Gonzo19 Opublikowano 11 Listopada 2018 #1 Opublikowano 11 Listopada 2018 Witam. mam ogromny dylemat w wyposażeniu kotłowni. Piec na pellet, pojemność wodna pieca 60l, sterownik plum touch. Byłem bardzo mocno zdecydowany na taki zbiornik w zbiorniku 500/150(kombi, multiwalentny itp.) ze stali INOX(koniecznie i to się nie zmieniło), jednak ostatnio nabrałem wątpliwości, czy aby na pewno to dobry wybór. Co byście doradzili? to co chciałem, czy jednak osobno zwykły bufor 500l i do tego oddzielny zbiornik cwu, czy jednak trzymać się pierwotnych założeń? Problem w tym, ze zbiornik ten co wybrałem (Termica w2zw500/150), nie do końca mi pasuje pod względem wyprowadzeń. Joule robi to co bym chciał, ale cena zabija i stąd moje dylematy.
PioBin Opublikowano 11 Listopada 2018 #2 Opublikowano 11 Listopada 2018 22 minuty temu, Gonzo19 napisał: ... Co byście doradzili?. Nie bede (od)do-radzal w kwestii pomyslu czy warto u Ciebie (sam taki zbiornik mam) ale... Nie sa to tanie rzeczy i dlugo nie beda. Najtansze beda takie odkupione / uzywane. Przy wykonaniu calosci ze stali nierdzewnej czas uzytkowania mozna pominac. Latwo je rowniez dostosowac do siebie. Wspawanie dodatkowego (nowego) wyprowadzenia to okolo 30min. pracy lacznie z rozlozeniem Tiga. Byc moze firma taka czy inna zrobi to rowniez pod Twoj pomysl bez dodatkowych oplat - zapytaj ich.
Gonzo19 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Listopada 2018 18 minut temu, PioBin napisał: Nie bede (od)do-radzal w kwestii pomyslu czy warto u Ciebie (sam taki zbiornik mam) ale... skoro masz, to podziel sie wrażeniami. Co jest za, a co przeciw? mam dylemat, nie tyle co do ceny, bo wiem, że sa drogie, ale czy jest sens, czy może jednak lepiej oddzielne zbiorniki? instalacje mam mieszaną, z przewagą grzejników. Zalety jakie ja widzę, to: zawsze mam ciepłą wodę w ilości większej niż pojemność zbiornika cwu zawsze mam zład ciepłej wody i w każdej chwili mogę uruchomić CO celem dogrzania pomieszczeń zajmuje mniej miejsca wady: koszt(chociaż jak dobrze policzyć to osobny bufor + zasobnik cwu z nierdzewki kosztuje podobnie) zawsze muszę grzać pełne 500l potrzeba więcej miejsca kotłownie mam dużą, ale mało ustawną. edit2: zbiornik jaki chce posiada wężownice np. do solarów. czy ona ma sens? solarów w najbliższym 20-leciu raczej nie będę montował, kominka brak i raczej nie będzie, a jeśli już, to na pewno bez płaszcza wodnego.
PioBin Opublikowano 11 Listopada 2018 #4 Opublikowano 11 Listopada 2018 Kiedys juz prowadzilem merytoryczna dyskusje w tym temacie. Dodaj do zalet: mniejsza instalacja (przynajmniej o jedna pompe), ale dochodzi zawor termostatyczny cwu. Nie musisz grzac calosci - ja na potrzeby cwu / okresy przejsciowe grzeje polowe (dokladnie od miejsca zamontowania grzalki w gore). Wezownica dolna tylko do solarow, nie widze potrzeby pod cos innego. Duza wydajnosc cwu juz od temperatury w buforze okolo 40C w wzwyz - nieosiagalne przy wezownicy do cwu. Podlaczenie kilku ukladow grzewczych, moze to byc kominek ale tez grzalka, pompa ciepla lub solary. Powierzchnia strat ciepla przy dwoch zbiornikach jest wieksza niz przy jednym. Wady: nie rozladujesz go do temperatury nizszej niz potrzebna jest w cwu, czyli powiedzmy 35-38C - mowimy o gornej czesci zbiornika.
Gonzo19 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 11 Listopada 2018 Dzieki, przekonałeś mnie :) znaczy wygoniłeś z mojego umysłu pomysł na rozdzielenie na dwa zbiorniki. To teraz pomóż mi wirtualnie podłączyć taki zbiornik nie wiem, gdzie podłączyć powrót do pieca. a może masz jakieś inne propozycje?
PioBin Opublikowano 11 Listopada 2018 #6 Opublikowano 11 Listopada 2018 Jestes w stanie powiedziec jaka temperatura bedzie wracac z grzejnikow? Problem jest gdyz moze to byc roznie w okresie grzewczym oraz przejsciowym. Zasilanie do grzejnikow na samej gorze tak jak wyjscie z kotla lub podobnie. Zasilanie podlogowki moze byc nizej np. w polowie. A przynajmniej tam gdzie temperatura bedzie nie mniejsza jak 40C. Rowniez przy korzystaniu np. z grzalki. Powroty oba na samym dole tak samo powrot do kotla. Zawory 3d na podlogowce oraz grzejnikach. Moga byc sterowane pogodowo lub stalotemperaturowe - to zalezy od Twojego pomyslu na reszte instalacji. Zawor w obiegu kotla do ochrony temperatury powrotu. Ja wykorzystuje 4d ale 3d tez dobry. Nie podoba mi sie ze wszystkie przylacza sa 1". Moglyby byc wieksze. Zwiekszy to strumien- predkosc przeplywu wody wewnatrz i wymiesza sie gora z dolem. Swoj bufor moge awaryjnie z kotla ladowac grawitacyjnie bez pompki np. gdy brak pradu. Nie ogrzeje mi to domku ale wode w kranie juz tak.
Gonzo19 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 11 Listopada 2018 nie mam pojęcia jaka będzie temp. powrotu z grzejników, ale zakładam, że wyższa niż powrót z podłogówki. Bedzie zawór 3d z siłownikiem sterowany pogodowo sterownikiem pieca. podłogówka, zawór 4D termostatyczny przy rozdzielaczu(dzisiaj bym zrobił 3D z siłownikiem jak do grzejników, ale jest jak jest i tego nie zmienię) obieg kotła chroniony zaworem 3D termostatycznym. przyłącza 1" mi nie przeszkadzają, bo kocioł tez ma 1" technik producenta, powiedział mi, ze cześć buforowa tak naprawdę jest poniżej zbiornika cwu i tak należy go rozpatrywać. minimalna temp na buforze to 40st.
PioBin Opublikowano 11 Listopada 2018 #8 Opublikowano 11 Listopada 2018 35 minut temu, Gonzo19 napisał: ... obieg kotła chroniony zaworem 3D termostatycznym. .. Tutaj tez moze byc czasem problem. Ale niekoniecznie. Czas otwarcia tego zaworu jak rowniez jego stala nastawa temp. plus ustawiony przeplyw na pompce moga roznie sie zachowywac w instalacji. Wybralem (przyznam ze niechcaco gdyz nie taki byl zamysl) w obiegu kotla zawor sterowany silownikiem. Akurat to 4d. Umozliwia mi on rozna nastawe temperatury wody powrotnej i dodatkowo mozliwosc konfiguracji predkosci otwarcia/zamkniecia i utrzymywania "stalej" tempetatury przy roznej szybkiej zmianie temperatury kotla i bufora. Nie musisz tego stosowac ale to tylko moja wizja.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.