tifomilan Opublikowano 26 Października 2018 #1 Opublikowano 26 Października 2018 Witam wszystkich forumowiczów, piszę w tym dziale jeśli w złym proszę mnie poprawić. Sprawa wygląda następująco kupiłem apartament piętrowy od dewelopera 65m2 (parter + piętro ), Piec dwu funkcyjny beretta. W Salono kuchni gdzie jest podłogówka zainstalowali Termostat pokojowy Besmart i jest problem ponieważ u góry gdzie są kaloryfery jest straszna różnica temperatur. Na dole nagrzane na maxa a u góry wyczuwalny chłód, gdyż salon połączony z kuchnią dużo się gotuje etc. temperatura się trzyma i piec się nie załącza. Poczytałem trochę i wpadłem na pomysł aby zmodyfikować instalację obecną i w miejsce podłączonego termostatu pokojowego podłączyć odbiornik radiowy a termostat przenieść do pokoju u góry. Prosiłbym o podpowiedź czy logicznie myślę i zda to rezultat w praktycę, pozdrawiam.
mkaczko Opublikowano 27 Października 2018 #2 Opublikowano 27 Października 2018 witamefektem twojej zmiany bedzie na dole solarium a na gorze bedzie wzglednieprzede wszystkim sprawdz w dokumentacji jak poprowadzona jest instalacja z kotla czy jest np. zawor 3 lub 4 drogowy albo rozdzielacz, mowiac prosto musisz ustalic czy dla podlogowki i kaloryferow mozesz ustawic osobna temperature wody w obiegu, albo tez czy mozesz przykrecic przeplyw na podlogowke (zwykly zawor przestawiasz na polowe, wiec cieplej wodg do podlogowki idzie polowa tego co zwykle)pozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
tifomilan Opublikowano 27 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 27 Października 2018 jestem laikiem w kwestii ogrzewania ale na parterze mam te zawory z rotametrami gdzie na głowicy takiej jak na kaloryferze mam na 3 ustawione podłogówkę, a u góry kaloryfery. I co z tego jak nawet ustawienie powiedzmy 22 stopnie na termostacie pokojowym , siedzi się w salonie gotuje i piec nie odpala bo temp się utrzymuje. A u góry jest 20 stopni. aż strach pomyśleć jak przyjdzie zima Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 28 Października 2018 #4 Opublikowano 28 Października 2018 to ustaw na 2 czy na kaloryferach u gory masz glowice termostatyczne?? Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
tifomilan Opublikowano 28 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 28 Października 2018 Tak standardowe głowice z skalą od 1 do 5. Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 28 Października 2018 #6 Opublikowano 28 Października 2018 Tak standardowe głowice z skalą od 1 do 5. Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalkana dole masz na podlogowke ustawione 2, na kaloryferach na dole ustaw 3,na gorze 4na termostacie pokojowyn ustaw 23 stopnie i obserwuj, Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 28 Października 2018 #7 Opublikowano 28 Października 2018 Tak standardowe głowice z skalą od 1 do 5. Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalkaile masz pomp co???Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
tifomilan Opublikowano 29 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 29 Października 2018 ile masz pomp co???Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalkabrak jakiejkolwiek pompy . Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 29 Października 2018 #9 Opublikowano 29 Października 2018 brak jakiejkolwiek pompy . Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalkabez pompy??, musi byc, przeciez nie zrobili ci grawitacjiwez zrob zdjecie jak to wyglada przy kotle pozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
tifomilan Opublikowano 30 Października 2018 Autor #10 Opublikowano 30 Października 2018 mam taki piec Beretta kocioł gazowy dwufunkcyjny Quadra Green 25 C.S.I.i w nim jest pompa bez jakiś innych pomp hehWysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 31 Października 2018 #11 Opublikowano 31 Października 2018 skoro masz 1 pompe, to jak pisalem wczesniej zawor przy podlogowce na 2 kaloryfery na parterze 3 kaloryfery na pietrze 4 termostat ustaw na 22 a ten zawor z podlogowki ma skale w stopniach??? pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
tifomilan Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor #12 Opublikowano 5 Listopada 2018 zrobiłem jak proponowałeś, zobaczy się jak to będzie funkcjonować jak się ochlodzi heh. tak zawór do podłogowki ma skalę od 2 do 5. Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 5 Listopada 2018 #13 Opublikowano 5 Listopada 2018 ale ta skala jest w stopniach ???
tifomilan Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #14 Opublikowano 6 Listopada 2018 nie nie. normalna taka głowica jak w kaloryferze 2,3,4,5 Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
mac65 Opublikowano 6 Listopada 2018 #15 Opublikowano 6 Listopada 2018 Oj coś mi się zdaje że to wszystko może nie wystarczyć . To są dwa układy o zupełnie innych parametrach pracy . Jakoś nie wydaje mi sie żeby deweloper aż tak poszedł w koszty i dopracował automatykę dla dwóch różnych układów o zupełnie innej specyfice pracy . Grzejniki to ogrzewanie wysokotemperaturowe zazwyczaj 55 C a podłogówka to coś zupełnie innego i temperatura zasilania to niewiele ponad połowę z tego . Coś mi się wydaje że na górze są za małe grzejniki w stosunku do temperatury zasilania odpowiedniej dla podłogówki . Trudno jednak wyrokować jedynie na podstawie opisu własnych odczuć . trzeba by konkretne dane aby to ocenić . Zadanie dla samego kotła bez rozbudowania instalacji raczej niewykonalne .
tifomilan Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #16 Opublikowano 8 Listopada 2018 wiesz mi chodzi dokładniej o termostat w salono kuchni bo jak mam ustawione 22 stopnie i faktycznie kocioł grzeje to fajnie przyjemnie ciepło u góry ale często zdarza się tak że większość dnia spędza się właśnie na dole i się gotuje etc. i temperatura 22 się utrzymuje na termostacie A u góry zimno bo kocioł się nie załączy. Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
mac65 Opublikowano 9 Listopada 2018 #17 Opublikowano 9 Listopada 2018 Ja mam bezprzewodowy i po wi fi steruje włączeniem i wyłączeniem kotła według temperatur i harmonogramu . Gdzie go postawie stąd bierze temperaturę i kocioł chodzi aż nagrzeje to konkretne pomieszczenie . Jeśli nie masz rozdzielonych obwodów o czym wspominałem powyżej to nie masz wpływu na żadne sterowanie bo specyfika dwóch różnych sposobów grzania nisko i wysokotemperaturowego bez dodatkowej automatyki nie da się rozwiązać . Najprostsze rozwiązanie to praca kotła z modulowaną mocą i dwa obwody grzewcze z pompami sterowanymi z oddzielnych termostatów pokojowych . 2-ie strefy to dwie pompy załączane wg termostatów . Na dole ciepło to ogrzewanie dołu pompa wyłączona ale góra grzeje bo termostat włącza pompę wg . ustawień temperatury , kocioł taktuje cały czas na adekwatnym zapotrzebowaniu . Proste ale deweloper musiał by jeszcze minimum 2k wyłożyć . Poszukaj sobie kogoś z głową to Ci to może przerobi .
tifomilan Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor #18 Opublikowano 13 Listopada 2018 A powiedzcie mi jeszcze jedno. Na parterze w skrzynce ogrzewania podłogowego mam głowice termostatyczną z kapilarą. I na niej podziałka 2.3.4.5.6.7. nie mam pojęcia na której cyfrę ustawić. Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 20 Listopada 2018 #19 Opublikowano 20 Listopada 2018 doswiadczalnie najpierw 3 obserwujpotem 4 obserwujsprawdz jaka jest podzialka tej glowicyA powiedzcie mi jeszcze jedno. Na parterze w skrzynce ogrzewania podłogowego mam głowice termostatyczną z kapilarą. I na niej podziałka 2.3.4.5.6.7. nie mam pojęcia na której cyfrę ustawić. Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu TapatalkaWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.