Martino84 Opublikowano 11 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Dzień dobry, Od około 3-4 dni mam zamontowane na grzejnikach głowice termostatyczne (różnych firm). Od czasu ich założenia często przy głowicach słychać szum (przy którym ciężko spać, muszę zakręcić by zasnąć). W sypialni mam https://www.ceneo.pl/31568557 w innych pomieszczeniach https://www.ceneo.pl/46304901 Tylko zakręcenie oraz odkręcenie nie powoduje szumu w rurach. Wcześniej nie miałem żadnych termostatów, tylko zwykłe zawory. Czy na ten hałas można coś poradzić?
Gość Digitrax Opublikowano 11 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zmniejsz bieg pompy na 1. Gdy nadal będą szumieć to masz dwa rozwiązania: - wymiana pompy na taką z funkcją autoadapt - instalacja zaworu nadmiarowo upustowego
Martino84 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Grudnia 2018 31 minut temu, Digitrax napisał: Zmniejsz bieg pompy na 1. Dziękuję, pomogło. Mam taką pompę: Co się stanie jeżeli zmniejszę na minimum? Jakie będą konsekwencje?
odpowietrznik Opublikowano 11 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Jak tylko wszystkie pomieszczenia będą dogrzane w ustawieniu pompy na najmniejszy "domek" to nie będzie żadnych konsekwencji)Ale ty masz nastawioną pompę na ogrzewanie podłogowe.Dla grzejników powinny być ustawienia z lewej strony =praca w trybie proporcjonalnego ciśnienia
Martino84 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 11 Grudnia 2018 4 minuty temu, odpowietrznik napisał: Ale ty masz chyba nastawioną tą pompę na ogrzewanie podłogowe?z lewej są nastawy na grzejniki?=praca w trybie proporcjonalnego ciśnienia Miałem tak cały czas ustawione od czasu montażu. Grzejniki grzeją. (jestem zielony w tych sprawach, dotychczas miałem zwykły piec, cały czas się uczę tego wszystkiego). Czy w związku z uwagą mam przestawić pokrętło pompy symetrycznie na druga stronę?
odpowietrznik Opublikowano 11 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Tak,na najmniejszy domek i jak nie będzie odpowiednia temp.w pomieszczeniach to na średni.Widać zresztą że po lewej stronie jest ikonka grzejników)
Martino84 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Bardzo dziękuję za pomoc. Będę obserwował.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.