Skocz do zawartości
IGNOROWANY

TermoTech Integra sterownik ST-480 z PID - nie dopala węgla, spieki

szcz81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na Forum.

Nie dawno zacząłem przygodę z piecem na ekogroszek  (od poniedziałku) i mam kilka problemów, z góry dzięki za każdą sugestię.

Piec jak w nazwie pracuje na automacie PID, bez problemu dobija do zadanej temp. natomiast generuje mnóstwo spieków i niedopalonego popiołu. Pół wiadra na dzień.

W menu sterownika są  dwie opcje korekty Współczynnik podajnika + - 30 i współczynnik wentylatora -12 /+ 27

Moje pytanie jak korygować?

Przy okazji dorzucę fotkę.

Opublikowano

Możesz mieć ekogroszek o wysokim rgi (Chyba tak to się nazywa) ale też za mało wiatru. Najlepiej przywróć ustawienia fabryczne i ustaw na Eko gruby.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Gość berthold61
Opublikowano

Trzeba mu podać parametry do mocy max i min , w twoim wypadku jako pierwsze bym ciut zmniejszył wiatr oraz wydłuzył czas przerwy w podawaniu o 10 sek i obserwował , im wolniej się pali tym lepiej im dłużej dochodzi do zadanej tym lepiej .

Opublikowano
2 minuty temu, astan67 napisał:

Możesz mieć ekogroszek o wysokim rgi (Chyba tak to się nazywa) ale też za mało wiatru. Najlepiej przywróć ustawienia fabryczne i ustaw na Eko gruby.

Ustawienia ma fabryczne, czyli podawanie 0 i wentylator 0, rodzaj węgla gruby

Opublikowano
3 minuty temu, berthold61 napisał:

Trzeba mu podać parametry do mocy max i min , w twoim wypadku jako pierwsze bym ciut zmniejszył wiatr oraz wydłuzył czas przerwy w podawaniu o 10 sek i obserwował , im wolniej się pali tym lepiej im dłużej dochodzi do zadanej tym lepiej .

Kłopot w tym że w tym sterowniku przy pracy na PID nie ma parametrów korekty podawania/nadmuchu w sekundach tylko w procentach tak jak pisałem pierwszy poście.

Pewnie to taki urok tego sterownika i pracy w PID.

Gość berthold61
Opublikowano

A kod serwisowy masz ? z menu laickiego wiele nie zdziałasz , trzeba wejść do menu serwisowego i tam zmieniać parametry .

Gość Visitor1230
Opublikowano

Przy mocno spiekajacym węglu PID sie z reguly nie sprawdza.

Opublikowano
2 minuty temu, berthold61 napisał:

A kod serwisowy masz ? z menu laickiego wiele nie zdziałasz , trzeba wejść do menu serwisowego i tam zmieniać parametry .

Nie mam kodu...tak jak uruchomili piec instalatorzy, tak pracuje.

Gość berthold61
Opublikowano

To kiepsko , poszukaj tu na forum pewnie ktoś zna ,

Opublikowano
2 minuty temu, Visitor1230 napisał:

Przy mocno spiekajacym węglu PID sie z reguly nie sprawdza.

Węgiel z Chwalowic, wg certyfikatu miał mieć mała specjalność. 

Opublikowano

5162

Opublikowano
12 minut temu, berthold61 napisał:

To kiepsko , poszukaj tu na forum pewnie ktoś zna ,

Kod już mam. Napisz proszę na co mam mieć baczenie i co zmienić.

Gość berthold61
Opublikowano

Zasada zawsze ta sama jak niedopala to , zwiększenie czasu przerwy i ciut zmniejszenie nawiewu , ja np ze standardowego czasu przerwy 42 sekundy dałem na 65 sekund i spalam wredny ekogroszek który nigdy podajnikowca nie powinien widzieć bo jest zrobiony z węgla koksującego a spala rewelacyjnie , na początku gasł po 1 godzinie a teraz idzie jak baranek a popiół jak z papierosa .

Opublikowano

Ta korekta czasu lub podmuchu, jeśli dobrze rozumie koryguje czasy przyjęte przy pracy w PID? 

Opublikowano

Dostałem się do menu serwisu. Nie mam tam prostu funkcji która odpowiada za podajnik. Czy wiecie gdzie mogę skorygować czas podawania?

15423844845682078939663.jpg

15423845317251894025629.jpg

1542384552764721803241.jpg

1542384567361983673632.jpg

15423845818851160023470.jpg

1542384613196452956788.jpg

Opublikowano

Gratulacje paliwa tam ustawiaj mniej podawaj zawsze by zamykać czas podawania do czasu przerwy 60s

Opublikowano

W granulacji paliwa mam wybór: gruby lub drobny. Nie ma tam parametrów podawania węgla. ???  Żądana z opcji ze zdjęć powyżej nie pasuje mi do ustawiania czasu podawania i przerwy.....

Opublikowano

Czasy pracy podajnika i nadmuchu ustawia się właśnie w granulacji paliwa w menu serwisowym, wybierasz gruby lub drobny i jedno menu głębiej są odpowiednie parametry. Menu serwisowe>granulacja paliwa>gruby>min wentylatora itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.