Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z piecem na ekogroszek

michalgorczowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nie wiem czy całkiem ok idzie go więcej około 8kg w moim przypadku nie polecam uważam że jest przechwalony

Opublikowano

A macie identyczne instalacje identyczne zapotrzebowanie na ciepło bo nie wydaje mi sie

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A co do tego ma zabotrzebowanie. Jeżeli np grenpala mi szło 15/dobe a przy tym ogniu 24/dobe. On ma 22mj jest trochę lepszy od Czecha

Opublikowano

Ma bardzo dużo nawet sama temperatura utrzymywana w domu ma na to wpływ podnieś sobie temperaturę w domu tylko o 1stopien to będzie prawie 1.5kg na dobę wiecej

Opublikowano

No dobrze ale ja podaje na moim przykładzie że jest większe zużycie do innego węgla. Kolega ma też ten ogień i też potwierdza że to lipa

Opublikowano

Ja na próbę kupiłem retopala i spalam tyle samo co nasz kolega ruska i co retopala miał być taki wspaniały i też nie jest a ma niby 25mj

Opublikowano

Witam.

A ja też coś.... odnośnie ruskich ..... wszyscy co palą polskimi grochami przechodząc na ruskie wrzeszczą, że idzie dużo więcej.... ale mało kto zmniejsza wiatr w kotle....Generalnie potrzebują mniej wiatru do spalenia.... i efekt często taki że większość grzeje Panu Bogu pięty.... Dobry rusek lepiej spalony więcej da Wam ciepła niż mocny ale... spiekający trefny skarbek, czy wesoła.... Poczytajcie forum.... i zobaczcie z jakimi koledzy mają najwięcej problemów.....  Stawiam na te dwa wymienione przeze mnie....

A teraz .... się zacznie.....  :)))

Yaro.

Opublikowano

Tylko ta cena ja go mam po 850 zł to trochę drogo. A ty yaro za ile go kupujesz u siebie

Opublikowano

W czerwcu 670zł diablo czerwony + miał odsiewka 0-30mm luz 520zł + 40zł workowanie, (tylko zastrzegam prosto spod kruszarki :) ... niektórzy chcieliby taki groch mieć jak ja miał :))

Rano jak nie było chwilkę prądu ster. wykasował statystyki to bym pokazał..... od wtorku 22:00 do dziś niedzieli ok. 7:30 dobowe spalanie ruskiej mieszanki 1:1 miał z grochem 25,3kg/h pokazywał.. ..wiadomo 5-10% to trzeba dać sobie na błędy, gdyż jak to mieszanka troszkę różnie z granulacją w worach ale...... chyba i tak dobry wynik przy stałej 23stopnie w domciu.....

Spalanie mogło pokazywać większe bo jeszcze sterownik dopasowywałem... a i on też się uczył instalacji stąd pewnie taki wynik...a od wczoraj chłodniej a dzisiaj spalanie mniejsze, ale tak naprawdę to za 2-3 doby będzie wiarygodny wynik bo u mnie duży bufor i on różnie się ładuje....

Yaro.

Opublikowano

I w większej też warto... zapewniam. Jeszcze chyba na koniec lata na stronie zagórskiego ten czerwony chyba 790zł z dostawą do domciu był teraz 880zł z dostawą. Zadzwonić do nich jak na raz więcej niż jedna paleta, to na pewno wynegocjujecie, a jak bliżej to osobiście maj-czerwiec ....najtaniej....

yaro

Opublikowano
Witam.
A ja też coś.... odnośnie ruskich ..... wszyscy co palą polskimi grochami przechodząc na ruskie wrzeszczą, że idzie dużo więcej.... ale mało kto zmniejsza wiatr w kotle....Generalnie potrzebują mniej wiatru do spalenia.... i efekt często taki że większość grzeje Panu Bogu pięty.... Dobry rusek lepiej spalony więcej da Wam ciepła niż mocny ale... spiekający trefny skarbek, czy wesoła.... Poczytajcie forum.... i zobaczcie z jakimi koledzy mają najwięcej problemów.....  Stawiam na te dwa wymienione przeze mnie....
A teraz .... się zacznie.....  :)))
Yaro.
Kolego ja odnoszę się do tego że każdy ma inne zapotrzebowanie na ciepło i inna temperaturę w domu na karlika narzekają że dużo sadzy że ciężko go ustawić ją posiedziałem trochę nad ustawieniami i spala się super i mało go idzie a kolega go wziol i mówi że czeskiego spala mniej myślę że każdy powinien dopasować opal pod siebie i nie ma co gdybać który lepszy czy gorszy

Opublikowano

Oczywiście że masz rację, ja sugeruję tylko łatwe czyste i bezproblemowe spalanie... normalny rusek nie pierdnie sadzą ani nie rzygnie spiekiem, możesz go mocno dmuchnąć, możesz powolutku spalać...jak chcesz.

Oczywiście że są węgle mocne ale.... czy aby na pewno efekt końcowy jest aż taki zły dla ruska? Nawet różnice w popiele,..... czerwonego diabła paletę 1 tonę spalisz to ci da nie więcej jak ze 3 wiadra popiołu, na wsi bez znaczenia , w miastach wywóz pojemnika popiołu może i kilkadziesiąt złotych... czyli koszt który trzeba dołożyć do ceny opału... a jak niedopalone węgle spieki koksowe w popiele to przecież nie jest zysk..... Dlatego ja palę puki co (13lat) ruskiem i tyko czytam na forum....a u mnie sadza...co zrobić...a mi kalafior wyczystką wychodzi ...ratunku... piec gaśnie....etc. itd..... a ja sobie czytam i czytam i czytam...czasem napiszę..... ale najczęściej słychać .... bo rusek to słaby i znów kupują badziewie i wypisują.... sadza,spieki, .... a ja czytam ...czytam...  :))

Jaro

Opublikowano

Zgadzam się z tobą że rusek nie jest zły też kiedy próbowałem chciałem coś mocniejszego i mam ale dla tych co dopiero zaczynają przygodę z kotłem na eko to rusek jest myślę najlepszym rozwiazaniem

Opublikowano

A najlepszy węgiel jakim kiedykolwiek paliłem to już nieistniejący (chyba) Kazimierz Juliusz... to dopiero hulało w kotle..... teraz nie uwidzisz takiego.

Swoją drogą będę miał wkrótce kolumbijski 10 worków (od sąsiadki oryginał 1230zł/t) to zapodam u siebie w kotle i powiem co to jet warte ... i coś skrobnę od siebie bo dochodzą mnie ciekawe rzeczy, ale ja nic nie powiem dopóki ..... nie pomacam,nie powącham i nie dmuchnę..... :))  ... w kotle oczywiście...tyle mi zostało... :)))

Yaro

Opublikowano
20 minut temu, YaroXylen napisał:

A najlepszy węgiel jakim kiedykolwiek paliłem to już nieistniejący (chyba) Kazimierz Juliusz... to dopiero hulało w kotle..... teraz nie uwidzisz takiego.

U mnie w piwnicy jest:)))juliusz.thumb.JPG.102a13f4874b36ff96f995d90bff4264.JPG

Opublikowano
Swoją drogą będę miał wkrótce kolumbijski 10 worków (od sąsiadki oryginał 1230zł/t) to zapodam u siebie w kotle i powiem co to jet warte ... i coś skrobnę od siebie bo dochodzą mnie ciekawe rzeczy, ale ja nic nie powiem dopóki ..... nie pomacam,nie powącham i nie dmuchnę..... :))  ... w kotle oczywiście...tyle mi zostało... :)))
Yaro
Jest jeszcze ten Juliusz 1100 tona

Opublikowano

U mnie 1020 zł tona.

Opublikowano

A gdzie ten Juliusz bo zdaje się, że od 4 lat go nie produkują

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dostaniesz w sambudrol u nich jest pod nazwą ekoret i w innej filmie nie pamiętam nazwy w żółtych warkach Juliusz ekogroszek

A gdzie ten Juliusz bo zdaje się, że od 4 lat go nie produkują

Opublikowano

Katowicki holding węglowy.U mnie akurat na składzie w Cigacicach woj.lubuskie.

Opublikowano

Ale ekoret to nie Kazimierz Juliusz, niby twierdzą że to samo, ale raczej wątpliwe skoro kopalni nie ma a nawet inny zakład przeróbczy to robi. Oczywiscie mogę się mylić aczkolwiek gdzie pytałem to mowili że takiego grochu już nie ma. U mnie niby rok temu mówili że Kazimierz Juliusz ale jak dopytać dokładnie to już coś mieszane odp były. zgadzam się Z Yaro że super to był opal

Opublikowano

Z tego co widzę w workach to węgiel szary nie błyszczący dużo drobnej frakcji.Wziąłem na próbę jak przeschnie to zasypię i powiem jak się spala.

Opublikowano

Panowie.

Kopalnię Kazimierz-Juliusz zamknęli w lipcu 2015r. (sprawdziłem). Na terenie byłej kopalni coś tam początkowo pakowano, przerabiano, ale to był węgiel z innych kopalni, a teraz tylko nazwę wykorzystują wciskając rożne wynalazki .... Ci koledzy którzy palili tym węglem potwierdzą na pewno, jego jakość i przydatność do retort... Smutna prawda...było minęło...

Pamiętam że właśnie był czarny, błyszczący, taki krystaliczny i bardzo twardy i mocno chrupał w podajniku..... i na pewno trochę miał popiołu....ale...

YARO

Opublikowano

No czyli jak mówiłem :) dzięki Yaro

A potwierdzam eko bajka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.