Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa instalacja, proszę o wskazówki

adrian993

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na przestrzeni miesiąca zawitać ma do mnie hydraulik w celu założenia w ,,surowym'' domu hydrauliki. Dom oczywiście ocieplony okna dwuszybowe. Na całym domu ma być podłogówka plus grzejniki w pokojach piec jaki biorę pod uwagę to pellet. I tu chciałbym prosić o wskazówki

1.jaki piec?

2.jakiej firmy? Zaznaczę, że miejsca w kotłowni jest dużo.

3.Chciałbym też zapytać jakie wymagania mogę mieć co do hydraulika?

4.Jak ma wyglądać instalacja, jaki osprzęt ma być zastosowany do takiej instalacji.

5.Co trzeba zastosować by móc ustawiać temperaturę w danych pomieszczeniach lub chociaż oddzielnie kondygnacje.

6.Rozważam założenie uzdatniacze wody zaraz za licznikiem aby woda była odkamieniona, i czy to dobry pomysł?

7.no i ogólne uwagi, spostrzeżenia i porady

Z góry dziękuję i przepraszam za wszelkie błędy ale to mój pierwszy post.

Opublikowano

Witaj

Najpierw

http://cieplowlasciwie.pl/ 

to Ciebie trochę nakieruje jakiej mocy piecyk :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Edilkamin Laguna P jeśli chodzi o prawdziwego pelleciaka. Minimum obsługi. 

Opublikowano

Ja nie handluje, użytkuje.  Serwis w Puławach a z częściami nie ma problemów, serwis ma wszystko,  tyle że nie zobaczysz na forach tematów o problemach z tym kotłem, bo ich nie ma ☺

Opublikowano

A ja jestem z mojego defro zadowolony :) Choć przerobiona sigma z eko na pelet to nie miałem wcześniej ani teraz problemu :) Oby tak dalej

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak kupi Sigma Ekopela to będzie miał to samo,  tyle że  z wentylatorem wyciagowym i czyszczakami wymiennika ☺

Opublikowano

No dobrze a powiedzcie jeszcze czy macie termostaty pokojowe podłączone do pieca? Jak to funkcjonuje? Sprawdza się? Macie sama podlogowke czy też grzejniki?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przy pellecie i ogrzewaniu podłogowym to trzeba myśleć również o buforze. Wtedy kocioł będzie żadko się odpalał.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
No dobrze a powiedzcie jeszcze czy macie termostaty pokojowe podłączone do pieca? Jak to funkcjonuje? Sprawdza się? Macie sama podlogowke czy też grzejniki?

Ja u siebie tam gdzie są tylko grzejniki czyli w pokojach mam głowice termostatyczne na grzejnikach a w większej części domu gdzie podłogówka steruje ogrzewaniem przez czujnik pokojowy oraz czujnik pogodowy. Z pelletem nie mam doświadczenia zbytnio Wielkiego bo palę ekogroszkiem. Gdybyś jednak brał pod uwagę ekogroszek to szukaj kotła z pionowym wymiennikiem ciepła nie poziomym. Rada taka im mniej automatyki w instalacji tym mniej później problemów. Instalacja tylko na sprzęgle hydraulicznym, nie daj się wpakować w zawór 4d bo wrócisz tu z problemami.

Opublikowano

Przede wszystkim instalacja podłogowa po całości. Jeśli masz piętro, to góra sterowana głowicami termostatycznymi, dół termostat pokojowy który włącza /wyłącza kocioł, montowany zgodnie z DTR. Najlepiej taki który wymaga zaworu 3d termicznego na ochronę powrotu;  wtedy unikniesz problemów i zapytań dlaczego nie potrafisz utrzymać 50 stopni na powrocie na zaworze 4d

Opublikowano

A propos tego bufora, to chciałem poczytać trochę o tym i było napisane, że nie zalecane są one do pelletu. Ktoś może rozwinąć to stwierdzenie?
Może zaproponował by ktoś jeszcze jakąś firmę kotła i jakieś argumenty?

Opublikowano

Jest opinia że bufor do podlogowki. Zależy od kotła.  Jeski masz kocioł z szeroką modulacja mocy i którego sprawność na mocy minimalnej nie jest mniejszą niż na maksymalnej, to bufor jest zbędnym wydatkiem. 

Opublikowano

Ale przy podłogówce generuje spore oszczędności w spalaniu. Bo zanim podłoga niskotemperaturowa rozładuje bufor to trochę minie. A to niby czemu nie jest wskazane przy pellecie???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja użytkuję kocioł Biawar Pellux 200 touch i jestem bardzo zadowolony, co prawda palę od czerwca ale kocioł fajny, łatwy w użytkowaniu i jak na razie oszczędny. Oczywiście obowiązkowo jeden obieg na podłogówkę drugi na grzejniki, sprzęgło i zawór 3-drożny na powrocie. Do tego sterowanie Tech-a i ładnie hulaaaaa.

Bufor jeżeli masz miejsce i kasę to wskazany nawet przy pellecie mój piec ma w sobie prawie 200L wody więc robi trochę za taki bufor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.