Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmieniam węgiel, co wypada zmienić?

Gość Cemol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od września palę Retopalem (24MJ/kg), lada dzień zapowiadają ochłodzenie, więc załadowałem zasobnik węglem o znacznie większej wartości opałowej - 29 MJ/kg.  Dla Retopalu ustawienia kotła mam idealne i nie wiem, czy można ot tak, po wsypaniu tego węgla lepszego "od ręki" podkręcić jakiś parametr? Pytam , bo pewnie czytają to użytkownicy kotłów, którzy zmianę węgla w czasie sezonu przerabiali wielokrotnie.

A może nic nie robić, pracujący z pogodówką w PIDzie kocioł sam sobie poradzi?

Opublikowano

Zapytałem, bo nie zmieniłem nic, a zużycie wbrew logice wzrosło :( i to prawie o 20%. Temperatura zewnętrzna ta sama, opał lepszy o 20%, a zużycie wzrasta zamiast spadać? Zakładam, że to co  napisane na workach jest prawdziwe, obydwa węgle są konfekcjonowane bezpośrednio na kopalni.

Opublikowano

Jeśli mówisz o tym min 28Mj w zielono czarne work z napisemi "nahajcuj doma" o ile to oryginał to jest bardzo dobry i mocny opał, palę nim i niewiele go idzie.

Opublikowano

Dokładnie ten. "Niewiele" to rzecz względna. Mnie szło niewiele Retopalu, to jak wsypałem tego Skarbka pomyślałem, że pójdzie jeszcze mniej. Czuję, że trzeba coś zrobić z ustawieniami, tylko nie mam doświadczenia i nie chcę niczego spieprzyć. Dziś trochę obniżyłem moc kotła, z 65 do 60% i dodatkowo ująłem powietrza, też w zasadzie nieznacznie. Mam za krótki czas obserwacji, bo zrobiłem to dopiero po powrocie z pracy, czyli raptem kilka godzin temu, ale to może być dobry kierunek, bo za ten czas spalanie ciut spadło, mimo, iż spadła też na zewnątrz temperatura.

Opublikowano
8 godzin temu, Cemol napisał:

"Niewiele" to rzecz względna.

Pi*oko jakieś 15-20% mniej niż Retopala na szybko licząc. Porównanie mam jeszcze z innego zestawu (palnik, ster, dmuchawa) gdzie nie było kaloryczności tylko korekty i chyba korekta paliwa w dół (-10%) i powietrza w górę (+15%) ale zapiski mi gdzieś wcięło więc pewności nie mam...

Musisz poeksperymentować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.