pochłaniacz Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor #51 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Znowu zagmatwałem :D Może tak: Cała komora zasypowa w tej chwili ma 27 cm. szerokości, 25 cm. głębokości,i 43 cm. wysokości. Z wysokości trzeba jeszcze odjąć drzwiczki zasypowe, więc zostaje nam 25 cm. W zasadzie prawie sześcian. Co prawda węgla można troszkę więcej nałożyć,na tak zwaną "kupkę" ale nie wejdzie go tam dużo. Za wiele miejsca do akrobacji nie ma.
mkaczko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #52 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Wegla nacisnij pod sam sufitWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 27 Stycznia 2019 #53 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Znowu zagmatwałem :D Może tak: Cała komora zasypowa w tej chwili ma 27 cm. szerokości, 25 cm. głębokości,i 43 cm. wysokości. Z wysokości trzeba jeszcze odjąć drzwiczki zasypowe, więc zostaje nam 25 cm. W zasadzie prawie sześcian. Co prawda węgla można troszkę więcej nałożyć,na tak zwaną "kupkę" ale nie wejdzie go tam dużo. Za wiele miejsca do akrobacji nie ma.Przy takim malym kotle moze sproboj palic groszkiem albo orzech i groszekWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 29 Stycznia 2019 #54 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Jak sie sprawoje sprzecikWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
pochłaniacz Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #55 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Kociołek pali cały czas. Jeszcze troszkę zmniejszyłem prześwit palnika, ale wielkiej różnicy nie widzę. Na razie nie wstawiałem szamotu do komory zasypowej, bo nie mam,a nie mam czasu jechać kupić. Do tego jeszcze musiałbym kupić wapno na próbę, bo pewnie zacznie się wieszać. Fajne jest to,że w zasadzie przez dwa dni mogę palić w nim bez wygaszania. Na drugi dzień palenia, kociołek więcej zamknięty jest,i spala o wiele mniej węgla. Ogólnie jestem zadowolony ze zmian :)
mkaczko Opublikowano 29 Stycznia 2019 #56 Opublikowano 29 Stycznia 2019 GratulacjeWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
pochłaniacz Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor #57 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Dzięki :) usprawnienia jeszcze będą, bo chcę żeby w wymienniku było czysto, a trochę jeszcze sadzy tam jest. Może do końca zimy ogarnę ten temat :D Na kolejny sezon chciałbym wymienić kocioł,ale nie wiem czy dam radę załatwić kilka spraw które muszą być dopięte na ostatni guzik. Jeśli by się udało.to wtedy by był kolejny dylemat,na jaki opał kocioł wybrać :D
pochłaniacz Opublikowano 30 Marca 2019 Autor #58 Opublikowano 30 Marca 2019 Ciepło się robi, więc mało się pali w kociołku. Z dwóch ton węgla, zostało jeszcze ze sto kilo. W kwietniu pewnie jeszcze będzie trzeba palić, więc chyba będę musiał kilka worków dokupić. Tak czy tak, wynik zadowalający jest :)
mkaczko Opublikowano 30 Marca 2019 #59 Opublikowano 30 Marca 2019 najważniejsze ze zmiany się sprawdziły i palisz czysto i ekonomicznie pozdrawiam
pochłaniacz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor #60 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Dzięki wielkie za porady :) Teraz trzeba myśleć o innym kociołku. Człowiek się wygodny robi na starość, i cały czas ciepełko chce mieć :)
bercus Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #61 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Pociagol bym troche powietrza poza žar sceline pomedzi dolna i tylna cegla od dole cez ruszt.Na dakone sa po stronach z zewnatrz dziurki-rurki wspawane w plaszcz kotla 3/4cal z klape sterowana recznie tam,gdzie plomien wchodzi do wymienika i dobro to dopala dym,kiedy kociol rozpalony.Mialem otwarte na 1/2-3/4.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.