzchnia do ogrzania ok. 180 m 

Od kilku dni temperatura kotła nie dochodzi do temperatury zadanej ( 56st ) dochodziła do 48 i koniec. dziś po korektach udało się dojść do temp. 54,4 st 

A drugi, bardzo ważny problem to spieki.. i teraz nie wiem czy regulować to nadmuchem ? 

spieki są od samego początku.. 

z tyłu popielnika widać ładny popiół, ale z przodu i na palenisku są widoczne spieki, dziś po zmianie ustawień ( tj. podniesienie temperatury kotła i załączenie pompy) spieków jest znacznie więcej i są brązowe. 

Obecne parametry : 

czas podawania w trybie GRZANIE min.  15 s - max. 20 s

przerwa podawania w trybie GRZANIE - 100 s 

min moc dmuchawy - 30 % max - 35 %

zadana temperatura kotła 56 st 

pompa załącza się przy temp 52 st 

temperaura c.w.u 50 st 

przysłona dmuchawy odsłonięta na 2 cm 

bardzo prosze o pomoc 

Opublikowano

Przede wszystkim załączenie pompy zmień na 40.Bo dzieje się tak:temp.kotła osiąga 52,pompa się włącza i zalewa kociołek chłodną wodą,po krótkim czasie pompa się wyłącza bo temp. spada,znów piec nadgania temp. a woda w grzejnikach stygnie i tak w koło

Opublikowano

Zmieniłam załączenie pompy na 40 st.  Temperatura kotła dochodzi do 49,2 i spada..  

Opublikowano

Niestety tego nie wiem.. U nas są tylko dwa miejsca gdzie można kupić ekogroszek.  Ale wiem,  że jest bardzo dobrej jakości bo u znajomych super się pali i pozostaje popiół prawie jak papierosowy. We wtorek postaram się dowiedzieć jaka nazwa 

Opublikowano
W dniu 30.12.2018 o 16:56, joanna22 napisał:

Od kilku dni temperatura kotła nie dochodzi do temperatury zadanej ( 56st ) dochodziła do 48 i koniec. dziś po korektach udało się dojść do temp. 54,4 st 

A drugi, bardzo ważny problem to spieki.. i teraz nie wiem czy regulować to nadmuchem ? 

spieki są od samego początku.. 

z tyłu popielnika widać ładny popiół, ale z przodu i na palenisku są widoczne spieki, dziś po zmianie ustawień ( tj. podniesienie temperatury kotła i załączenie pompy) spieków jest znacznie więcej i są brązowe. 

Obecne parametry : 

czas podawania w trybie GRZANIE min.  15 s - max. 20 s

Czy to oznacza, że wcześniej kocioł osiągał temp zadaną?

Pokaż może zdjęcie tych spieków. Najlepiej foto palnika i popiołu ( są tu koledzy którzy po rzuceniu okiem na foto dużo widzą co tam w kotle piszczy)  Może to jest niedopał albo spieczony popiół. A eko jest suchy?

Co oznacza czas podawania w trybie grzanie, dlaczego jest czas min i czas max? Czy ten sterownik działa na pidzie?

Opublikowano

Tak,  wcześniej osiągał zadaną temperaturę.  Eko suchy.  Sterownik bez pid,  załączam zdjęcia 

IMG_20190101_112036.jpg

IMG_20190101_112126.jpg

IMG_20190101_112110.jpg

Opublikowano

Joanno jeśli masz coś pojęcia o inst. Hyd. To zrób szkic inst.to pomoże odpowiadać na pytania , albo niech mąż zrobi szkic kreskowy .Na razie tyle powiem sprawdź jaki jest ciepły powrót do pieca czyli to dolne wej. Do pieca jak możesz to cza by zmierzyć .idea jest taka by zimna woda nie zalewała pieca bo będzie musiał mocno pracować by dogrzać się do zadanej.

Opublikowano

Jeśli kocioł wcześniej osiągał temp zadaną to trzeba by się przyjrzeć co się ewentualnie zmieniło w czasie kiedy przestał dochodzić do zadanej. Może temp na zew spadła i potrzeba było wiekszej mocy. Może w domu został otwary jakiś dodatkowy obieg albo głowice na grzejnikach ( jeśli są)  zostały bardziej otwarte. 

A może w kotle coś jest nie tak. Może zatkały się kanały powietrzne, albo może te  kalafiory tak urosły że blokują palnik. 

Jeśli chodzi o te spieki to sprobuj tak ustawić parametry pracy żeby na palniku paliło się spokojnie. 

I jeszcze pytanko. Kiedy wszystko było dobrze to ile czasu kocioł pracował żeby dojść do zadanej, a ile potem stał w podtrzymaniu?

Opublikowano

Wcześniej piec potrzebował około godziny aby dojść to temperatury zadanej.  W kotle wszystko ok,  jest nowy.  Na eko pracuje 1,5 miesiąca wcześniej przez 2 tyg palilismy na ruszcie.  

Zadzwoniłam do gościa od sterowanika podałam bieżące parametry -  były dobre.  Ale zmieniliśmy,  obecne parametry 

Podawanie w trybie grzanie 9-15 a 

Przerwa 60 s

Dmuchawa 30-60% przysłona odsłonięta na 1,5 cm 

Podawane w trybie czuwanie 12 a 

Przerwa 25 min 

Piec dochodzi do temp zadanej w dość szybkim tempie,  eko poszło znacznie mniej co również mnie cieszy.  Jednak nadal są spieki..  

154658702290639698424.jpg

15465870598731372519741.jpg

Opublikowano

Jack spike I to zaduzo Powietrzna.,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.