Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stropodach-dom kostka z lat 80. Czym ocieplić?

zimny90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie technologie poleciacie w ociepleniu stropodachu w typowej "kostce" z lat 80? Obecnie strop, szlaka i papa termozgrzewalna. Izolacja to żadna, śnieg topnieje na dachu zimą;)

Opublikowano

czyli że jak? papę masz do szlaki przyklejoną?....ciekawy pomysł

rozwiązaniem problemu jest styropapa

dziękuję, dobranoc

Opublikowano

Styropapa odlatuje jak są wichury. Przynajmniej zeszłoroczna nawałnica zabrała wszytskie okoliczne styropapy z dachów. Niewiem dokładnie do czego jest przyklejona ale spadek na dachu jest usypany z szlaki bo tak robili za krzepkości prl-u.

Opublikowano

Mogę Tobie napisać co ja bym zrobił. Lekką kratownicę dachową z deski 1,5 cala wspartą na stropodachu na takich samych deskach ( oczywiście szlakę sprzedajesz komuś na drogę) i pokrył blachą trapezową. W miejsce pustki między blachę a strop natrysnął pianę z agregatu.Tylko trzeba  zamieść i skropić wodą a blachę odtłuścić od spodu żeby dobrze trzymało. Żeby nie poderwała wichura można przymocować deski kołkami do stropodachu.

poz Hermogenes

Opublikowano

A nie lepiej dociążyć dach po prostu żwirem lub płytkami betonowymi  i dać styropian i membrana z EPDM w jednym kawałku?

Opublikowano

płytki betonowe na dachu i żwir>>? Jedna firma oferuje wylanie piany zamkniętokomórkowej na to co jest. 8cm grubości za 115 zł za metr kwadratowy;/ Niby cud technologia, niewiem nie widziałem nigdy czegoś takiego, jedynie zdjęcia i opinie w internecie ze to takie dobre.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I tak najtaniej będzie zrobić stropodach odwrócony pytanie tylko czy strop wytrzyma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.