Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik temperatury wody w zbiorniku CWU - zdjęcie osłony

rymol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien kłopot z pomiarem temperatury wody w zbiorniku CWU. Mam zbiornik Hewalexa który posiada 2 otwory do umiejscowienia czujników temperatury: na górze i na dole zbiornika (interesuje mnie ten górny oczywiście). Oba te otwory są już zajęte przez czujniki sterownika paneli solarnych. Otwory te są na tyle wąskie, że nie ma możliwości umieszczenia w nich drugiego czujnika podłączonego pod sterownik kotła CO. Czujniki te są standardowe i wyglądają jak na zdjęciu poniżej.

cwu_czujnik.jpg.b559e0a996f8193387b9a5969dc11f1e.jpg

Czujnik temp. z kotła podpiąłem tymczasowo na rurze wyjścia ciepłej wody ze zbiornika, ale pomiar w tym miejscu jest zaniżony o ponad 10*C, a co gorsza, wskazanie tego czujnika zmienia się drastycznie w chwili poboru wody więc bazowanie na takim pomiarze podczas grzania CWU kotłem jest bezsensowne.

Mam pomysł, żeby zdjąć tą metalową osłonę, wtedy jest szansa, że uda mi się to upchnąć w wąską szczelinę, ale pytanie, czy termistor który znajduje się na końcu kabla nie jest jakoś wklejony czy w inny sposób umocowany i próba demontażu tej osnowy nie spowoduje że go uszkodzę?

Inny pomysł, to wprowadzić w otwór pomiarowy jakiś pręt dobrze przewodzący ciepło i do niego przymocować oba czujniki, ale zależy mi, aby pomiar temp. wody przez czujnik sterownika instalacji solarnej był jak najdokładniejszy. Trzy panele które posiadam, w dobrą pogodę  do godziny 14.00 potrafią zagrzać 300l wody do temperatury ponad 80*C, więc ten pomiar jest dla mnie bardzo istotny.

Opublikowano

Tam nic nie jest przyklejone. Czujnik trzyma się wyłącznie na przewodach, na to nasunięto tuleję ochronną i zaprasowano na przewodzie. Jak delikatnie natniesz część zaprasowaną, to bez problemu "uwolnisz" przewód i czujnik wyjdzie. 

Raz taki manewr przerabiałem z dwoma czujnikami w jednym otworze i zrobiłem dokładnie jak opisujesz. Działa bez zarzutu. 

Opublikowano

Dzięki kiminero, tak zrobię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.