Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja kotłowni - montaż kotła na pellet

speq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

E głowie powoli dojrzewa myśl, zeby zmodernizować kotłownię. Sama w sobie stara nie jest, bo pracuje dopiero drugi sezon wraz z cala instalacją, ale zamontowany w niej jest kocioł zasypowy co mnie doprowadza do szału. Szczególnie, ze dom jest obecnie ocieplony i śmieciuch przysparza wiecej zmartwień niż zeszłej zimy.

Zainteresowałem sie kotłem Wentor Lidia Compakt 5-15kw, bo nie mam miejsca w kotłowni na kocioł z zasobnikiem z boku. Zastanawiam sie jaki byłby koszt zbudowania nowej instalacji w kotłowni i podłączenia zbiornika cwu i reszty instalacji (cala w pexie, rozdzielacz, tylko grzejniki). 

Kocioł pracuje w układzie zamkniętym, ma cały zespół hydrauliczny ze zbiornikiem wyrownawczym zabudowany.

Będę wdzięczny za chociażby zbliżone koszty takiej operacji.

Opublikowano
10 minut temu, speq napisał:

nie mam miejsca w kotłowni na kocioł z zasobnikiem z boku.

Nawet mały zasobnik  z kosza na śmieci? Mając trochę umiejętności ślusarskich możesz sam wstawić do istniejącego kotła palnik ze sterownikiem Pluma.A zasobnik zrobić z kosza czy płyt OSB.Przy własnym nakładzie pracy zmieścisz się w 5000pln bez ochrony komina i rozbudowy automatyki.

Opublikowano

No właśnie, ale ile podłączenie tego kotła może kosztować :-)

Myślałem nad przeróbka kotła ale raczej sie to nie sprawdzi u mnie wiec odpuszczam ten pomysł.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego co obecnie masz, jak masz zrobiona instalacje. Jesli poprawnie to wystarczy wpiać mowy w miejsce starego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.