Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro nastawy ręczne pomoc w regulacji

qwertykokos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś po raz pierwszy przeszedłem z pid-u na ręczne nastawy. Powodem tej zmiany było to że kocioł w pidzie nie przechodził w podtrzymanie tylko pracował cały czas. Oczywiście po osiągnięciu temperatury zadanej kocioł wydłużał czas podawania ale mimo wszystko pracował. 

Teraz na nastawach ręcznych kocioł przechodzi w podtrzymanie jednak mam kilka problemów. 

Po pierwsze kopczyk czy jak to się tam zwie zapada się. Robi się krater. Nie wiem czy powodem jest zbyt częsty nadmuch w podtrzymaniu czy zbyt długi czas podtrzymania? 

Kolejna sprawa to spadek temperatury po wyjściu z podtrzymania. Kocioł ustawiony na 65 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury w podtrzymaniu dochodzi jeszcze do 68 a histeryza ustawiona jest na 2 stopnie. Temperatura kotła po uruchomieniu pracy spada jeszcze do 60 stopni. 

Ostatnie pytanie co to jest "praca podtrzymania" mam to ustawione na 3s. Z tego co pisze w instrukcji to czas przerwy podawania opału w podtrzymaniu. Nie może być zbyt krótka bo może to powodować wzrostem temperatury. Nie rozumiem tego ustawienia tzn wiem co oznacza ale jakie ustawić wartości ? Teraz jest 3s i nie zauważyłem by podajnik uruchamiał się w podtrzymaniu. 

Na koniec przedstawię moje nastawy:

Czas podawania 5s

Czas przerwy 68s

Siła nadmuch 25%

Praca podtrzymania 3s

Przerwa podtrzymania 20m

Wentylator w podtrzymaniu:

Praca 15s

Przerwa 4m

Opublikowano
12 godzin temu, qwertykokos napisał:

Czas podawania 5s

Czas przerwy 68s

Siła nadmuch 25%

Praca podtrzymania 3s

Przerwa podtrzymania 20m

Po mojemu za mało paliwa mu dajesz... :D

czas podawania daj 10 sekund i obserwuj kopczyk . To na początek

Opublikowano

Podajecie sekundy z kapelusza? Bez pytania jaki tam jest podajnik czy choćby przełożenie przekładni motoreduktora? Czyli, ile fizycznie podaje na minutę/sekundę?

Opublikowano

Praca w pid na tym polega by kocił pracował non stop bez przechodzenia w nadzór

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.