Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z dogrzaniem domu

ron26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dom 300m kwadratowych Instalacja stara grawitacyjna z grubych rur, grzejniki aluminiowe. Kocioł  na pellet 5  klasy Kawah 30 KW  Bio Pell Clover.Palnik w kotle Venma  Comfort 3.5 KW.

Kocioł ma nastawioną temperaturę na 70 stopni, ochrona powrotu na 40 stopni., na grzejniki 50 stopni.Gdy zawór 4 drogowy jest przymknięty na 5 % do 10 % na grzejniki maksymalnie idzie 42 stopnie. Kocioł trzyma temperaturę w okolicach 70 stopni, gdy zawór 4 drogowy otworzy się  na około 40 % woda na grzejniki idzie 45 stopni, a kocioł nagle się schładza do 53 stopni, dopiero jak zawór się przymknie kocioł nabiera temperatury. I tat w kółko.  Grzejniki letnie , nigdy nie udało sie osiągnąć temperatury zadanej 50 stopni. Mam wrażenie że wody jest za dużo i kocioł nie daje rady. Czy wymiana pionów to jedyne wyjście, czy może kocioł za słaby. Bardzo proszę o jakieś sugestię i radę

Opublikowano

Spróbuj wyłączyć ochronę powrotu i dać mu pracować. Powinien po pewnym czasie nagrzać cały zład i wtedy zarówno na CO będziesz miał zadane 50 i powrót na przyzwoitym poziomie.

Opublikowano
28 minut temu, ron26 napisał:

Bardzo proszę o jakieś sugestię i radę

Tak jak pisał kolega wyżej. Jeżeli już wszystko się wygrzeje, a powrot będzie za zimny, to montaż pompy kotlowej się kłania. 

Opublikowano

Wygląda na to, że palnik pracuje z małą mocą. 

Opublikowano

Mam instalację jak Ty (2" piony), tyle że 150m2. Kocioł to Laguna P12 (11,6KW) i nie ma problemu z dogrzaniem domu,  tyle że nie mam zaworu 4D ale 3 drozny termiczny na ochronę powrotu 55 stopni.  W układzie o dużej pojemności wodnej potrzeba tej mocy na start, ale Ty przy kotle 30KW nie powinieneś mieć z tym problemu. Fakt, że dogrzanie powrotu w takich instalacjach z zaworem 4d jest problemowe,  rozważ montaż pompy kotlowej i wyłącz  ochronę powrotu. Sprawdź czy palnik działa na pełnej mocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.