kadamcz Opublikowano 17 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Witam Od października używam kotła na pellet kostrzewy ze sterownikiem ecomax i mam pytanie. Jaka powinna być histereza kotła? Mam dom stare budownictwo ocieplone styropianem, ale niestety dach poniemiecki jeszcze stary i szybko mi się dom wychładza. W tej chwili mam temperaturę kotła na 60 stopni i histerezę 5 stopni. Czyli piec po spadku temperatury do 55 stopni rozpoczyna procedurę czyszczenia i rozpalania. W międzyczasie temperatura spadnie jeszcze o jakieś 5 stopni i dopiero jak jest w okolicy 49 stopni to piec zaczyna palić pellet i tak do osiągnięcia 65 stopni kiedy to się wyłączy. Siłami bezwładności temperatura wzrasta do około 70 stopni i potem z czasem spada. W tej chwili przy tempereturach na zewnątrz w okolicy zera stopni piec załancza mi się średnio co 40 - 50 minut. Czy zmiana histerezy kotła mogłaby wydłużyć czas bezczynności pieca? Jakie powinny być najlepiej jej ustawienia? Aha i czy to normalne, że rura od czopucha do komina podczas pracy kotła jest bardzo gorąca?
Gość Trener40 Opublikowano 17 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2018 1 godzinę temu, kadamcz napisał: Czy zmiana histerezy kotła mogłaby wydłużyć czas bezczynności pieca? Jakie powinny być najlepiej jej ustawienia? Aha i czy to normalne, że rura od czopucha do komina podczas pracy kotła jest bardzo gorąca? Odpowiem na zadane pytania. Choć nasuwa się też pytanie o ochronę powrotu i temp załączania pomp. Jezeli zwiększysz histereze kotla, to kocioł będzie dłużej odpoczywał i tym sposobem zmieni Ci się komfort cieplny w mieszkaniu. Również zmieni się ilość rozpaleń, gdyż po dłuższym postoju kocioł będzie dłużej pracował do zadanej. To tak w skrócie. Temp czopucha... Co znaczy gorąca? Dla jednych gorąca bedzie 80 st, a dla drugich 200. Zamontuj w czopuchu termometr spalin, bo nawet nie wiesz ile energii leci kominem. Pozdrawiam.
kadamcz Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Rzeczywiście nie mam zamontowanego termometru spalin. A co jeśli rzeczywiście dużo ciepła ucieka mi kominem? Są jakieś rozwiązania? Regulator ciągu? Nie za bardzo wiem co można zrobić?
Gość Trener40 Opublikowano 17 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Żeby wiedzieć czy potrzebne Ci są jakieś rozwiązania musisz mieć do tego podstawy. Najpierw zamontuj, a później się będziesz zastanawiał... Ja mam taki do 250 st. https://www.tomsoft.pl/o/Biowin-2measure-185800-Termometr-z-termosonda-do-mies-z-timerem-piecznie-wedzenie-grill#.XBgiz1PTnZ8 Możesz kupić inny. Poczytaj fotum, bo tu chłopaki różne modele polecali.
kadamcz Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Kolego Trener40 a gdzie go najlepiej zamontować? I co jeśli temp jest rzeczywiście wysoka? Bo powiem szczerze, że podczas pracy pieca dotknięcie rury grozi poparzeniem, więc chyba nie ma wątpliwości, że temperatura jest duża.
Gość Trener40 Opublikowano 18 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Średnica czopucha *2 od kotla. Czyli : Jezeli czopuch ma 15 cm, to robisz otwór ok 30 cm od wyjścia z kotla.
g69 Opublikowano 18 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 18 Grudnia 2018 10 godzin temu, kadamcz napisał: niestety dach poniemiecki jeszcze stary i szybko mi się dom wychładza. To już wiesz,że jak najszybciej trzeba to poprawić.Fizyki się nie oszuka są duże straty więc kocioł się często odpala.Rury CO masz dobrze zaizolowane?Tutaj też mogą być straty ciepła.Coś więcej napisz o swojej instalacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.