Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niska temperatura powrotu SAS Slim 23kw

maly6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak to już w tym naszym kraju jest. Brak słowa dziękuję w słowniku.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam po przerwie

z pompą sobie jakoś poradziłem.Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Wymiana zaworu też musiała być bo chyba pękł albo się rozszczelnił na wszelki wypadek wymieniony. Teraz szukam cały czas co z powrotem do kotła. Przy tych temp. co teraz to dopiero przy ok 65 stopniach mam ponad 40 (41-42). Nie pytałem żadnego hydraulika na razie ale sam próbuję coś rozkminić. Niestety po tych kilku ostatnich dniach widzę, że się nie da zrobić jedynie przerobienie instalacji wchodzi w grę chyba, że tak jest chata zrobiona, że potrzebuje tyle ciepła i nic z tym nie zrobię. Mam nadzieję, że nie. Wydaje mi się po tych całych przemyśleniach, że jest problem z małym przekrojem rur powrotnych a tym samym pompy zabierają całą wodę z powrotu skoro zasilanie jest puszczone grubszymi rurami niż powrót z zaworów. Jedynie pompa do CWU jak się włączy to podniesie temp. powrotu. Nie jestem hydraulikiem więc mogę się mylić w moich przemyśleniach. Muszę poszukać jakiegoś kompetentnego hydraulika. Na szczęście jest okazja bo się dowiedziałem, że obok nas ma się budować syn podobno dobrego hydraulika więc się może będzie można kogoś kompetentnego zapytać. Mógłbym zadzwonić do tego co robił tą instalację ale nie wiem czy jest sens pytać się kogoś kto robił tą instalację i zrobił jak zrobił i nawet nie potrafił ustawić pieca na początku żeby dobrze pracował.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pytałem się jednego hydraulika domorosłego ale z wielkim doświadczeniem (zapomniałem dodać) to mówił, że pomoże wstawienie sprzęgła ale u mnie jest trochę problem bo mało miejsca jednak da się to zrobić. Jego bym nie prosił o to bo zrobi ale nic kasy nie weźmie ale też to dla niego bo za dużo roboty a ma swojej też dużo cały czas ż tak więc jemu nie proponuję tylko jego podpowiedzi coś mi sugerują. Może jednak spróbować wziąć tego co mi robił instalację? Co na to odpowie? Kurna już nie wiem sam. Mętlik mam w głowie zresztą, że teraz i tak nic nie zrobię bo sezon jest i nie za bardzo jest jak wygasić i zrobić ale coś na przyszłość może już będzie wiadomo bo jak patrzę na wykresy to aż mi się coś robi a rdza chyba robi swoje bo jak paliłem, że temp powrotu była ok 40 cały czas 3 i 2 lata temu to było ok a teraz jak czyszczę piec to widać, że robi swoje.

Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam po dłuższej przerwie. Hydraulik postanowił poprowadzić pompę kotłową w ten sposób co narysowałem. Pompa byłaby podłączona do zasilania obiegówki, ponieważ nie mam za bardzo miejsca gdzie ją już w zasilanie wpiąć a na powrocie z zaworu 4-drożnego odradzał, ponieważ pompa będzie zasysała też powrót z innych zaworów. W sumie mi się to wydaje także logiczne żeby puścić obieg kotłowy bezpośrednio z zasilania i wpiąć go w powrót za wszystkimi powrotami czyli na samym końcu. Teraz pytanie jaka pompka do tego powrotu jest najlepsza tzn. energooszczędna i chyba najsłabszej mocy?

Pozdrawiam20161014_165822_jpg_7cebd842c48d68ed03d02f78e1d7b035.thumb.jpg.662530193e158ade6822008709b1ca7c.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.