zimny90 Opublikowano 4 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jakie technologie poleciacie w ociepleniu stropodachu w typowej "kostce" z lat 80? Obecnie strop, szlaka i papa termozgrzewalna. Izolacja to żadna, śnieg topnieje na dachu zimą;)
pięknyroman Opublikowano 4 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2018 czyli że jak? papę masz do szlaki przyklejoną?....ciekawy pomysł rozwiązaniem problemu jest styropapa dziękuję, dobranoc
zimny90 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Styropapa odlatuje jak są wichury. Przynajmniej zeszłoroczna nawałnica zabrała wszytskie okoliczne styropapy z dachów. Niewiem dokładnie do czego jest przyklejona ale spadek na dachu jest usypany z szlaki bo tak robili za krzepkości prl-u.
Hermogenes Opublikowano 4 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Mogę Tobie napisać co ja bym zrobił. Lekką kratownicę dachową z deski 1,5 cala wspartą na stropodachu na takich samych deskach ( oczywiście szlakę sprzedajesz komuś na drogę) i pokrył blachą trapezową. W miejsce pustki między blachę a strop natrysnął pianę z agregatu.Tylko trzeba zamieść i skropić wodą a blachę odtłuścić od spodu żeby dobrze trzymało. Żeby nie poderwała wichura można przymocować deski kołkami do stropodachu. poz Hermogenes
szakallo Opublikowano 4 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2018 A nie lepiej dociążyć dach po prostu żwirem lub płytkami betonowymi i dać styropian i membrana z EPDM w jednym kawałku?
zimny90 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #6 Opublikowano 5 Grudnia 2018 płytki betonowe na dachu i żwir>>? Jedna firma oferuje wylanie piany zamkniętokomórkowej na to co jest. 8cm grubości za 115 zł za metr kwadratowy;/ Niby cud technologia, niewiem nie widziałem nigdy czegoś takiego, jedynie zdjęcia i opinie w internecie ze to takie dobre.
Hermogenes Opublikowano 5 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 5 Grudnia 2018 https://kb.pl/porady/cennik-ocieplenia-pianka-poliuretanowa-w-roznych-regionach-polski/ poz Hermogenes ps można próbować samemu wciskać styropiany i dopiero ostatnią warstwę zlecić firmie.
szakallo Opublikowano 13 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2018 I tak najtaniej będzie zrobić stropodach odwrócony pytanie tylko czy strop wytrzyma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.