Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro sigma e 12kW pomocy w ustawieniach i spalaniu

kubaopatowice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak podgrzewasz wode cwu to zabierasz ją  z pieca wtedy w piecu jest niska temperatura  i piec chodzi na najwyżym wiaterku który jest ustawiony standartowo  to powoduje że twoje 40 C nie ogrzeje całosci pomieszczeń a spalanie bedzie wyzsze to działa jak elektryczny podgrzewacz,gdyby piec miał weżownice wbudowaną temperatura na baniak szła by oddzielnie a na ogrzewanie inna  po za tym ustaw temp.na piec 65 c  ten piec  to automat  z możliwoscia ręcznego poprawiania lepszych ustawien

Opublikowano

Obecne ustawienia pieca: Praca 7sek,przerwa 55sek , went.33%

Podtrzymanie: 7sek. przerwa 15min went 33% praca 15sek przerwa 6min.

Obecne spalanie na poziomie 22kg,przypomnę że tylko 60m2 podłogówki ...... Temp w domu 21stopni , łazienka 22+grzejnik na ręczniki.

Temp. zasilania podłogówki 37st , dlatego że jak zmniejsze do 30 to nie jest w stanie dobić mi temp w domu do 21 stopni .....

Jakieś sugestie? Piec rozpala sie do 63st po paru min idzie do 67 i powoli spada . Czas rozpalania 20min czas podtrzymania temp 40in....Wegiel ostatnie worki z XXmj na nastepny jeszcze sie nie zdecydowałem....

Opublikowano

Cześć Kuba.

Po pierwsze masz lekko przewymiarowany piec ale to nie jest aż takim problemem. Mam Sigmę E 16kW na dom 160m2, ocieplony 5cm styropianem, strop 10cm wełny, piwnica, parter i piętro. W tej chwili spala mi średnio 23kg/d przy temp. w okolicach 0*C. Dlaczego palisz na ręcznych nastawach, a nie na PID? U mnie PID działa znakomicie. Siłownik na zaworze 4D ustawia temp. na podstawie krzywej i czujnika zewnętrznego i nie zwracam uwagi na nastawy. Żadnych spieków, niedopałków, a spalanie w normie. Z tego co widzę u mnie, to PID podaje średnio przez 2s (nastawa od 1s do 3s), a przerwę podawania ma średnio 60s (nastawa od 36s do 100s). Wentylator idzie od 1% do 100% dla tego zakresu mocy pieca (to nie jest rzeczywiste 100% ale nie ważne). Zakładając, że ślimak i palnik niewiele się różnią (12kW vs 16kW), wydajność podawania będzie podobna, więc moje 2s/60s vs Twoje 7s/55s to wychodzi 4x więcej węgla u Ciebie. Wentylator pewnie pracuje na rzeczywistej dużej wydajności więc jest w stanie dostarczyć odpowiednią ilość tlenu żeby spalić tak dużą ilość węgla. Więc najprawdopodobniej stąd takie zużycie. Podaj jeszcze temperaturę spalin, bo najprawdopodobniej większość energii wylatuje w komin. Spróbuj puścić PIDa i daj znać.

Opublikowano

Wello ma tu dużo racji i nie słuchaj kolego o kupowaniu ekogroszku o wysokiej kaloryczności, bo to bzdura. Nie może być oczywiście byle jaki ale na pewno nie dużej kaloryczności, bo jak mi kiedyś kolega powiedział tak ja powiem tobie, jak kupisz ekogroszek o dużej kaloryczności to możesz sobie łóżko dostawić koło pieca. Ja kiedyś zasyp takim ekogroszkiem zrobiłem i myślałem, że mnie *** weźmie. Też myślałem, że mniej mi pójdzie skoro lepsza kaloryczność i wyszło tak, że się cholernie spiekał(kombinacja i walka z nadmuchami) i też nie dopalał a cały piec czarny od sadzy. Po zmianie na stary ekogroszek w piecu popiół SZARY spieki minimalne, włączam PID  i na regulatorze pokojowym patrzę tylko ile węgla w podajniku, tyle mnie interesuje. Krzywa pieca na wykresie stabilna, małe wahania w okresie dobowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.